Game Mania failliet: ‘Unieke winkelervaring is langzaam verdwenen’

Winkelketen Game Mania in Rotterdam. Credit ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Game Mania heeft maandagavond het faillissement aangevraagd, nadat de gamewinkelketen er niet in was geslaagd een overnemer te vinden. “De direct-to-consumerbusiness heeft Game Mania vanuit een retailstrategisch perspectief sterk benadeeld, omdat zijn rol als intermediair steeds irrelevanter werd”, stelt retailexpert Pierre-Alexandre Billiet vast.

Het faillissement van Game Mania volgt op de bescherming tegen schuldeisers die de winkelketen eind juni bij de ondernemingsrechtbank van Antwerpen had aangevraagd. Sindsdien was het bedrijf op zoek naar een overnemer, maar zonder succes. De fysieke winkels van Game Mania blijven vanaf dinsdag 3 september voorlopig gesloten, hoewel de webshop open blijft. Game Mania, met zijn focus op gamingproducten, bordspellen en popcultuurmerchandise, exploiteerde dertig fysieke winkels, waarvan achttien in Nederland en twaalf in België.

Steeds irrelevanter

Volgens Pierre-Alexandre Billiet, de CEO van Gondola Magazine, zijn er meerdere factoren die het faillissement van Game Mania verklaren. “Er is een duidelijke verschuiving naar digitalisering binnen de gamingindustrie”, legt hij uit. “Steeds meer consumenten kopen hun games online via platforms zoals bol.com en Amazon, in plaats van fysieke winkels te bezoeken. Bovendien biedt de opkomst van multiplatformgaming – waarbij games beschikbaar zijn op verschillende apparaten zoals consoles, pc’s, laptops en mobiele telefoons – minder reden voor klanten om naar een fysieke winkel te gaan.”

Billiet benadrukt dat de verschuiving naar multiplatformgaming een cruciale rol speelt. “Multiplatform betekent dat games beschikbaar zijn op verschillende systemen, van consoles tot mobiele telefoons,” verduidelijkt hij. “Daardoor wordt de noodzaak om naar een fysieke winkel te gaan om een specifieke game voor een specifieke console te kopen, verminderd. Veel van de populaire games zoals Minecraft en Grand Theft Auto zijn beschikbaar op meerdere platformen, wat het voor consumenten makkelijker maakt om games digitaal aan te schaffen en te spelen.”

‘Game Mania was een essentieel onderdeel van de gamingcultuur in Vlaanderen en België, vergelijkbaar met iconische ketens zoals Free Record Shop en Virgin Megastore’

Pierre-Alexandre Billiet (Gondola)

Daarnaast wijst Billiet op de directe verkoop aan consumenten door grote gamebedrijven zoals Sony, Nintendo en Microsoft. “Die bedrijven hebben steeds meer ingezet op directe verkoop aan de klant, waarbij ze hun games en consoles rechtstreeks aanbieden via hun eigen websites en digitale platforms”, legt hij uit. “Dat elimineert de noodzaak voor een tussenpersoon zoals Game Mania. Vanuit een retailstrategisch perspectief heeft dit Game Mania sterk benadeeld, omdat zijn rol als intermediair steeds irrelevanter werd.”

Hoewel Game Mania een onlinewinkel had, kwam die volgens Billiet te laat en was dat onvoldoende om het tij te keren. “De onlineaanwezigheid van Game Mania kwam pas laat op gang, rond 2017 of 2018”, zegt hij. “Zelfs toen slaagden ze er niet in te concurreren met de grote onlinespelers. Hun onlineomzet bleef steken rond 25 procent van hun totale verkoop, wat niet genoeg was om het verlies van de fysieke winkelverkopen te compenseren. Dat is een veel voorkomend probleem bij traditionele retailers die proberen over te schakelen naar onlineverkoop: ze blijven vaak steken op een te laag omzetpercentage.”

Nostalgisch

Een andere belangrijke factor bij het falen van Game Mania was, volgens Billiet, het verlies van de unieke winkelervaring die het ooit bood. “In de jaren negentig en begin 2000 was Game Mania meer dan een winkel, het was een ontmoetingsplaats voor gamers”, herinnert hij zich. “Klanten kwamen niet alleen om games te kopen, maar ook om ervaringen te delen, nieuwe games te ontdekken en deel te nemen aan de gemeenschap. Maar na verloop van tijd veranderde de winkel in een traditionele verkoper van games, zonder zich aan te passen aan de veranderende dynamiek van de markt, zoals de groeiende populariteit van indiegames en onlinemarktplaatsen zoals Steam.”

Billiet legt uit dat Game Mania de verbinding met het DNA van de markt verloor. “De markt evolueerde richting digitalisering en multiplatformgaming, en Game Mania wist zich daar niet goed op aan te passen”, zegt hij. “Ze bleven hangen in de commerciële dynamiek van de korte termijn – zoals het verkopen van bestsellers – zonder voldoende rekening te houden met de diepere veranderingen in de gaminggemeenschap en haar marktvoorkeuren.”

Op de vraag hoe we Game Mania zullen herinneren, antwoordt Billiet: “Game Mania was een essentieel onderdeel van de gamingcultuur in Vlaanderen en België, vergelijkbaar met iconische ketens zoals Free Record Shop en Virgin Megastore. Voor velen blijft het een nostalgische herinnering aan de jaren negentig, een tijdperk waarin het kopen van een game een ervaring op zich was. Maar de realiteit is dat de markt verder is geëvolueerd en dat Game Mania niet de juiste strategische keuzes heeft gemaakt om in die nieuwe omgeving te overleven. De unieke winkelervaring is langzaam verdwenen, naarmate de markt en de consumentenvoorkeuren veranderden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content