Gokken als een goed huisvader

U dacht de studies van uw kinderen te betalen met de opbrengst van uw technologieaandelen. U dacht dus verkeerd. Verstandiger is het om te beleggen als een goed huisvader. Beursgoeroe Warren Buffett dankt er zijn fortuinen aan.

De beste belegger ter wereld, zo wordt Warren Buffett wel eens betiteld. Orakel van Omaha is een andere koosnaam voor de inmiddels zeventigjarige beursgoeroe. Het recente bloedbad in de technologiesector heeft hij niet voorspeld, maar Buffett was er zeker van dat de technogekte niet lang kon blijven duren.

Warren Buffett leerde tijdens zijn studentenperiode dat je moet beleggen als een goed huisvader: neem geen grote risico’s en koop aandelen met een langetermijnvisie voor ogen. Die les heeft Buffett goed in zijn geheugen geprent. Buffett hield zich afzijdig van al dat technogeweld. Het zwaarste verwijt dat Buffett naar zijn kop kreeg geslingerd, was dat hij zijn aversie voor technologie niet onder stoelen of banken stak. Buffett heeft in zijn portefeuille zelfs geen aandelen als Microsoft of Cisco Systems willen opnemen. Deze beide aandelen worden nochtans beschouwd als de boegbeelden van de techno’s.

Buffett zag de waarde van zijn portefeuille tijdens de hype van de technologieaandelen stelselmatig afkalven. Aandelen als Coca-Cola, niet toevallig een van de grote posten in de portefeuille van Buffetts Berkshire Hathaway, presteerden slecht op de beurs. Idem voor aandelen als Procter & Gamble en Gillette.

Beleggers die door de koersval in de technologie met forse verliezen zitten opgezadeld, zijn koortsachtig op zoek naar aandelen die aan het huidige geweld op de beurs kunnen weerstaan. Daarbij komen zij automatisch opnieuw terecht bij Warren Buffett, die al jaren geleden een aantal regels opstelde om in aandelen te beleggen zoals het een goed huisvader betaamt.

1. Bekijk het zakelijk

Kijk naar een bedrijf vanuit zakelijk standpunt en reduceer het bedrijf niet tot alleen maar een aandeel. Analyseer de balans, onderzoek de producten die het bedrijf verkoopt, toets de kwaliteit van het management, kijk of de groeivoet hoog genoeg ligt. Met andere woorden: doe alsof je van plan bent dat bedrijf over te nemen met de bedoeling het zelf te runnen. Wie een bedrijf van a tot z heeft doorgelicht, is zekerder van zijn zaak en zal zich niet van de wijs laten brengen door tussentijdse schommelingen in de koers. Het vertrouwen moet zo sterk zijn, dat je zelfs durft aandelen bij te kopen wanneer de koers is gehalveerd.

2. Koop nooit aandelen van een bedrijf waar u niets van begrijpt

Hier ligt meteen ook de verklaring waarom Warren Buffett meestal een grote boog om technologiewaarden heen maakt. Veel van die bedrijven verkopen producten die hij niet kent of waarvan hij niet weet hoe de markt er uitziet. Om het heel cru te stellen zou je de business van het bedrijf in kwestie zo goed moeten begrijpen dat je het aandurft om er al je geld in te investeren.

3. Betaal nooit te veel voor een aandeel

Dat is een waarheid als een koe, maar er zit een doordachte filosofie achter. De koers waaraan een aandeel op de beurs is genoteerd, mag niet worden verward met de intrinsieke waarde van dat aandeel. Duidelijke voorbeelden zijn te vinden in de internetsector. Het gaat in de visie van Buffett niet op dat je voor een aandeel van een bedrijf met amper 2 miljoen dollar omzet en nul komma nul winst 150 dollar op de beurs betaalt. In de beurswereld zijn duur en goedkoop natuurlijk relatieve begrippen, maar met enig rekenwerk kan je je toch een beeld vormen van de waarde van een bepaald bedrijf. Wanneer je de juiste waarde van één aandeel kent, volstaat het om te kijken of de koers boven of onder dat niveau staat. Ligt de koers onder de intrinsieke waarde, dan is het aandeel ondergewaardeerd. Bedraagt die onderwaardering 20% tot 30%, wat niet uitzonderlijk is, dan beschikt de belegger over een stevige buffer.

4. Oefen geduld

Een goed huisvader moet geduld kunnen opbrengen. Een aandeel staat soms jarenlang onder zijn intrinsieke waarde genoteerd, om dan plots toch in beweging te komen. Het is duidelijk dat dit advies aan een ongeduldige daytrader niet is besteed. Die wil zijn winst zo snel mogelijk opstrijken, als het even kan vandaag nog. De geduldige belegger weet echter dat hij een kwaliteitsaandeel heeft gekocht en dat zijn investering vroeg of laat zal opbrengen.

Comeback van defensieve aandelen

Het aanbod aan aandelen voor de goede huisvader is relatief groot. Banken, nutsbedrijven, farma, voeding en drank zijn enkele van de sectoren die door de analisten als ‘defensief’ worden bestempeld. Belangrijke kenmerken van defensieve aandelen zijn onder andere een (voorspelbare) gestadige groei van de resultaten, een interessant dividendrendement en een relatief stabiel koersverloop.

Colgate-Palmolive, Procter & Gamble en Philip Morris (zie kaders) zijn typische Warren Buffett-aandelen. Iedereen weet in ieder geval bij benadering wat deze bedrijven doen. Blijkt bovendien dat de analisten hun huiswerk goed gedaan hebben en dat de aandelen in kwestie niet te duur zijn, dan moet je alleen nog aan Buffets vierde regel denken: het nodige geduld opbrengen tot de koers van het aandeel weer gaat stijgen.

Met de technologiewaarden in de verdrukking lijken de defensieve aandelen eindelijk rijp voor een comeback. Dat is ook de mening van Heather Hay Murren, analiste bij de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch. Zij gaf begin oktober een rapport uit waarin volop aandacht werd besteed aan de verkopers van consumentenproducten. De conclusie luidde dat er opnieuw aandacht mag worden besteed aan aandelen als Procter & Gamble, Clorox, Colgate-Palmolive, Gillette en Avon Products.

Het grote voordeel bij deze bedrijven is volgens Hay Murren dat hun groei voorspelbaar is. Het tempo waarin ze groeien is weliswaar vertraagd, maar door het achterblijven van de koers zijn de aandelen naar verhouding goedkoop geworden. Hay Murren gaat ervan uit dat deze aandelen in 2001 de beurs kunnen kloppen. Wanneer de economische groei wereldwijd gaat vertragen, kunnen deze bedrijven toch nog een aanzienlijke groei laten optekenen.

jos sterk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content