Feesten op maat

Traiteurs en caterers, tafelhouders en tafelaannemers : het zijn allemaal beroepsfeestenbouwers, die tenminste één keer per jaar in de schijnwerpers mogen staan.

Elk jaar rond deze tijd presenteren wij hier een beroepsfeestenbouwer, die u met zijn rijke ervaring veilig door de komende feestdagen loodst. Het begrip caterer is veel ouder dan traiteur ; het woord duikt al op rond 1350 in The Cook’s Tale of Gamelyn, een ridderverhaal in versvorm. Toen al was een caterer iemand die zorgde voor de voedselvoorraad en de bereiding ervan voor een groep mensen.

In Engeland is catering dus een beroep met een eerbiedwaardig verleden. De Fransen kwamen met de term traiteur. In onze contreien is caterer nog niet lang een zelfstandig beroep ; benamingen als tafelhouder of tafelaannemer zijn relatief nieuw. Buitenshuis koken is geen sinecure : het vraagt een doeltreffende organisatie, want al het materiaal moet ter plaatse geïnstalleerd worden.

Aimé Hosay, zaakvoerder van Lobster Traiteur, ziet zijn taak breder dan “koken op verplaatsing”. Het bedrijf bouwde in tien jaar tijd een gedegen reputatie op met het organiseren van feesten op maat. Aimé volgde lessen aan het CERIA in Brussel, maakte deel uit van het zaalpersoneel in bekende restaurants ( La Pérouse, Cygogne d’Alsace en Kleine Bareel in Antwerpen), verliet de horeca om marketing- en salesstudies te volgen en deed in 1986 wederom zijn intrede in de horeca via de Hasseltse viswinkel/traiteur Lobster.

Later verhuisde Lobster Traiteur naar Tongeren. Het bedrijf beschikt over eigen feestzalen en baat ook de Flanders-Nippon Golf & Business Club uit in Hasselt. Historische momenten waren het oudejaarsavonddiner voor 2400 gasten tijdens de “Margriet Special” van de BRTN, een personeelsfeest met 6000 genodigden voor Duracell en een diner op een Russisch schip voor General Motors.

Aimé Hosay neemt de wensen van zijn klanten ter harte, want het welslagen van een feest ligt zeker niet uitsluitend bij de catering. Minstens even belangrijk zijn stiptheid, een vriendelijke ontvangst, een smetteloze service en het vervullen van persoonlijke wensen van gastheer en genodigden. Tijdens een receptie moeten de glazen vol en de asbakken leeg blijven. Op elk verzoek moet onmiddellijk gereageerd worden : het gebeurt maar al te vaak dat men iets drie keer moet vragen…

Om thuis zonder kleerscheuren de feestdagen door te komen, heeft Aimé een paar adviezen : hou het eenvoudig, werk met goede ingrediënten (dat geldt ook voor de drank : kiest u schuimwijn in plaats van champagne, dan moet die van goede kwaliteit zijn), laat niets aan het toeval over (vlees en vis tijdig bestellen !) en vraag hulp als u meer dan acht personen aan tafel krijgt. Hiernaast presenteert Aimé Hosay alvast vier gemakkelijk te bereiden feestgerechten (telkens voor vier personen).

PIETER VAN DOVEREN

Lobster Traiteur, Baversstraat 6/1 in 3700 Tongeren, tel. (012) 23.67.85.

Aimé Hosay en zoon Philippe Hou het eenvoudig, werk met goede ingrediënten en laat niets aan het toeval over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content