Gastronomische tempel verandert in populaire brasserie

Voor de horeca moet je in de wieg zijn gelegd. De sluwe Willy Vermeulen maakte van De Bijgaarden een gerenommeerd sterrenrestaurant. In 2006 droeg Vermeulen de sleutels van zijn restaurant over aan de gepassioneerde gastronoom Filip De Witte. De nieuwe eigenaar was de zoon van een apotheker, kreeg een financiële opleiding en was de jongste twaalf jaar algemeen directeur bij een internationale firma uit de toeleveringsbranche van de autosector. Met de aankoop van De Bijgaarden bracht de manager een levensdroom in vervulling. Hij mikte hoog en engageerde getalenteerde Franse koks, maar kreeg de zaak niet van de grond en de deuren gingen dicht.

Sinds enkele maanden beleeft Bijgaarden een tweede jeugd als brasserie. De nieuwe formule speelt in op de behoeftes van een breed publiek, dat sinds de eerste dag toestroomt. 126 couverts binnen en 80 buiten op het riante terras: Brasserie Bijgaarden heeft capaciteit. Het opulente decor maakte plaats voor een gestileerd brasseriedecor. Aan het roer staan vier vennoten, die Roland Debuyst (Orange, Brasserie Mariadal) in de arm namen als culinair adviseur. Troeven zijn de gunstige ligging aan de Vlaamse rand en de prijzen van de menu’s, die het mogelijk maken om voor relatief weinig geld de buikjes vol te eten. Succesnummers van de spijskaart zijn: sint-jakobsvruchten met risotto (18 euro), drie soorten américain (14,50 euro) en kalfszwezerik met flan van champignons en ratatouille (19 euro).

Wij kozen voor het driegangenmenu met keuze (33,50 euro zonder drank en 49,90 euro met aperitief en royaal geschonken tafelwijnen). Het was zondagnamiddag, wij zaten in comfortabele stoelen en werden opgenomen in het lawaai van een eetzaal vol uitgelaten eters. Hier komen Vlamingen, Walen en Brusselaars op een onbezorgde manier samen. Voorgerecht was een royale portie harde en droge zeebarbeel met roze peper, zure appelmoes en remoulade van selderij met wasabi: op zijn minst een vreemde combinatie. Hoofdgerecht was een groot stuk gebakken tournedos met choronsaus, prima frieten en salade. Afsluiten deden wij met een lekker nagerecht van tartaar van exotisch fruit, profiterole, mousse van framboos en karamel van rood fruit.

Brasserie Bijgaarden

Isidoor Van Beverenstraat 20

1702 Groot-Bijgaarden

Tel. 02 464 20 90

Dagelijks geopend van

11.30 tot 22 uur

Dagschotel: 11,90 euro. Menu’s van 17,50 euro tot 49,90 euro

Kader: gestileerde, hedendaagse brasserie

Onthaal en bediening: vlotte, vriendelijke obers in brasserieornaat

Keuken: veel voor weinig geld

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content