Franse spoormaatschappij SNCF boekt opnieuw winst, maar is slachtoffer van grote aanval bij start Olympische Spelen

SNCF: goede resultaten overschaduwd door grote aanval
SNCF: goede resultaten overschaduwd door grote aanval © Getty Images
Kevin Van der Auwera Coördinatie Trends.be

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF boekt voor het zesde halfjaar op rij winst, een record voor de groep. Uitgerekend vandaag is het Franse treinverkeer ernstig verstoord door een aanval, enkele uren voor de officiële start van de Olympische Spelen.

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een winst gerealiseerd van 143 miljoen euro. Het gaat al om de zesde positieve halfjaarwinst op rij, een record voor de groep. SNCF zag ook haar omzet stijgen, met 2,8 procent tot 21,4 miljard euro. Er reden meer treinen, zowel regionaal als op lange afstand, en het aantal passagiers groeide.

Door de goede resultaten kon de SNCF haar schuld met 200 miljoen euro verminderen. Het spoorbedrijf voorziet een record van 11 miljard euro investeringen in het netwerk.

SNCF en Franse regering: ‘Gecoördineerde’ aanvallen

Ondanks die goede resultaten, is het een zwarte dag voor de Franse spoorwegen. Ongeveer 800.000 passagiers van de Franse tgv’s zullen tot het einde van het weekend hinder ondervinden van een grote, schijnbaar gecoördineerde aanval op het Franse hogesnelheidsnet. Dat verklaarde CEO Jean-Pierre Farandou van de SNCF op een persconferentie. Ook het treinverkeer van Eurostar van Brussel en Londen naar Frankrijk is verstoord.

Voor zover bekend zijn op zeker vijf plaatsen in Frankrijk met vuur of brandbare objecten pogingen gedaan het treinverkeer te ontregelen of installaties te beschadigen. Er waren aanvallen ten zuidoosten van Parijs in het departement Yonne, en in het uiterste noorden. Ook waren er twee sabotageacties in de noordoostelijke regio’s van Bar-le-Duc en Nancy. De veiligheidsdiensten konden een sabotagepoging ook verijdelen. Dat gebeurde in Vergigny, in het departement Yonne. De brandstichtingen hebben de hogesnelheidsverbindingen naar het westen, noorden (Lille) en noordoosten (Straatsburg) getroffen, aldus Franse media.

Er circuleerden ook geruchten dat de SNCF ook te lijden had onder cyberaanvallen, maar volgens het Nationaal Agentschap voor de Veiligheid van Informatiesystemen (ANSSI) is dat niet waar.

De SNCF spreekt van “gelijktijdige kwaadwillige handelingen”. Volgens CEO Farandou hebben de daders de locaties van de aanvallen zeer specifiek gekozen om een grote impact te hebben. Ook de Franse minister van Transport, Patrice Vergriete, sprak over “gecoördineerde daden van kwaadwilligheid”. De sabotage werd rond 4 uur ‘s nachts ontdekt.

Olympische Spelen

De aanval gebeurde op enkele uren van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs, die vrijdagavond plaatsvindt in het centrum van de Franse hoofdstad. Daarnaast zijn ook veel vakantiegangers in transit.

De minister van Sport, Amélie Oudéa-Castéra, spreekt van mogelijk “gecoördineerde sabotage”. Ze vermoedt een verband met de opening van de Olympische Spelen vrijdagavond.

Impact

“Het had een feest moeten zijn. Vandaag was de dag van het grote vertrek, het begin van de vakantie en natuurlijk ook de opening van de Olympische Spelen, met veel Fransen die naar Parijs zouden gaan en die zouden gaan genieten. Dat is allemaal verpest”, betreurde minister Vergriete.

Volgens een veiligheidsbron zijn alle inlichtingendiensten in het land gemobiliseerd om de oorsprong van de aanvallen te achterhalen. De modus operandi, namelijk het in brand steken van installaties, is volgens de bron in het verleden al door ultralinkse organisaties gebruikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content