GASTRONOMIE. Het roer om

Lange tijd had La Bécasse Blanche een “dure” reputatie, maar nu worden er gevarieerde menu’s geprezenteerd voor aantrekkelijke prijzen.

Eertijds hadden de Brusselse burgers de gewoonte ‘s zondags met de tram tot aan de rand van de stad te rijden om daar te gaan wandelen. Vooraleer terug naar huis te trammen, dronk men een glas geuze en at men boterhammen met plattekaas in een “plezantenhof”. Auberge de la Bécasse Blanche, oorspronkelijk ondergebracht in een oude boerderij tegenover de vijvers van Watermaal-Bosvoorde, was zo’n uitspanning.

De muren van de achttiende-eeuwse schuur naast het restaurant hebben het allemaal meegemaakt. Na de oorlog werd La Bécasse Blanche een deftig eethuis voor goed bij kas zittende patriciërs uit de omliggende villawijken ; het staat ook nu nog bekend om zijn klassieke wildspecialiteiten, zoals hazepeper (480 fr.) en reebokfilet à la royale (875 fr.).

Uitbater Jean-François Molas is geboren in de Bourgogne en begon zijn carrière in La Réserve in Knokke. Hij runde jarenlang het deftige eethuis Princed’Orange in Ukkel, is sinds vijf jaar eigenaar van La Bécasse Blanche en nam vorig jaar de sputterende Brasserie de l’Alma over, die hij omdoopte tot Brasserie Louise Village (Jean Stasstraat in 1060 Brussel). Monsieur Molas mag terecht een vakman genoemd worden ; hij is niet te beroerd om op drukke momenten bij te springen waar het nodig is.

La Bécasse Blanche heeft lang de reputatie gehad duur te zijn, maar Jean-François Molas wil van die naam af. De tijden zijn immers veranderd, en een restaurant kan moeilijk in leven blijven met wat oude aristokraten die er herinneringen komen ophalen. Men gooide het roer om en er werden aantrekkelijk geprijsde menu’s geïntroduceerd. De verjongingsformule valt in de smaak ; dat wordt bewezen door de massale belangstelling, die er ook de oorzaak van is dat de meubelstoffen hier en daar tot op de draad versleten zijn.

In de keuken staat sinds kort Eric Beretta. Hij is afkomstig uit het Brusselse eethuis Chouan en kookt met gevoel. De spijskaart omvat populaire gerechten zoals terrine van ganzelever (695 fr.), kleine tarbot met schubben van aardappel (695 fr.) en gebraden niertjes met paddestoelen en jeneverbessen (695 fr.).

De wijnkaart geeft onvoldoende informatie en vermeldt uitsluitend Franse wijnen. Ons oog viel op witte Chardonnay de Bourgogne, Jadot ’92 (900 fr.), Rosé de Marsannay, Bourgogne ’92 (925 fr.), Château Lapiey, Haut-Médoc (795 fr.), Château Palais Cardial, Saint-Emilion ’90 (826 fr.), Château Lamazelle Figeac, Saint-Emilion ’89 (1390 fr.), Château Moncets Lalande Pomerol ’90 (900 fr.).

Wij werden in het Nederlands ontvangen, kregen een tafel in de buurt van het haardvuur en bestelden het gastronomisch keuzemenu (1625 fr.). Als verrassingshapje was er een stukje gestoofde zwarte koolvis in gewelde botersaus : goedkoop en lekker !

Het voorgerecht bestond uit een schaaldierensalade met een half kreeftestaartje, grijze garnalen, krab- en currysalade, gemengde salade met notenolie en afzonderlijk geserveerde mayonaise en cocktailsaus.

Wij namen de kreeftepootjes in de hand, maar kregen geen waterbakje voor de vingers. Het was dan ook verschrikkelijk druk die dag, tot in de banketzaal toe…

Daarna volgde een stukje zeebaars op een bedje van spinazie, begeleid door een met saffraan gekleurde flauwe saus van beurre blanc. Als hoofdgerecht kozen wij tarbot : smakelijk visvlees dat met schubben van aardappel uit de oven kwam en op het bord vergezeld ging van een zuiderse tomatenfondue. Hierbij kregen we voor de derde keer een met boter opgeklopte saus geserveerd !

Van de gevulde kaasplank met gerijpte kazen werd een stuk pikante en pittige Epoisses uit de Bourgogne gesneden. Wij besloten de maaltijd op een feestelijke manier met royale porties bladerdeegtaart, genoisegebak met frambozen en bavarois.

Auberge de la Bécasse Blanche is een aangenaam eethuis, waar in de keuken met goede produkten wordt gewerkt en waar diverse menu’s de mogelijkheid bieden om gezellig, komfortabel en gevarieerd te eten voor een redelijke prijs. De herberg is makkelijk te bereiken via de ring en de snelweg Brussel-Namen ; mede daardoor trekt hij een ruim publiek van zakenmensen. Er is een banketzaal voor maximum 60 personen. Voor de lunch belast een voiturier zich met het parkeren van de auto’s.

VAN 1250 TOT 2750 FRANK

JEAN-FRANÇOIS MOLAS Introduceerde aantrekkelijk geprijsde menu’s, die de “dure” reputatie van de Auberge de la Bécasse Blanche moeten doen vergeten.

ETEN & DRINKEN

In het spektakel-eethuis La Cité du Dragon wordt op maandag 30 januari, dinsdag 31 januari en woensdag 1 februari het Chinese nieuwjaar gevierd. Na het Jaar van de Hond is het nu de beurt aan het Jaar van het Zwijn. Men belooft een ontdekkingstocht door de wonderlijke wereld van de Zwarte Eenhoorn en de papieren Tijgers. De prijs voor volwassenen bedraagt 1995 frank (zonder dranken). De kinderen vieren op woensdag 1 februari vanaf 14 uur.

La Cité du Dragon, Steenweg op Waterloo 1022 in 1180 Ukkel, tel. (02) 375.80.80.

Karl Steppé en zijn team exporteerden het sukses van de Brusselse Blue Elephant naar Londen, Parijs en Kopenhagen. De Thaise eethuizen in de genoemde steden behoren tot de top van de exotische restaurants. Dezelfde groep exploiteert ook het Indiase eethuis La Porte des Indes. Dit paleis voor gelegenheids-maharadja’s is gelegen aan de Louizalaan ; men eet er verfijnd, te midden van oosters antiek en weelderige plantenpracht. Onlangs tekende Karl Steppé het kontrakt voor een Porte des Indes in Londen. De lokatie, met een oppervlakte van 1000 m², bevindt zich in Mayfair.

La Porte des Indes, Louizalaan 455 in 1050 Brussel, tel. (02) 647.86.51.

De Franse hotelketen Le Méridien opent een nieuw hotel aan het Brusselse Europakruispunt, bij het Centraal Station. De keten, die vestigingen heeft in het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en Azië, ontstond uit het samengaan van twee hotelfilialen van Air France. Door financiële problemen was de luchtvaartmaatschappij echter verplicht haar hotel-aktiviteiten te verkopen aan de Britse hotelgroep Forte. Het nieuwe luxehotel in Brussel heeft 224 kamers, voor prijzen vanaf 10.000 frank per nacht. Met de bouw was 1,8 miljard frank gemoeid.

Le Méridien, Europakruispunt 3 in 1000 Brussel, tel. (02) 548.42.11.

De Franse afslankgoeroe Montignac heeft niet de gewoonte zijn fans lang op hun honger te laten : aan de lopende band produceert de man zijn boeken met dogma’s. In maart brengt de Nederlandse uitgeverij Artulen de vertaling van de Dictionnaire Montignac, waarin men alle informatie over de Metode Montignac vindt in alfabetische volgorde. Het eerder uitgebrachte boek “Ik ben slank, want ik eet” had in 1994 drie herdrukken nodig om aan de vraag te kunnen voldoen. Er werden inmiddels zowat 50.000 eksemplaren van verkocht.

500 jaar na de geboorte van Rabelais, humanist en levensgenieter, heeft men de Rabelais-Kring opgericht. De vereniging legt de nadruk op gezelligheid en vriendschap die onontbeerlijk zijn voor alles wat met gastronomie te maken heeft. In de beginperiode beperken de Rabelaisiens zich tot het organizeren van gastronomische manifestaties in de verschillende gewesten van ons land. Het lidgeld bedraagt 3300 frank per persoon of koppel.

Rabelais-Kring van België, Kattengaarde 21 in 1150 Brussel, tel. (02) 770.96.25.

Ghislaine Vlieghe-Steps, die al 18 jaar werkzaam is in de zuivelindustrie, en Sonja De Kimpe, kwaliteits- en hygiënemanager in de levensmiddelenindustrie en zaakvoerder van Professional Food Consulting Agency, zijn aktieve leden van de Akademie voor Streekgebonden Gastronomie. De twee dames zijn de auteurs van het nieuwe boek Lekker Oost-Vlaanderen, waarin zij recepten plaatsen tegen een historische en ekonomische achtergrond. Voor dit werk raadpleegden zij professoren, volkskundigen, tafelhouders en keukenchefs ; ze deden opzoekingen in tal van musea en privé-archieven.

Lekker Oost-Vlaanderen, Uitgeverij Coda, 183 blz., 595 fr.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content