Focus op het talent van verstandelijk beperkte werknemers

Het aflossingsteam voor de Special Olympics, met in het midden Evy die mee het onderzoek voerde naar werknemers met een verstandelijke beperking. © GF
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

De vierjaarlijkse Special Olympics gaan zaterdag in Antwerpen van start. Net nu verschijnen de eerste resultaten van nieuw onderzoek naar werknemers met een verstandelijke beperking.

Hoe goedbedoeld filantropie ook is, het is geen goed idee werknemers met een beperking enkel in dienst te nemen om het goede te doen. “Dan schiet je het doel voorbij, je vertrekt ook beter vanuit een economisch voordeel”, zegt professor Bart Cambré van de Antwerp Management School, die onderzoek doet naar de integratie van verstandelijk beperkte werknemers in het normale economische circuit.

Inschakelen

Waarom zouden bedrijven moeite doen om werknemers met een verstandelijke beperking in dienst te nemen? “Als je het macro-economisch bekijkt, merk je dat we alle talenten nodig zullen hebben”, zegt Bart Cambré. “Werknemers met een verstandelijke beperking vormen een grote groep die nu nog niet wordt aangeboord. De arbeidsmarktparticipatie van personen met een verstandelijke beperking ligt nu maar op 15 procent.” Cambré wil er niet graag een cijfer op plakken omdat de grens tussen wie verstandelijk beperkt is en wie niet delicaat is, maar het gaat om minstens tienduizend werknemers die in de economie kunnen worden ingeschakeld.

Focus op talent

Voor ondernemingen zijn verstandelijk beperkte werknemers goedkope arbeidskrachten omdat hun loon deels wordt gesubsidieerd door de overheid. Voor een bedrijf vragen zulke werknemers inderdaad extra kosten, zoals begeleiding. “Voor een bedrijf met gestandaardiseerd, repetitief werk zijn verstandelijk beperkte werknemers interessant omdat ze zo’n werk goed en graag doen,” zegt Bart Cambré. “Ook zij willen overigens beter worden in hun job. Vertrek niet vanuit hun beperkingen, maar zet hun competenties in de verf.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content