Fortis koopt niet meer
Is de liefde voor Omega Pharma bij de beursjongens over? Fortis speelt met zijn downgrading van het aandeel alvast de prelude.
Toen Omega Pharma deze maand cijfers over het derde kwartaal vrijgaf, hadden de aandeelhouders weinig reden tot klagen. De omzet groeide tot 47,5 miljoen euro, een stijging van 509%. Voor velen de bevestiging van de groeicurve die Omega dit jaar al uittekende. De meeste beurshuizen – Petercam, ING en KBC – behielden hun rating. Alleen Fortis verlaagde zijn advies naar ‘houden’.
“Op zich houdt deze beslissing niet meteen verband met de resultaten,” beklemtoont Luc Van der Elst, hoofd van de Fortis-analisten. De reden voor de downgrading is te zoeken in de waarderingstechnieken. “Voor explosieve groeibedrijven zijn klassieke waarderingsmethodes minder geschikt. We baseren ons in dat geval vooral op de PEG-ratio. We wegen de koerswinstverhouding af tegen de winstgroei; zolang die verhouding kleiner blijft dan één, is de PEG-ratio aanvaardbaar.”
Fortis laat nu voor Omega Pharma een traditionelere techniek doorwegen. De analisten baseren hun advies voortaan op de discounted cashflow, waarbij de toekomstige cashflow wordt verrekend naar de geldwaarde van vandaag. “We vallen het bedrijf dus niet af,” onderstreept Van der Elst. “Gezien het huidige marktsentiment is het gewoon niet langer opportuun om een dergelijke ruwe waarderingsmethode te hanteren.”
Het aandeel is op een week tijd van 42 naar 38 euro teruggevallen.
Omega Pharma toont begrip, maar het management vindt de beslissing van Fortis niet terecht. “We eerbiedigen uiteraard de mening van analisten. Maar deze rating is ook het gevolg van de technoblues,” aldus financieel directeur Jan Peeters. Hij verwijst naar de klappen die Arinso, Real Software en Lernout & Hauspie de jongste tijd kregen. “Het is typisch voor België om dan alle groeibedrijven op dezelfde lijn te plaatsen. Het lijkt erop dat kleine beleggers winst aan het nemen zijn. Gezien de verliezen die ze misschien met andere aandelen hebben geleden, heb ik daar alle begrip voor. Misschien raken institutionele partijen geprikkeld door de gunstige koers.”
ROELAND BYL
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier