Griepprik… ik?
Werknemers die via hun bedrijf de kans krijgen op een gratis griepvaccin, gaan daar best op in.
Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers een gratis griepvaccinatie aan. Een heel efficiënte preventieve maatregel, zo blijkt, want wanneer iedereen van dit aanbod profiteert, vermindert het absenteïsme in een bedrijf gedurende de griepperiode met maar liefst 43 procent. Dat is zwart op wit bewezen.
Maar er is niet alleen een economisch voordeel. Nog belangrijker is dat het griepvaccin voor 80 procent beschermt tegen het krijgen van griep. Griep trekt een streep door ieders agenda, niet alleen op het werk, maar ook privé. Stel je voor dat je wintersportvakantie in het water valt wegens griep. Of dat een heel gezin ontwricht geraakt omdat twee ouders rillend van koorts in bed liggen. Een griepvaccin kan dat voorkomen. Wie ondanks vaccinatie toch nog griep krijgt, loopt veel minder kans op verwikkelingen (longontsteking) en is er sneller bovenop.
Het griepvaccin is zeer veilig. De prik zelf maakt niet ziek en leidt ook niet tot complicaties of een verminderde weerstand. Integendeel zelfs. Wie gevaccineerd is tegen griep, loopt minder kans op andere luchtwegaandoeningen, omdat het vaccin de natuurlijke weerstand verhoogt. Griepvaccinatie is ook nuttig voor mensen die nog nooit griep of een andere ernstige infectie hebben gehad.
Risico op complicaties
Ondanks alle heisa over vogelgriep en dreigende pandemieën laten veel te weinig Belgen zich vaccineren tegen griep. Nochtans is griep geen banale ziekte. In België sterven jaarlijks gemiddeld 1500 mensen aan de gevolgen van griep. In geval van een grote epidemie kan dat sterftecijfer oplopen tot 4500 personen. Daarmee blijft griep een van de belangrijkste doodsoorzaken door infectieziekten, ondanks de beschikbaarheid van een vaccin dat dit sterftecijfer met 70 tot 90 procent zou kunnen doen dalen. De sterfte door griep is meestal het gevolg van complicaties, zoals longontsteking of de verergering van een bestaande chronische aandoening.
Niet iedereen loopt evenveel risico op complicaties. Risicogroepen zijn ouderen en mensen met chronische ziekten. De Hoge Gezondheidsraad beveelt daarom de jaarlijkse griepvaccinatie aan aan alle personen vanaf 65 jaar, aan alle mensen met chronische aandoeningen, zoals hartkwalen, longziekten, en andere omstandigheden die de weerstand verlagen en aan iedereen die in een instelling verblijft. Ook medisch en paramedisch personeel doet er goed aan zich te laten inenten. Maar dat gebeurt helaas slechts mondjesmaat.
Griepmanagement in België
Voortrekkers in de strijd tegen griep, professor Marc Van Ranst, viroloog aan het UZ Leuven en dokter René Snacken van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, brachten zopas een Witboek uit over griepmanagement in België.
Daaruit blijkt dat 60 procent van de risicopersonen, ongeveer 2 miljoen mensen, en 80 procent van de gezondheidswerkers zich niet laten vaccineren. Van Ranst en Snacken breken een lans voor meer financiële middelen en campagnes rond griepvaccinatie, het uit de wereld helpen van vooroordelen over griepvaccins, het versturen van herinneringen naar alle risicopersonen voor hun jaarlijkse inspuiting en het verlagen van de leeftijdsgrens voor een gratis vaccin naar 50, 55 of 60 jaar.
Ze zijn ook voorstander van griepvaccinatie georganiseerd door bedrijven. Dreigt er geen tekort aan vaccins voor de echte risicogroepen wanneer meer en meer bedrijven initiatieven nemen voor vaccinatie? René Snacken: “Absoluut niet. We hebben deze winter 2,5 miljoen dosissen griepvaccin in stock. Zelfs als de vogelgriep ook ons grenzen binnendringt, dreigt geen tekort. In dat geval moeten we wel een extra risicogroep van 50.000 mensen vaccineren.”
Marleen Finoulst
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier