Farmagroep Wyeth vecht zich naar de top
Sinds 2000 introduceerden ze al zes nieuwe geneesmiddelen en de pijplijn van het concern is zo veelbelovend, dat vanaf 2006 een ritme van twee nieuwe geneesmiddelen per jaar het streefdoel wordt. Wyeth: een farmagroep met potentieel.
Grange Castle, Dublin (Ierland)
Ook bij Wyeth in Louvain-la-Neuve mag champagne ontkurkt worden. De Belgische dochter (220 werknemers) van de Amerikaanse farmareus (52.000 werknemers, 2,2 miljard dollar onderzoeksbudget) begeleidde de Europese aanvraag voor de commercialisering van Enbrel. Nu wordt het middel tegen psoriasisartritis ook in België door de ziekenfondsen terugbetaald. Het medicijn stamt uit onderzoek van het biotechbedrijf Immunex – Wyeth stapte in tijdens de ontwikkelingsfase – en hoort tot een nieuwe klasse geneesmiddelen tegen reumatoïde artritis.
Volgens reumatologen werkt het middel spectaculair. Bovendien blijkt het ook werkzaam tegen de huidaandoening die optreedt bij psoriasisartritis, een ontsteking van de gewrichten die gepaard gaat met huiduitslag. De wereldwijde verkoop wordt geschat op meer dan een miljard dollar. Niet verwonderlijk dat het product een sleutelrol krijgt in de toekomst van de farmagroep uit Pennsylvania.
-Troefkaart 1: nieuwe medicijnen
Geneesmiddelenproducenten zoeken voortdurend naar de volgende kaskraker. Hebben ze die niet in eigen huis, dan nemen ze een bedrijf over dat wel over een prijsbeest beschikt. Wyeth bleef de jongste jaren een beetje in de schaduw van het fusie- en overnamegeweld. In 1997 moest de geneesmiddelenproducent zijn product tegen zwaarlijvigheid van de markt halen. Daaraan hing een prijskaartje van 12 miljard dollar. In 2000 mislukte de overname van Warner-Lambert, de producent van het miljardenmiddel Lipitor. Pfizer ging met de buit aan de haal.
Nu lijken betere tijden aangebroken. Wyeth staat op de lijst van ‘s werelds grootste farmagroepen op de tiende stek. Mét stip, dankzij een indrukwekkende pijplijn. Sinds 2000 introduceerde de groep zes nieuwe geneesmiddelen en de pijplijn van het concern is zo veelbelovend, dat vanaf 2006 een ritme van twee nieuwe geneesmiddelen per jaar het streefdoel wordt.
– Troefkaart 2: nieuwe productiemethoden
Een belangrijk deel van de nieuwe strategie is productiegedreven. Op dat terrein onderscheidt Wyeth zich wellicht van zijn concurrenten. Op dit moment is Enbrel op de markt en wordt het geproduceerd in de Verenigde Staten. Toen er meer productiecapaciteit nodig bleek, koos Wyeth voor Dublin. In de buurt van de Ierse hoofdstad bouwt de groep de grootste fabriek voor biofarmaceutische medicijnen.
Biofarmaceutica maakt gebruikt van nieuwe, biotechnologische productiemethoden. Het maken van een batch Enbrel is een stappenproces dat een volle maand duurt. De kostprijs is dus een veelvoud van de productiekosten voor een traditioneel middel. En daar zit wellicht dé troefkaart van Wyeth. Traditioneel krijgen farmabedrijven vroeg of laat af te rekenen met generische competitie. Hoe moeilijker de productiemethode, hoe minder ze daarvan last hebben.
In het tweede kwartaal van 2005 moet de productie op volle toeren draaien in Grange Castle. Tussen het uittekenen van de eerste plannen en de ingebruikname van de site in Dublin liggen dan vijf jaar en 1,5 miljard dollar. Daarmee is Grange Castle de tweede grootste investering uit de geschiedenis van Wyeth. Waarom Dublin? Zegt Reg Shaw, directeur van Grange Castle: “Voor zo’n fabriek zijn nutsvoorzieningen erg belangrijk. Ierland leverde ons in zes weken alle vergunningen. Bovendien is het belastingregime erg gunstig.” België kwam niet in aanmerking, misschien heeft de champagne in Louvain-la-Neuve een bittere nasmaak.
Roeland Byl
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier