GASTRONOMIE. STYLE

ETEN & DRINKEN

De keuken van Zuid-Frankrijk ontleent haar rijkdom aan smaakvolle kwaliteitsprodukten uit de streek, zoals kardoen en asperges, courgettes en aubergines, olijven en knoflook, ansjovis en tomaten, amandels en truffels. Zware sauzen met boter en room worden vervangen door lichte tomatencoulis, zomerse vinaigrettesauzen met verse kruiden, rouille en aïoli.

Michel Biehn is al jarenlang gepassioneerd door de Provence en vooral door de keuken van die zonnige streek. Aan de hand van het kookschrift van zijn grootmoeder stelde hij een inspirerend culinair boekwerk samen onder de titel “Het Goede Leven in de Provence”.

Mede dankzij de sfeerscheppende fotografie van Bernard Touillon is het een luxueus boek geworden voor de salontafel, om al bladerend weg te dromen. Het is echter evenzeer een praktisch kookboek, met tal van recepten die de zon op het bord brengen.

Michel Biehn, Het Goede Leven in de Provence, Kosmos-Z&K Uitgevers, 200 blz., 1200 fr.

Hollywood is in de ban van de zogeheten “kilt-films”, vooral sinds Steven Spielberg (de maker van “Schindler’s List”) naar Schotland trok om daar een filmportret te maken van de nationale held Rob Roy. Deze film wordt binnenkort vertoond in de bioskoop UGC Acropole bij de Naamse Poort in Brussel.

Van 7 tot en met 29 juni sluit het Brusselse Hilton Hotel zich aan bij de Schotse dagen en prezenteert een festival dat toerisme, film en gastronomie samenbrengt. De suksesformule “Ciné-Diner” blijft gehandhaafd : 590 frank voor een bioskoopkaartje plus een gerecht in het Hilton-restaurant Café d’Egmont.

Hilton Hotel, Waterloolaan 38b in 1000 Brussel, tel. (02) 504.11.11.

De Nederlandse Spoorwegen hebben een exclusief kontrakt afgesloten met de pizzaketen Pizza Hut (een dochter van het PepsiCo-concern), met de bedoeling in de komende jaren 40 tot 50 vestigingen te openen in Nederlandse spoorwegstations. Samen met Domino’s Pizza is Pizza Hut de grootste leverancier van kant-en-klare pizza’s in de wereld. De Duitse spoorwegen sloten eerder al een overeenkomst met de hamburgergigant McDonald’s, voor de verkoop van zijn produkten in de restauratiewagens.

Zonder blikken of blozen verkondigt Christian vanden Bogaard dat hij in zijn eethuis Adrienne het mooiste koud buffet van de hoofdstad prezenteert. Het restaurant is gelegen tegenover het Brusselse Hilton Hotel en biedt plaats aan 250 gasten. Op het terras, dat uitzicht biedt over de Gulden Vlieslaan, zijn 80 plaatsen beschikbaar.

Het buffet met hors-d’oeuvres naar believen, een kaasschotel en dessertbuffet naar believen kost 690 frank. Neemt men daar nog een warm vlees- of visgerecht bij, dan bedraagt de prijs 840 frank. Op zondag is er een brunch, kompleet met pannekoeken en warme wafels : 950 frank voor de groten en 65 frank per levensjaar voor de kleintjes.

Restaurant Adrienne, Kapitein Crespelstraat 1a in 1050 Brussel, tel. (02) 511.93.39.

De aap uit de mouw

Over een Zeeuws-Vlaamse chef-kok en zijn huisbaas, die ook nog projektontwikkelaar en promotor is van Het Eilandje.

Ook in de belevenisjournalistiek wordt met tipgevers gewerkt. Zo kregen wij een keurig aanbevelingsbriefje van Rik Decan, toch niet de eerste de beste, die “als trouwe lezer van de gastro-rubriek” suggereerde dat wij eens een bezoekje zouden brengen aan restaurant Aan ‘t Werf : “een eethuis dat het goed doet en waar de heer Sjack Van de Velde chef-kok is. “

Wij dus naar de Antwerpse havenbuurt, waar het bedoelde restaurant te vinden is in een gerestaureerd zestiende-eeuws huisje bij het Bonaparte- en Willemdok. De zes tafeltjes in een keurig rustiek interieur waren leeg, op een al wat ouder koppel na : het was een warme dag, en dan installeren de sinjoren zich liever op de terrassen.

Ria ontving ons in het Aantwaarps en bracht de spijskaart met toppers uit de tijd van toen : parmaham met meloen (450 fr.), gegratineerd vispannetje (550 fr.), scampi’s in lichte knoflookroomsaus (500 fr.), kikkerbillen in pernodsaus (500 fr.), kalfszwezeriken met champignons (750 fr.). Meer avontuurlijk is het weekmenu (1500 fr.), waarbij de chef-kok zelf uitleg kwam geven.

Sjack Van de Velde bleek een Nederlander te zijn uit Zeeuws-Vlaanderen. Daar is niks op tegen : al is de gemiddelde noorderbuur allesbehalve een fijnproever, toch bestaan er goede Nederlandse koks. Kijk maar naar prijsbeest Jan Raven, de chef van de Hilton in Antwerpen.

Wij lieten ons verleiden door het weekmenu en begonnen met een dunne soep van rivierkreeftjes, die geparfumeerd was met een scheutje cognac. Daarna verscheen een bord met vier witte asperges en twee sint-jakobsschelpen in een liquide sabayon-achtige mousselinesaus, gevolgd door tongreepjes en een stukje zalm in lichte saus van witte wijn. Tot slot was er rijstpudding met aardbeien.

Behalve het feit dat Sjack duidelijk van lange kooktijden houdt, was het eten wel in orde maar toch niet om over naar huis te schrijven. Bij de koffie kwam de chef vertellen dat hij als kok rondgezworven heeft in Frankrijk en Spanje, en dat hij gewerkt heeft op booreilanden in de Noordzee.

Terloops vroegen we of hij ene meneer Decan kende. “Natuurlijk, ” zei Sjack spontaan, “da’s mijn huisbaas ! ” En de aap kwam uit de mouw : als projektontwikkelaar van de omliggende buurt Het Eilandje en als promotor van de Festivalmarkt (een gepland uitgaanscentrum met bars, cafés, bistro’s, restaurants en winkeltjes, tussen de jachthaven en het scheepvaartmuseum) heeft Rik Decan zelf verschillende panden gekocht. Wij vroegen de rekening, betaalden 4220 frank voor twee en namen afscheid van Ria en Sjack.

PIETER VAN DOVEREN

SJACK EN RIA Hopen (mét hun huisbaas) dat Het Eilandje de nieuwe uitgaansbuurt van Antwerpen wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content