Gebrand op dvd
In nauwelijks enkele jaren tijd heeft de dvd-speler de videorecorder uit vele huiskamers verdreven. In navolging van dat succes staat nu ook de dvd-recorder voor de grote doorbraak.
Nu zowat alle toestellen in de huiskamer op bits en bytes overgeschakeld zijn, wordt ook de analoge videorecorder stilaan naar de geschiedenisboeken verwezen. Geen verrassing, want de digitalversatiledisc (dvd) heeft troeven waar geen videoband tegenop kan: een superieure geluidskwaliteit, naaldscherpe beelden – die in tegenstelling tot video na veelvuldig gebruik niet vertroebelen en ook zonder haperen kunnen bevroren worden, een compactere vorm en allerlei extra’s die cinefielen doen watertanden.
Dankzij het imposante filmpatrimonium dat nu al op dvd geperst is, hoeven filmfanaten de deur niet meer uit. In plaats van aan te schuiven aan de kassa van de bioscoop, kunnen ze vanuit de eigen sofa naar hun favoriete films kijken. In veel gevallen is de dvd-speler dan ook het digitale hart van een homecinemasysteem, waarmee ten volle van het superieure beeld (een hogere beelddefinitie) en geluid genoten kan worden.
Om een surroundeffect te bekomen, wordt het geluid gescheiden in zes sporen voor vijf luidsprekers en een subwoofer (voor de lage tonen). Het geluid draagt bij tot de bioscoopervaring: wie met zo’n systeem een ratelend mitrailleurvuur aanhoort, krimpt ineen in zijn zetel. Als u gebruik wilt maken van Dolby Digital Surround Sound moet u wel een toestel met ingebouwde decoder, een versterker met een ingebouwde Dolby digitale decoder of een externe Dolby digitale decoder hebben. Veel nieuwe spelers maken echter gebruik van het DTS-systeem ( Digital Theater Surround), een techniek die zorgt voor een optimaal surround-effect.
Dvd voor onderweg
Het succes van de dvd heeft ook geleid tot de ontwikkeling van draagbare spelers/recorders. Deze toestellen kunt u overigens net zo goed thuis aan de televisie koppelen, maar de kwaliteit van beeld en geluid is onvermijdelijk minder goed dan bij een huiskamermodel. Ander nadeel als u er mee op stap bent, is het slopende batterijverbruik. Intussen is de levensduur van de meeste batterijen wel al zeer behoorlijk.
Voor minder cinefiele consumenten werd de dvd pas écht interessant toen de dvd- recorder op de markt verscheen, een toestel dat niet alleen gezwind digitale schijfjes leest, maar ook opneemt. In theorie kan een dvd-recorder allerlei materiaal opnemen, van digitale video’s over televisieprogramma’s (via een ingebouwde tv-tuner) tot vakantiekiekjes, die op een televisietoestel kunnen bekeken worden. Alleen officiële video’s en dvd’s kunnen – om auteursrechterlijke redenen – niet gekopieerd worden.
Behalve losstaande toestellen zijn er ook dvd- writers of -branders die in een computer worden ingebouwd. Om beelden en geluid op een dvd-brander te schrijven, moet de data wel eerst op de harde schijf van de computer overgezet worden, via een USB- of FireWire-aansluiting.
Sommige dvd-recorders hebben digitale video-ingangen ( IEEE-1394, FireWire, i-Link) zodat gebruikers van een digitale videocamera de beelden rechtstreeks kunnen overzetten op dvd. Een aanrader voor digibeten.
Wachten op de grote doorbraak
Ondanks alle onmiskenbare voordelen gaan dvd-recorders momenteel toch nog niet massaal over de toonbank. Eén van de hinderpalen is – naast de (nochtans snel dalende) prijs van de recorders zelf – de prijs van de lege dvd-schijfjes. Wie kiest voor enkelvoudig beschrijfbare dvd’s betaalt niet zoveel, maar dat ligt anders voor wie herschrijfbare dvd’s in huis haalt. Daarnaast zijn de consumenten de dupe van het gebikkel tussen concurrerende fabrikanten, die verschillende standaarden voor herschrijfbare dvd’s aan de man proberen te brengen. Momenteel staan twee formaten lijnrecht tegenover elkaar: -R (RW) ( Pioneer, Panasonic, Toshiba, Apple… ) en +R (RW) ( Sony, Philips, HP…). Het verschil zit vooral in de hogere schrijfsnelheid van +R.
De lancering van de eerste dvd-recorders die beide standaarden ondersteunen, maakt misschien wel een einde aan die strijd. LG Electronics bracht zelfs een brander op de markt die drie formaten ondersteunt (dvd-RAM als derde), de LG GSA-4040B. Samen met de zeer snel dalende prijzen zou dit er voor kunnen zorgen dat dvd-recorders binnenkort definitief doorbreken.
Maar er is nog een ander knelpunt: de zeer beperkte capaciteit van een lege dvd. Wie beeldmateriaal in de hoogste kwaliteit wil opnemen, moet met een luttele zestig minuten opnametijd genoegen nemen (per kant van de dvd-schijf). De meeste dvd-recorders hebben weliswaar verschillende opname- of compressiemodi: hoe lager de resolutie, hoe meer tijd beschikbaar. In principe kan een dvd-schijf moeiteloos zes uur opnametijd slikken per kant, maar dan is de beeldkwaliteit bedroevend en gaan de voordelen van digitale opnamekwaliteit verloren.
Voor wie televisieprogramma’s opneemt, is dat dan weer geen probleem. Immers, wat vandaag uit de distributiekabel komt, overstijgt de VHS-kwaliteit niet. Met de komst van digitale televisie kan dat veranderen, maar ook dat is voorlopig nog toekomstmuziek.
Dominique Soenens
Ondanks alle onmiskenbare voordelen gaan dvd-recorders nog niet massaal over de toonbank. Een van de hinderpalen is de hoge prijs van de lege dvd-schijfjes.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier