GASTRO. STYLE
Heimwee naar vroeger
Restaurant De Poterne biedt een gastronomische spijskaart, maar evengoed nostalgische gerechten uit moeders keuken zoals erwtensoep en blanquette de veau.
In restaurant De Poterne kan je heel verfijnd tafelen, want chef-kok Kris Van Rompay weet wat gastronomisch koken is. De beknopte spijskaart vermeldt onder meer : terrine van verse ganzelever (850 fr.), carpaccio van kleine zeekreeftjes met kaviaar (900 fr.), tarbotfilet met koriander en tomaat (1250 fr.), eendeborst uit Chalosse met tuinkruiden (1800 fr. voor twee).
Kris kreeg een gedegen opleiding bij Julien Vermeersch in de Brusselse Carlton en werkte in Frankrijk bij wereldberoemde koks zoals Chapel, Vergé, Guérard en Lenôtre. Hij loopt echter niet te koop met zijn curriculum, want hij hoeft echt niets meer te bewijzen voor zijn trouwe klanten. Die geven bovendien de voorkeur aan gezellige gerechten, uit heimwee naar de keuken van vroeger bij moeder thuis. En Kris voldoet graag aan de nostalgische verlangens van managers en zakenlui. De klant is immers koning, en een goede blanquette de veau hoeft in gastronomisch opzicht niet onder te doen voor langoustines met asperges.
Restaurant De Poterne ligt aan de rand van Antwerpen. De naam betekent zoiets als “sluipweg”, want de Desguinlei (die parallel loopt met de vroegere vesting) was eertijds een bekende smokkelroute. Een koperen naamplaatje naast de deur is het enige uiterlijk vertoon dat naar een restaurant verwijst.
De gang geeft uit op de keuken, een salon (dat op de dag van ons bezoek was afgehuurd door de perschef van het koninklijk hof) en twee eetzaaltjes die keurig, maar weinig opwindend zijn ingericht. Aan de muur hangt de foto van een vrachtschip met de naam “Poterne” : een cadeautje van tevreden CMB-klanten. In Japan wordt nu een nieuwe oceaanreus van 150.000 ton gebouwd, die de naam “Golden Poterne” zal krijgen.
Kris Van Rompay komt uit de keuken om ons te begroeten, met in zijn hand het rode boekje met de suggesties van de dag. Wij laten ons verleiden door fluweelzachte erwtensoep (350 fr.), bereid met spek en varkenspoot. In het glas komt een briljante Meursault Casse-têtes, Verget ’93 (2050 fr.), gemaakt door jonge Belgen.
Daarna genieten we van kabeljauw op zijn Vlaams (850 fr.), in de oven gebraiseerd met ui, tomaat, champignons en citroen, en opgediend met aardappelpuree. Als waardige afsluiting zijn er vers gebakken Brusselse wafeltjes met slagroom en aardbeien (350 fr.). Vooral op het uur van de lunch raken de tafels van De Poterne vlot bezet ; reserveren is dan ook aan te raden.
PIETER VAN DOVEREN
Kris Van Rompay Chef-kok met gastronomische ervaring kookt gerechten uit moeders keuken voor managers en zakenlui.
FINALE
In de salons van hotel Lutetia in Parijs had onlangs de finale plaats van de 29ste Prix Culinaire International Pierre Taittinger. De winnaar was Bernard Leprince, kok van het internationaal gekende eethuis La Tour d’Argent in Parijs. Nummer twee werd de Zwitser David Felisaz (Hôtel du Rhône in Genève), derde was de Fransman Laurent Chouviat (Hôtel L’Ile Rousse, Bandol). De Belgische kandidaat Olivier Bontemps (Royal Crown Grand Hotel Mercure, Brussel) eindigde op de vierde plaats.
ANTWERPEN
De vier gebroeders Lampis maakten van een toeristische halte aan de Antwerpse Grote Markt een sjiek eethuis met stijlvolle obers, waar bij klassieke muziek elegant wordt getafeld door gefortuneerde sinjoren en dito Nederlanders. Het achterzaaltje is overdekt met een glazen koepel waardoor men de toren van de katedraal kan zien, de keuken is zichtbaar achter een glazen wand. Op de eerste verdieping, die een riant uitzicht biedt over de Grote Markt, werden vloeren en plafonds opengebroken zodat eeuwenoud eikehout te voorschijn kwam.
Bij ons bezoek aan De Gulden Beer lieten wij de kok de vrije hand. Eerst proefden we een zonnig gekleurde Anselmi, Soave ’94, met een aangename afdronk. Deze oprechte wijn (600 fr. op de wijnkaart) is echter veel te goedkoop voor het soort mensen dat hier over de vloer komt. Op het bord verscheen zelf gemaakte pasta (onder meer lintspagetti) met eekhoorntjesbrood, gevolgd door gebakken sint-jakobsschelpen in olijfolie.
Daarna werd een smakelijke patrijs geserveerd, in een rijke saus met pruimen en bospaddestoelen. Hierbij schonk men een gulle, granaatrode Carignano del Sulcis ’91 uit Sardinië (1180 fr. op de wijnkaart). Als afsluiter was er “pannacotta” ofte vanillecrème met karamelsliertjes : om duimen en vingers bij af te likken. De rekening bedroeg 2500 frank, dranken inbegrepen. Onze beoordeling : ***
De Gulden Beer, Grote Markt 14 in 2000 Antwerpen, tel. (03) 226.08.41.
ARDENNEN
Twee ondernemende Vlamingen, Nadine de Sutter en Francis van der Elst, namen de failliet verklaarde Auberge de Lives in Lives-sur-Meuse over en investeerden tien miljoen om het honderd jaar oude hotel aan de Maas op te kalefateren. Het New Hotel de Lives heeft acht kamers en twee suites, die in prijs variëren van 2000 tot 4100 frank. Men mikt op een kliënteel van zakenmensen uit de industriezones rond Namen en weekendtoeristen uit de Ardennen.
New Hotel de Lives, Chaussée de Liège 1178 in Lives-sur-Meuse, tel. (081) 58.05.13.
EVEN BELLEN
Sinds kort stelt het Brusselse Hilton Hotel ook GSM-telefoontoestellen ter beschikking van de gasten in de Business Rooms. Handig is wel dat het nummer drie dagen van tevoren wordt meegedeeld, zodat men het tijdig kan doorgeven aan wie het nodig heeft. De huur van het toestel is kosteloos ; alleen de gevoerde gesprekken worden aangerekend.
Hilton Hotel, Waterloolaan 38 B in 1000 Brussel, tel. (02) 504.11.11.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier