Geen werk voor Men@Work
Telenet wil geen ‘content’, ‘formats’ of digitale tv-programma’s maken. Dat element uit het businessplan voor 2001 is echter niet de enige reden om Men@Work te verkopen.
Telenet heeft niet alleen strategische redenen om zijn multimediaverhaal Men@Work van de hand te doen. De specialist in audio en video via het internet (de zogenaamde streaming media), die oorspronkelijk onder meer de Pandora-internetportaalsite van Telenet vorm moest geven, verliest gewoon te veel geld. “Men@Work zit aan de grond,” horen we bij een partij die is gecontacteerd om het bedrijfje mee over te nemen.
Telenet heeft de corporate finance-afdeling van Fortis Bank ingehuurd om Men@Work van de hand te helpen doen. “Tegen een forfaitaire vergoeding,” preciseert woordvoerder Fons Van Dyck van Telenet. In een eerste selectieronde werd een tiental prospectussen uitgestuurd naar mogelijke Belgische belangstellenden. Naar verluidt lag het hoogste eind van de waarderingsvork op 200 tot 250 miljoen frank. Het moest wel snel gaan. Telenet heeft na een raad van bestuur in januari beslist om de procedure tot stopzetting van de activiteiten te starten. Dat betekent dat het bedrijf zestig dagen na de officiële aankondiging van de sluitingsplannen dicht kan. “We kregen één week om te beslissen, zonder met het management te kunnen praten en zonder een due diligence-onderzoek te kunnen doen,” zegt de gedelegeerd bestuurder van een Vlaams mediabedrijf dat ook door Fortis werd gepolst. “Daar beginnen we zelfs niet aan.” Op acht december had Telenet het kapitaal van Men@Work nog een laatste keer verhoogd, tot 115,75 miljoen frank. Telenet heeft 97% in handen. Het merendeel van de overige drie percent zit bij medeoprichter Chris Jansen (die bevestigt aandeelhouder te zijn en volgens sales & marketing-manager Joost Knapen van Men@Work niet wil verkopen.
Schuldenvrij
Fons Van Dyck (Telenet): “Het bedrijf is vrij van schulden. Telenet heeft als hoofdaandeelhouder in de afgelopen maanden steeds correct alle leveranciers betaald. De enige kosten die het bedrijf heeft, zijn de loonlast van het personeel, de huur van de kantoren en een beperkt informatica-arsenaal. Financieel is het een zeer eenvoudig dossier.” Wie de partijen zijn waarmee Fortis onderhandelt, blijft een goed bewaard geheim. ENG Videohouse, een facilitair bedrijf voor audiovisuele producties, is in de pers als kandidaat-overnemer genoemd. Gedelegeerd bestuurder Ludo Maes laat via zijn secretaresse weten dat daar niets van aan is. “Wij zijn hier helemaal niet mee bezig,” klinkt het. Streamcase, waarin Belgacom Multimedia Ventures voor 1 miljoen euro 20% van de aandelen kocht, focust op business-to-business streaming media en heeft eveneens bedankt. “We vonden het geen opportuniteit,” zegt voorzitter Peter Hinssen. Jo Caudron van The Reference vindt streaming media een medium op zich, dat nog zijn weg zoekt. Ook hij blijft liever bij zijn core business. VRT, één van de omroepen en programmamakers die als kandidaat worden genoemd, wou geen commentaar kwijt.
Men@Work heeft ongeveer dertig medewerkers en zette in 1999 25 miljoen frank om, met ongeveer twee miljoen frank verlies. Volgens Telenet zou de omzet in 2000 fors hoger liggen. Woordvoerder Fons Van Dyck wou niet kwijt hoeveel het bedrijf momenteel per maand verliest.
Bruno Leijnse
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier