EVS pompt geld in Leuvense live-tv-maker
Er bloeit iets moois tussen Tinkerlist, een organisatietool voor tv-makers, en EVS. Het Luikse videotechbedrijf investeert in de Leuvense start-up, die popelt om de Amerikaanse markt te bestormen. Een volledige consolidatie is in de toekomst niet uitgesloten.
Dat de Olympische Spelen al een week op de buis te zien zijn, is mede te danken aan de technologie van EVS. Het videotechnologiebedrijf uit Luik is al langer een bekende speler in de sector, die onder meer vertraagde fases van sportwedstrijden, zoals het Europees kampioenschap voetbal en de Amerikaanse Super Bowl, in de woonkamers wereldwijd helpt te krijgen. In het EVS House, midden in het hart van de Spelen in Parijs, kondigde CEO Serge Van Herck aan dat zijn bedrijf investeert in Tinkerlist.
Die start-up uit Leuven is ontstaan uit de frustraties van toenmalig Woestijnvis-regisseur Erik Hauters. De workflow voor liveproducties, van nieuwsuitzendingen tot zangwedstrijden, verliep verschrikkelijk ouderwets. Scripts werden via een Word-document doorgestuurd, de planning stond in een Excel-bestand en de definitieve versie was altijd onvindbaar. Daarom ontwikkelde Hauters het contentbeheerprogramma Cuez voor tv-redacties. Zodra de rundown van de show verandert, bijvoorbeeld door een gast die vertraging heeft, worden de planning en alle technische aspecten automatisch aangepast. Onder meer de talkshow Gert Late Night op Play4 en de tv-quiz Switch op VRT maken gebruik van het softwareprogramma. Ook Trends Kanaal Z werkt samen met Tinkerlist. Het EPIC-project ontwerpt een slim newsroom-computersysteem om redacties te ondersteunen bij de verspreiding van nieuws via verschillende vormen, kanalen en toestellen.
EVS, dat noteert op de Brusselse beurs, maakt het exacte bedrag van de kapitaalinjectie niet bekend. Tinkerlist haalde in 2020 al eens 1 miljoen euro op bij de risicokapitaalverschaffer The CoFoundry om zijn groeiplannen te ondersteunen.
‘Dit is een fantastische kans. Met een beetje geluk wordt de Super Bowl volgend jaar via ons systeem geregisseerd’
Jens De Maere, Tinkerlist
Opschalen
Tinkerlist was al even op zoek naar een partner om verder op te schalen. De start-up lonkt naar het buitenland, en vooral naar de Verenigde Staten, waar de broadcastmarkt een stuk groter is. Hoewel er interesse is, zijn potentiële klanten toch eerder terughoudend om met een kleine speler uit België in zee te gaan. “Daarom was deze extra ondersteuning welkom”, zegt COO Jens De Maere. “We zochten geen financiële, maar een strategische partner met het oog op die verdere internationale uitrol.” De rest van het geld wil Tinkerlist gebruiken voor de verdere ontwikkeling van Storiez, een tool die het leven van nieuwsredacties gemakkelijker moet maken.
Veerle De Wit en Benoit Quirynen, respectievelijk CFO en senior strateeg van EVS, zullen een zitje nemen in de raad van bestuur van Tinkerlist. “Het is voor ons een fantastische kans om met zulke strategische profielen te werken”, zegt De Maere. “En we moeten eerlijk zijn: we gaan EVS gebruiken om onze omzet te laten groeien. We zullen gebruik kunnen maken van hun kantoren aan de Amerikaanse Oost- en Westkust. Dit is een fantastische kans. Met een beetje geluk wordt de Super Bowl volgend jaar via ons systeem geregisseerd.”
Huwelijksaanzoek
Of dit de voorbode is op een volledige integratie, wil de COO niet gezegd hebben. “Dat was niet de bedoeling van deze kapitaalinjectie. We behouden onze volledige autonomie en varen onze eigen strategische koers. We zijn net in deze relatie gestapt en zullen de samenwerking na 2026 evalueren. Als er dan een huwelijksaanzoek volgt, zullen we dit samen bekijken.”
EVS-CEO Serge Van Herck staat alleszins niet weigerachtig tegen consolidaties. In een interview in Trends begin dit jaar zei hij: “Overnames die ons aanbod uitbreiden, kunnen onze groei versterken. We staan nog relatief zwak in audio, graphics, camera’s en specifieke oplossingen voor nieuwsdiensten. Vandaag vullen we die gaten op met partnerschappen. Maar in de toekomst willen we die dienstverlening zelf aanbieden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier