Fluxys gaat Zweeds
Fluxys participeert met zijn Spaanse sectorgenoot Enagás in het Zweedse Swedegas. De top van de gasnetbeheerder verwacht de komende jaren een consolidatie in de sector.
De webhost van Fluxys mag de openingspagina van de gasnetbeheerder opnieuw aanpassen. Samen met zijn Spaanse sectorgenoot Enagás neemt het Belgische bedrijf Swedegas over, de beheerder van het hogedrukgasnet in Zweden. Fluxys is inmiddels aanwezig in acht landen in Europa. Scandinavië ontbrak tot nu toe op de Europese landkaart die Walter Peeraer en zijn kersverse co-CEO Pascal De Buck aan het inkleuren zijn.
Behalve de eigenaar van 620 kilometer gaspijpleidingen in het zuiden en het westen van Zweden is Swedegas ook de uitbater van de ondergrondse gasopslagsite Skallen, in de buurt van Halmstad. Het heeft plannen voor een kleine lng-terminal in Göteborg, waarin het voor 40 procent zou participeren. Swedegas ontwikkelt ook sterk zijn knowhow in biogas. Het bedrijf was in handen van EQT Infrastructure, een infrastructuurfonds van de Zweedse miljardairsfamilie Wallenberg.
Kleine markt
Hoewel Zweden een vrij kleine gasmarkt is – met een verbruik van 1 à 1,2 miljard kubieke meter, tegenover 17 miljard kubieke meter in België – ligt de overname volgens Fluxys volledig in de lijn van zijn kernactiviteiten en zijn internationale groeistrategie. Vóór 2011 kwam amper 4 procent van de winst van buiten België. Dat aandeel is door een reeks overnames verveelvoudigd.
Het Belgische gasbedrijf participeert onder meer in de Interconnector- en de BBL-leidingen, die het Verenigd Koninkrijk verbinden met het Europese vasteland. Daarnaast heeft het een positie in de NEL- en de TENP-leidingen in Duitsland, in de Zwitserse Transitgas-leiding en in het Trans Adriatic Pipeline-project (TAP), een pijpleiding van Turkije naar Italië om gas uit Azerbeidzjan naar Europa te vervoeren. Ook bouwt het mee aan de lng-terminal in het Franse Duinkerke.
Die overnames dienen meerdere doelen. De top van Fluxys gaat ervan uit dat er de komende jaren hoe dan ook een consolidatie op gang komt in de gasvervoersector. Door nu posities in te nemen verzekert het bedrijf zich van een plaatsje aan de onderhandelingstafel.
Bovendien leidt de koppeling van de gasmarkten tot een grotere liquiditeit en lagere prijzen. Dat draagt dan weer bij tot de versteviging van het aandeel van aardgas in de totale energiemix. Niet onbelangrijk, want Fluxys moet sommige gasinfrastructuur op vijftig jaar afschrijven, waardoor het belangrijk is dat er in 2065 nog altijd aardgas of biogas wordt gebruikt.
Ten slotte bevestigen de buitenlandse activiteiten ook de rol van België als transitland voor gas. Dat verhoogt de bevoorradingszekerheid, heeft positieve gevolgen voor de tarieven van het transport naar de Belgische klanten en verzekert de aandeelhouders van een stabieler dividend dan wanneer alleen zou worden gemikt op de Belgische markt.
LUC HUYSMANS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier