GENERATIE X
Het familiebedrijf Verachtert X-Ray produceert radiologietoestellen voor dierenartsen en herstelt oude röntgenapparaten. Als nichespeler heeft het zijn plaats naast multinationals als Siemens, Philips en CGER.
In de pioniersjaren werkte Armand Verachtert bij de producent van radiologietoestellen Deman in Merksem. In 1977 begon hij een eigen zaak, wat hij altijd al had willen doen. “Aanvankelijk deed ik vooral herstellingen,” vertelt hij. “Ik had veel relaties met radiologen en dokters. Geleidelijk begon ik ook nieuw materiaal in te voeren vanuit Duitsland, Japan en Italië. Omdat de kwaliteit niet altijd evident was, begon ik zelf transformatoren – zowat het hart van röntgenapparaten – te bouwen. Een ziekenhuis met een panne kon mij dag en nacht bellen. Daarom kon ik me handhaven naast de groten.”
Aanvankelijk verkocht Verachtert ook installaties aan huisartsen en hospitalen, maar hij begon zich – wegens de concurrentiekracht van de grote firma’s – toe te leggen op de kleinere gespecialiseerde toestellen. “Dat begon met de ontwikkeling van een apparaatje voor foto’s van vingers met een mobiel toestel. Daarvan heb ik er meer dan 300 verkocht. Ik ontdekte als bij toeval een gat in de markt.”
Toen eind jaren tachtig de CE-stralingsnorm bij wet werd vastgelegd, kreeg Verachtert X-Ray het moeilijk. “Die wetgeving kwam er onder druk van de grote firma’s als Philips en CGER. Vanaf toen moesten de toestellen officieel worden goedgekeurd, maar in België was er geen enkele instantie echt bevoegd voor medische toestellen. Omdat de wetgeving niet van toepassing was voor dierenartsen ben ik me vanaf 1990 gaan toeleggen op die markt.”
Deze beslissing gaf het bedrijf een ambachtelijk karakter. Verachtert assembleert eigenlijk op maat van de klant. “Zo is bijvoorbeeld de faculteit diergeneeskunde in Gent een klant,” vertelt hij. “Voor hen bouwden we onlangs een toestel voor hartkatheterisatie bij paarden.”
De toestellen variëren in prijs van 250.000 tot 3 miljoen frank. De jaarlijkse omzet schommelt tussen 15 en 20 miljoen frank. Een echte trend is er niet in te ontdekken. “Veel hangt af van het aantal grote opdrachten. Het is wel zo dat het aantal herstellingen de laatste jaren terugliep tot een vijfde van het inkomen.”
Toch zit het familiebedrijfje momenteel in een groeifase. “We verhuizen binnenkort naar een groter magazijn in Deurne en we beginnen steeds meer te exporteren naar het Verenigd Koninkrijk,” aldus Armand Verachtert. “De flexibiliteit van een familiebedrijf willen we niet verliezen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier