Grote onderneming met kmo-mentaliteit
Mede door de zwakke euro heeft Balta Group de wind in de zeilen. Het orderboek is goed gevuld, er wordt aangeworven en geïnvesteerd. “We hebben de jongste jaren een mooi parcours afgelegd en we willen op dat elan voortgaan”, zegt CEO Hendrik Deruyck.
De grootste producent van vloerbekleding in Europa is het jaar goed gestart. “Vorig jaar bedroeg onze bedrijfskasstroom 65 miljoen euro, dit jaar mikken we op 70 miljoen euro”, voorspelt Hendrik Deruyck, CEO van Balta Group. “Onze ambitie ligt op 85 miljoen euro tegen 2018.”
Balta Group werkt in West-Vlaanderen vanuit vier productievestigingen. In Oost-Vlaanderen heeft de groep twee fabrieken en een magazijn. Daarnaast wordt er geproduceerd in Turkije en de vloerbekledingsgroep heeft ook een distributiecentrum in de Verenigde Staten (Dalton). Zoals bekend heeft de hoofdaandeelhouder van de groep, het Britse fonds Doughty Hanson, het verkoopproces van zijn aandelenpakket opgestart. Alle partijen zijn gebonden aan geheimhoudingsclausules en houden de lippen over de verkoop stijf op elkaar.
In 2014 realiseerde Balta Group een bruto-omzet van 577 miljoen euro met 3350 medewerkers, van wie 2600 in Vlaanderen. De loonkosten van de groep bedragen 130 miljoen euro. Zo’n 98 procent van de omzet wordt via export gerealiseerd. “We zijn een multinational, maar we worden geleid als verschillende kleine organisaties. De beslissingslijnen zijn direct en heel kort”, zegt hr-directeur Frederik Ampe, “Een grote onderneming met een kmo-mentaliteit, dat is de kunst”, vult Hendrik Deruyck aan.
Ingenieurs zonder ervaring
Om de groei te ondersteunen werft Balta dit jaar tachtig tot negentig bedienden aan en 150 à 170 productie-arbeiders. De grootste industriële werkgever van de provincie steekt veel energie in het aantrekken van de juiste technische profielen. Geen sinecure in de streek; de werkloosheidsgraad bedraagt er amper 4 procent. In de West-Vlaamse vestigingen in Sint-Baafs-Vijve, Tielt, Avelgem en Waregem werken meer dan 700 Noord-Fransen.
Voetbalfan Deruyck vond inspiratie in de sportwereld om jonge ingenieurs aan te trekken voor Balta. “Zoals de clubs hun jeugdspelers de kans geven in de A-kern te komen, zo leiden we nu jonge ingenieurs zonder ervaring op in het bedrijf. In West-Vlaanderen is er een tekort aan goede technici en industrieel ingenieurs. Vandaar dat we ze zelf opleiden.” De jongste vier jaar investeerde Balta meer dan 10 miljoen euro in opleiding voor werknemers.
Opleiding
“We zetten onze mensen flexibel in op verschillende productielijnen en in verschillende vestigingen in West- en Oost-Vlaanderen”, zegt Frederik Ampe. “In de ene fabriek is er op een bepaald ogenblik meer werk dan in een andere vestiging. Het heeft geen zin dat de ene fabriek overuren draait terwijl de andere economische werkloosheid kent. We proberen dat op te vangen.”
Volgens Hendrik Deruyck is het ook hoog tijd dat universiteiten en hogescholen zich meer specialiseren. “We hebben behoefte aan een gespecialiseerde opleiding industrieel ingenieur textiel. Dat kan in Gent, waarom niet in samenwerking met de universiteit, het kenniscentrum Centexbel van Fedustria en de industrie? We zijn bereid dat te steunen. In de textielsector draait het veel meer om chemie dan om klassieke textieltechnieken. We verven, drukken, extruderen, heatsetten,… De tapijtsector is voor velen niet sexy, maar men onderschat de technologische kennis die we in huis hebben.”
Kurt De Cat
“In West-Vlaanderen is er een tekort aan goede technici en industrieel ingenieurs. Vandaar dat we ze zelf opleiden”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier