FILM WORDT OUD

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

AGFA.

“Als je meneer Janssen van kamer 307 op vrijdag uit het ziekenhuis wil ontslaan, maar zijn controlefoto’s zijn er niet, dan schijf je hem in voor nog eens twee dagen TV en dan praat je met hem op maandag,” schetst Alyn Ford, marketing & sales manager bij Agfa‘s medische divisie één van de kernproblemen van de conventionele radiologie. Agfa heeft een O&O-centrum in Pacs-technologie ( Picture Archiving and Communication) in Mortsel en zit in de moeilijke situatie dat het Pacs moet promoten om zijn toekomst veilig te stellen, terwijl datzelfde Pacs zijn lucratieve medische filmdivisie kannibaliseert. Foto’s hebben in deze moderne tijden een aantal structurele nadelen. Informatie op een röntgenfoto ligt vast – alleen de lichtbak kan helderder worden gedraaid. De foto zelf is uniek. Hij kan maar door één arts tegelijk worden ingezien, wat een probleem is in noodgevallen, en – vervelend genoeg – hij raakt vaak verloren. “Na drie jaar kan het verliespercentage van foto’s tot 30% oplopen,” zegt Michel Osteaux (AZ VUB) op basis van Amerikaanse studies. “Naar mijn eigen bevinding konden we een week nadat we een onderzoek hadden gedaan, zo’n 15% van de films niet zomaar ophoesten,” zegt netwerkbeheerder Matthias Kok, van de afdeling radiologie aan het AMC-ziekenhuis in Amsterdam (5000 werknemers). Onnodig te zeggen dat dit voor “medico-legale” problemen kan zorgen.

Daarbij komt de hele chemische “fabriek” die nodig is om de foto’s te maken en de logistiek om ze op tijd op de juiste plaats te krijgen. “Bij ons heeft de personeelsdienst berekend dat er dag in, dag uit twaalf mensen met foto’s onderweg zijn,” zegt Matthias Kok. Ook de archiveringsruimte – foto’s moeten tien jaar na het laatste onderzoek worden bewaard – is op termijn een probleem.

Daartegenover staat een duidelijk voordeel: foto’s kunnen begrepen worden zonder kwetsbare en veranderlijke technologische infrastructuur. “Er is een contradictie tussen stabiliteit (van de formaten waarin de beelden worden bewaard) en technologische vooruitgang,” geeft professor Osteaux grif toe. “We hebben hier opnames uit 1986 die we vandaag niet meer kunnen lezen omdat de machines er niet meer zijn.”

In Pacs-systemen spelen behalve Agfa, ook Siemens, Kodak en General Electric een serieuze rol. Fuji heeft een zeer sterke positie omdat het de grootste leverancier is van fosforplaatsystemen.

BRUNO LEIJNSE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content