GROTE ONDERNEMINGEN

Een hattrick voor de Zuid-Afrikaanse broers Neiman uit Kontich. Voor de derde maal achter elkaar sleept Bru Textiles de titel van Ambassadeur bij de grote ondernemingen in de wacht.

Ietsje gezakt in de algemene ranking realiseerde het textielbedrijf met 55 personeelsleden toch een recordomzet van 70 miljoen euro in 2006. Het hoofdkwartier van deze marktleider in gordijn- en meubelstoffen bevindt zich vlakbij de autostrade tussen Antwerpen en Brussel. Gedelegeerd bestuurder Jason Neiman: “Aangezien wij wereldwijd actief zijn, speelt de locatie een belangrijke rol. België ligt in het hart van Europa. Ook zitten we vlak bij een internationale lucht- en zeehaven. Bovendien werken de mensen hier hard en ze spreken verschillende talen. Aan verhuizen wordt dus niet gedacht. Integendeel, vorig jaar verdubbelden we onze opslagruimte naar 6000 m2. Een totale investering van 2,5 miljoen euro.”

Aangezien de smaken in de textielsector zo snel veranderen, is design zeer belangrijk voor Bru Textiles. Bestuurder Sean Smilkstein, zwager van de broers Neiman: “Daarom beschikt het bedrijf over een eigen lab. Twee ingenieurs volgen de evolutie op de voet en ontwikkelen telkens nieuwe producten en lijnen. Daar ligt het geheim van ons succes!”

40 de lindeboom apotheek

Ondanks de opkomst van de generische geneesmiddelen en de prijsdalingen in de farmaceutische sector, klimt De Lindeboom Apotheek uit Mechelen van de 57ste naar de 40ste plaats. Deze dochter van de Christelijke Mutualiteiten (CM) en Arco (15 %) groepeert een vijftigtal apotheken in Vlaanderen met een geconsolideerde omzet van 53 miljoen euro en 220 medewerkers. Ontstaan in 1953 op initiatief van de CM, dat haar leden goedkope geneesmiddelen wou aanbieden, groeit De Lindeboom sinds 2001 vooral door middel van overnames.

Algemeen directeur Jan Kuyps: “Zo willen we ons beschermen tegen beursgenoteerde groepen uit het buitenland – zoals Lloyds Pharma uit Engeland of OPG uit Nederland – die heel Europa aan het veroveren zijn. De toekomst ligt in de ketenvorming, maar dankzij de Belgische vestigingswet blijft er nog een markt voor de lokale spelers over. Bovendien biedt de demografische evolutie in ons land gunstige perspectieven voor de sector, die niet gevoelig is aan conjunctuurschommeling. Boeiende tijden breken aan!”

57 ISVag

Van moordketel tot schone energiecentrale. De verbrandingsoven van de Intercommunale voor Slib- en Vuilverwijdering van zes Antwerpse steden en Gemeenten (ISVAG) in Wilrijk flitste de afgelopen vijf jaren van de hel naar de hemel. Algemeen directeur Walter Ex: “Eind jaren negentig lag de verbrandingsoven twee jaar stil wegens massaal milieuprotest. Na de nodige moderniseringswerken – een investering van 50 miljoen euro – kregen we opnieuw onze exploitatievergunning in 1999. In een recordtempo bouwden we onze schuld van 10 miljoen euro af.”

Vandaag realiseert de intercommunale met 55 werknemers een omzet van 24,6 miljoen euro en een winst van 3,2 miljoen euro. Ex: “Eind 2005 trad de intercommunale Igean als partner toe. Zo verwerken we nu het afval van een miljoen mensen uit 35 plaatsen in de provincie. Zo produceren we in samenwerking met Electrabel groene stroom voor 20.000 gezinnen, wat ons jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen euro oplevert. Dankzij onze open cultuur en het bezoekerscentrum is de verstandhouding met de buurt fel verbeterd. Ondanks het stijgende volume naar 145.000 ton op jaarbasis, daalt de uitstoot van schadelijke stoffen. We blazen nog maar één promille van alle Vlaamse dioxines de lucht in.”

65 soudal

Uit het niets duikt het bouwchemiebedrijf Soudal uit Turnhout op en het bekleedt nu de 65ste plaats in het klassement van de grote ondernemingen. Deze producent van lijmen en voegkitten – opgericht in 1966 door Vic Swerts, zoon van een Kempense tuinbouwer – groeit sinds begin deze eeuw jaarlijks met 20 %. De geconsolideerde omzet van de groep met 950 medewerkers in 25 filialen bedraagt 265 miljoen euro. De familie Swerts prijkt op de 71ste plaats in de Trendstop van rijkste Belgen.

“Dit jaar mikken we op 310 miljoen euro,” zegt algemeen directeur Dirk Coorevits. “Ons concept van one-stop shopping in drie marktsegmenten – professioneel, doe-het-zelf en automobiel – slaat internationaal aan. Wij exporteren 90 % van onze producten. Ook de stijgende belangstelling voor de ecologie speelt ons in de kaart. In ons lab zoeken dertig ingenieurs voortdurend naar de beste oplossingen voor mens en milieu. De afgelopen drie jaar investeerden we 25 miljoen euro in de volledige vernieuwing van het gamma. Zo hebben we al vijftien jaar watergedragen alternatieven voor solventlijmen. Ook hebben we een eigen recyclagefabriek voor PU-schuim in Duitsland.” Naast Turnhout heeft Soudal nog productiesites in Leverkusen en Lyon. Dit jaar plant de groep nog de bouw van een nieuw hoofdkantoor in de Kempen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content