Even of oneven

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Wie livesportverslaggeving zegt, zegt EVS. Dat heeft een keerzijde: de omzet en de winst zijn veel hoger in de even dan in de oneven jaren.

EVS Broadcast Equipment is het premiummerk in de wereld van de livesportverslaggeving. De Luikse onderneming heeft in die branche een derde van de wereldmarkt in handen. Door die ijzersterke marktpositie kan ze zeer hoge winstmarges realiseren. In de even jaren dat er grote sportevenementen plaatsvinden, zoals de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap voetbal, haalt EVS omzetpieken. Het kan dan flink wat extra materiaal verhuren. De Spelen in Londen bijvoorbeeld hebben vorig jaar 6,5 miljoen euro in het laatje gebracht. In de oneven jaren zonder megasportspektakel — zoals 2013 er een is — liggen de omzet en de winst lager. Een ander nadeel is dat de markt van de livesportverslaggeving met ongeveer 350 miljoen euro niet heel groot is, en dat EVS zijn aandeel daarin moeilijk nog spectaculair kan uitbreiden. Tegen 2016, het jaar van de Olympische Spelen in Rio, zou het segment slechts groeien met 2 à 3 procent per jaar.

Daarom probeert EVS al enige tijd marktaandeel te winnen in de branche van entertainment, nieuws en media (ENM). Die markt is vier keer groter (1,3 miljard euro), maar voorlopig heeft EVS maar 2 procent daarvan kunnen inpalmen. Dat betekent dat er nog flink wat progressiemarge overblijft. Daarnaast heeft EVS een belang van 41,3 procent in het Luikse dcinex, de Europese marktleider in digitalecinemavoorzieningen (35 % marktaandeel in Europa).

Ondanks de inspanningen in ENM kwam vorig jaar nog altijd twee derde van de inkomsten uit de sportbusiness — met dank uiteraard aan de Spelen in Londen. 2012 leverde een recordomzet van 137,9 miljoen euro op (+29,2 % tegenover 2011), een bedrijfswinst (ebit) van 61,2 miljoen euro (+38,8 %, goed voor een ebit-marge van liefst 44,4 %) en een nettowinst van 41,7 miljoen euro (3,10 euro per aandeel). Na negen maanden in 2013 bedraagt de omzet 90,6 miljoen euro, of 19,4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Omdat EVS in de oneven jaren volop blijft investeren om zijn technologische superioriteit te behouden en de evenementen van het volgende jaar voor te bereiden, is de ebit na negen maanden gezakt van 56 tot 32,5 miljoen euro (-42 %) en de ebit-marge van 49,9 tot 35,9 procent. De winst per aandeel bedroeg eind september 1,82 euro. EVS is een stevige couponbetaler. Voor het boekjaar 2012 keerde het 2,64 euro bruto per aandeel uit. Dat stemt overeen met 80 procent van de nettowinst en een gemiddeld dividendrendement van 6,6 procent.

EVS is geen forse groeier meer, maar het blijft een zeer rendabel bedrijf met een unieke marktpositie. Het recordorderboek van 61 miljoen euro doet al uitkijken naar een nieuwe recordomzet rond 150 miljoen euro en een winst in de buurt van 3 euro per aandeel voor 2014. Tegen 14 keer de verwachte winst over 2014, met een verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 8,5 en met een verwacht dividendrendement van 6,4 procent vinden we het aandeel aantrekkelijk geprijsd.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content