Grensbedragen stijgen licht
De inflatie was laag in 2013. De fiscale grensbedragen voor het inkomstenjaar 2014 zijn daardoor slechts beperkt gestegen. Een overzicht.
In 2013 was het inflatiegemiddelde erg laag met een stijging van 1,11 procent, tegenover 2,85 procent in 2012 en 3,53 procent in 2013. Dat heeft een invloed op de fiscale barema’s, de aftrekposten en de belastingverminderingen die gelden voor het inkomstenjaar 2014. Die bedragen zijn belangrijk voor de fiscale aangifte die u volgend jaar — het aanslagjaar 2015 — moet indienen. Er hangt ook van af hoeveel u dit jaar aan premies voor pensioenspaarproducten en levensverzekeringen fiscaal in mindering kunt brengen. We overlopen de belangrijkste bedragen (zie tabel De nieuwe fiscale grensbedragen).
De belastingtarieven
In de personenbelasting zijn er vijf belastingtarieven, vanaf 25 tot 50 procent. Die tarieven hebben een progressief karakter: hoe meer u verdient, hoe hoger het tarief. Op het belastbare inkomen boven 37.750 euro betaalt u dit inkomstenjaar het hoogste belastingtarief van 50 procent. Die percentages worden verhoogd met de gemeentelijke opcentiemen. Woont u bijvoorbeeld in een gemeente met 7 procent gemeentebelasting en valt u in het hoogste tarief, dan betaalt u 53,5 procent (50 x 1,07).
Het huwelijksquotiënt
Bent u getrouwd of woont u wettelijk samen en heeft uw partner geen of weinig eigen inkomsten, dan wordt het huwelijksquotiënt toegepast. Dat betekent dat 30 procent van uw inkomen fiscaal wordt doorgeschoven naar uw partner, weliswaar beperkt tot een maximum. Voor het inkomstenjaar 2014 bedraagt dat maximum 10.200 euro. Het huwelijksquotiënt heeft een positieve invloed op de belastingen die u betaalt. Er wordt een bedrag overgeheveld uit uw hoogste belastingschijf naar de lagere belastingschijf van uw partner (bijvoorbeeld 25 %).
Het belastingvrije minimum
Elke belastingplichtige — ongeacht of hij alleenstaand of getrouwd is, of feitelijk of wettelijk samenwoont — heeft recht op een belastingvrij minimum. Dat is een deel van uw inkomen waarop u geen belastingen betaalt. Hebt u kinderen of andere personen ten laste, dan stijgt het belastingvrije minimum. Belastingplichtigen hebben voor het inkomstenjaar 2014 recht op een belastingvrij minimum van 7070 euro, te verhogen afhankelijk van het aantal kinderen ten laste. Belgen met een belastbaar inkomen van minder dan 26.280 euro hebben recht op een hogere belastingvrije som, namelijk 7350 euro (in plaats van 7070 euro).
De nettobestaansmiddelen
De zogenoemde nettobestaansmiddelen zijn belangrijk om te bepalen hoeveel iemand mag verdienen om fiscaal ten laste te blijven van een belastingplichtige — denk bijvoorbeeld aan studerende kinderen met een vakantiebaan die ten laste van hun ouders zijn. Bent u getrouwd of woont u wettelijk samen en werkt uw zoon of dochter als jobstudent, dan mag die in het inkomstenjaar 2014 niet meer verdienen dan 3110 euro.
De beroepskosten
Een werknemer en een vrije beroeper kunnen ofwel kiezen voor de fiscale aftrek van hun werkelijke beroepskosten, ofwel voor de aftrek van het kostenforfait. De forfaitaire beroepskosten worden jaarlijks geïndexeerd; het maximum is voor het inkomstenjaar 2014 vastgelegd op 3950 euro. Ook bedrijfsleiders van vennootschappen kunnen opteren voor een van beide aftrekken. Voor bedrijfsleiders wordt het forfait anders berekend dan voor werknemers en vrije beroepers. Zij hebben recht op een forfait van 3 procent, met een maximum van 2370 euro voor het inkomstenjaar 2014.
Een hypothecaire lening
Met de gestegen inflatie kunt u in 2014 iets meer besparen op uw hypothecaire lening. Hebt u een hypothecaire lening afgesloten na 1 januari 2005, dan kunt u aanspraak maken op de woonbonus. De basisaftrek voor uw eigen en enige woning bedraagt 2280 euro in het inkomstenjaar 2014. Dat basisbedrag wordt gedurende de eerste tien jaar van de lening verhoogd met 760 euro, zolang die woning uw enige woning blijft. Er komt nog 80 euro bij als u drie of meer kinderen ten laste hebt.
Hebt u uw hypothecaire lening afgesloten vóór 1 januari 2005, dan krijgt u onder bepaalde voorwaarden een belastingvermindering voor de betaalde kapitaalaflossingen en de premies van de waarborgende schuldsaldoverzekering. Het maximale bedrag van die belastingvermindering wordt berekend afhankelijk van uw nettoberoepsinkomen, met een absoluut maximum van 2280 euro.
Het kadastraal inkomen
Ook de kadastrale inkomens van woningen worden elk jaar geïndexeerd. Het aangepaste kadastraal inkomen wordt als basis gebruikt voor de berekening van de onroerende voorheffing die u elk jaar als eigenaar van een woning betaalt. In het inkomstenjaar 2014 wordt het basisbedrag vermenigvuldigd met een coëfficiënt van 1,7. Bedraagt het basisinkomen van uw woning bijvoorbeeld 1600 euro, dan wordt dat dit jaar geïndexeerd tot 1600 x 1,7 = 2720 euro.
Pensioensparen en levensverzekeringen
De bedragen die u in 2014 betaalt voor het fiscale pensioensparen — ongeacht of u een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering hebt — geven tot een maximum van 950 euro recht op een belastingbesparing van 30 procent (plus de uitgespaarde gemeentebelasting). De premies van een individuele levensverzekering komen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een belastingvermindering, tot een plafond van 2280 euro voor het inkomstenjaar 2014. De premies die u op die manier in mindering kunt brengen, leveren een effectieve besparing van 30 procent op (plus de uitgespaarde gemeentebelasting).
Spaarrekeningen en dienstencheques
De intresten op een spaarboekje zijn vrijgesteld van roerende voorheffing zolang u niet meer dan 1900 euro aan intresten ontvangt.
Maakt u in 2014 gebruik van PWA- en/of dienstencheques, dan hebt u recht op een belastingvermindering tot 1400 euro voor beide soorten cheques samen.
Sinds het inkomstenjaar 2012 geven enkel nog uitgaven voor de isolatie van daken, uitgevoerd aan woningen ouder dan vijf jaar recht op een belastingvermindering van 30 procent, met een maximum van 3040 euro.
Schenkt u giften aan een goed doel, dan hebt u recht op een belastingvermindering van 45 procent, op voorwaarde dat u minimaal 40 euro schenkt.
JOHAN STEENACKERS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier