‘GEEF CHRIS PEETERS DE VRIJHEID’

Luc Huysmans senior writer bij Trends

Ronnie Belmans, de CEO van Energyville, is overtuigd van de capaciteiten van Chris Peeters, die vanaf 6 juli CEO wordt van de hoogspanningsnetbeheerder Elia. Maar de uitdagingen zijn niet min. “Hij moet de internationale schwung weer in het bedrijf krijgen.”

Met Chris Peeters (ex-Hoogovens, McKinsey, Schlumberger) heeft Elia, na François Cornelis, opnieuw gekozen voor iemand uit de olie- en de gassector. Is dat een goede zaak?

RONNIE BELMANS. “Peeters is meer dan een olieman. Hij is, bij mijn weten, geen politieke benoeming, en hij heeft een internationale en brede energievisie. Al in zijn McKinsey-tijd was hij zich er goed van bewust dat zonder een goed functionerend energiesysteem de economie in de problemen komt. Van mij krijgt hij veel meer dan het voordeel van de twijfel.”

Peeters staat voor een pak uitdagingen: de verhoging van de importcapaciteit, de aansluiting van de zeewindmolenparken, de internationalisering, het gevaar op een brown-out,…

BELMANS. “Ik hoop dat Peeters niet de kop van Jut wordt, indien het afschakelplan zou moeten worden gebruikt.

“Maar de internationalisering is voor mij de grootste uitdaging. Ik lees dat de raad van bestuur een pakket investeringen van 9 miljard euro voor de komende tien jaar heeft goedgekeurd. Het grootste deel gaat naar de dochter 50Hertz, voor gereguleerde investeringen in Duitsland. In België gaat het vooral om de verbindingen met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, die er al lang hadden moeten zijn. Daar krijg ik geen wow-gevoel van. Het deel in België moet wat mij betreft binnen vier jaar klaar zijn.”

Waarom is dat zo belangrijk?

BELMANS. “In Duitsland zorgt windenergie soms voor zeer lage, en zelfs negatieve prijzen. Zonder die verbinding kan je als industrie daarvan niet meeprofiteren. Het verschil in energieprijs tussen ons en onze oosterburen kan volgend jaar oplopen tot 20 à 25 procent. Waar denkt u dat Bayer, BASF, Evonik, enzovoort dan gaan investeren?”

De raad van bestuur wil internationaal niet meer groeien door overnames, maar mikt op inkomsten uit consultancycontracten.

BELMANS. “Cornelis liet vallen dat daar een omzetverhoging van 40 naar 80 miljoen euro moet komen in vijf jaar tijd. Dat is leuk, en goed om je ingenieurs de stiel te leren. Maar daarmee zal je hen niet aan je bedrijf kunnen binden. Als consultancy de enige internationalisatie is, dan is dat ronduit zwak.”

Hoe ziet u de toekomst van 50Hertz? In Duitsland wordt soms gespeculeerd over een verkoop, om het opnieuw in Duitse handen te krijgen.

BELMANS. “Als de raad van bestuur wil cashen, kan hij dat. Zelf zou ik het heel spijtig vinden. Zonder de Duitse dochter wordt Elia opnieuw een heel klein bedrijfje. In de Europese consolidatie, die er onvermijdelijk aan komt, zit je zonder 50Hertz eerder in de Delhaize-stoel, dan in die van Ahold.

“Met Energyville zitten wij in heel veel Europese projecten. Vroeger was Elia daar een trekker, dit jaar is het bedrijf in geen enkel project gestapt. Het zal voor Chris Peeters een uitdaging worden om de internationale schwung weer in het bedrijf te krijgen. Als hij de vrijheid krijgt, kan hij dat zeker. Hij is niet de man die zich in slaap zal laten wiegen als gerant van de lokale kantine. Als hij niet slaagt, zijn we terug bij af.”

LUC HUYSMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content