FOMO drijft goud naar nieuw record, ondanks hoge prijs
De angst van beleggers om de stijging van goudprijzen te missen heeft gezorgd voor een recordvraag naar het edelmetaal, zelfs nu de hoge prijzen centrale banken ertoe dwingen hun aankopen terug te schroeven.
Volgens de World Gold Council steeg de wereldwijde vraag naar goud in het derde kwartaal van dit jaar voor het eerst boven de 100 miljard dollar, aangedreven door aankopen van beleggers. De wereldwijde vraag naar goud bereikte eveneens een recordvolume, met een stijging van 5 procent naar 1.313 ton.
Deze rush heeft de goudprijs dit jaar met 34 procent opgedreven tot een reeks recordhoogtes. Beleggers worden aangetrokken door goud vanwege geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en Oekraïne, de diversificatie van centrale banken weg van de Amerikaanse dollar, en het verlagen van de rentetarieven in westerse economieën. Afgelopen dinsdag bereikte goud opnieuw een recordhoogte van net boven 2.770 dollar per troy ounce.
De totale vraag naar investeringen, zoals goudbstaven, munten of ondersteuning voor ETF’s, verdubbelde meer dan tot 364 miljoen ton in het derde kwartaal. Goud-ETF’s zagen een instroom van 94 ton, een ommekeer na negen opeenvolgende kwartalen van uitstroom.
Meer en minder vraag
De laatste maanden hebben familieholdings en vermogende particulieren meer goud gekocht vanwege zorgen over de overheidsschulden.
Toch hebben centrale banken hun goudinkopen in de late zomer vertraagd, met een daling van 49 procent ten opzichte van vorig jaar naar 186 ton, het laagste niveau in twee jaar. De sterke prijsstijging van goud sinds maart heeft centrale banken geremd in hun aankopen, aldus de World Gold Council. Deze ‘FOMO’ heeft ervoor gezorgd dat prijsdalingen van goud korter en minder diep zijn, omdat beleggers snel instappen bij lagere prijzen.
Nu westerse regeringen hun rentetarieven verlagen, wordt verwacht dat dit de goudprijs zal blijven ondersteunen. Als niet-renderend activum profiteert goud meestal van lagere rentes, omdat het alternatief – rente op sparen of beleggen – minder aantrekkelijk is.
De vraag naar juwelen heeft te lijden onder de hoge goudprijzen, met een wereldwijde daling van 7 procent in het derde kwartaal ten opzichte van vorig jaar, volgens de World Gold Council. Sieraden vormen ongeveer 40 procent van de wereldwijde vraag naar goud.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier