Grote banken blijven verslaafd aan steenkool ondanks duurzame ambities

vervuilende steenkool in Duitsland © belga
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur bij Trends

Hoewel ze op papier hard werken aan het verkleinen van hun ecologische voetafdruk, blijven grote banken activiteiten financieren die veel broeikasgassen uitstoten. Dat concludeert een onderzoekscentrum dat investeerders adviseert over koolstofarme investeringen dinsdag in een rapport.

Van de 26 transnationale bankinstellingen die zijn onderzocht door het Transition Pathway Initiative (TPI) van de prestigieuze London School of Economics, zijn er 22 bereid om nieuwe kolengerelateerde activiteiten te financieren, en 24 de exploitatie van nieuwe olie- en gasvelden.

Door aanzienlijk kapitaal te voorzien ​​voor activiteiten die veel broeikasgassen uitstoten, creëren die grote spelers uit de financiële sector risico’s voor alle economische belanghebben, aldus de auteurs van het onderzoek. “Hoewel er enige vooruitgang is geboekt sinds onze eerste beoordelingen in 2022, handelen de banken niet snel genoeg om de wereldwijde klimaatdoelstellingen te verwezenlijken”, betreurt Simon Dietz, directeur onderzoek bij TPI.

“Zonder sterkere actie stelt de banksector zichzelf – en bij uitbreiding de wereldeconomie – bloot aan grotere regelgevende, commerciële en fysieke risico’s als gevolg van klimaatverandering.”

Sectordoelstellingen

Uit het rapport, waarin in totaal 38 banken worden onderzocht, waaronder de Europese banken BNP Paribas, ING en Deutsche Bank, blijkt dat de meeste van hen niet genoeg bijdragen om de wereld in staat te stellen de temperatuurdoelstellingen van Parijs te halen.

De TPI-analyse oordeelt dat Europese en Japanse bankinstellingen meer sectordoelen hebben gesteld om koolstofvrij te worden dan hun Noord-Amerikaanse tegenhangers, terwijl de onderzochte Chinese banken zelfs nog geen sectordoelstellingen hebben vastgelegd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content