Europese Commissie biedt Oekraïne nieuwe lening van 35 miljard euro aan
De Europese Commissie wil Oekraïne een lening van 35 miljard euro aanbieden. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen vrijdag aangekondigd tijdens een bezoek aan Kiev. Voor de lening wordt gebruikgemaakt van inkomsten uit geblokkeerde Russische activa.
“De meedogenloze Russische aanvallen zorgen ervoor dat Oekraïne voortdurende steun van de Europese Unie nodig heeft. De Commissie gaat Oekraïne een lening van 35 miljard euro voorzien als deel van de G7-toezegging”, verklaarde Von der Leyen op een persconferentie met president Volodimir Zelenski.
De nieuwe Europese lening maakt deel uit van een bredere inspanning van de G7. In juni waren de leiders van de zeven grote industrielanden overeengekomen om overwinsten uit geblokkeerde activa van de Russische centrale bank als hefboom te gebruiken om kredieten vrij te maken voor Oekraïne. Ze stelden een steunpakket tot 50 miljard dollar in het vooruitzicht.
De lening zal “gedekt” worden door overwinsten op geblokkeerde Russische activa. “Rusland moet betalen voor de vernielingen die het aanricht in Oekraïne”, zo betoogde Von der Leyen, die vertrouwen toonde dat niet-Europese leden van de G7 (VS, VK, Canada, Japan) ook hun bijdrage zullen doen.
210 miljard euro aan activa
Sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 wordt zo’n 210 miljard euro aan activa van de Russische centrale bank in de Europese Unie vastgehouden, voornamelijk bij effectenhuis Euroclear in België. Met het herbeleggen van vrijgekomen rentes en dividenden wordt opnieuw winst gemaakt. De Commissie raamt die overwinsten op 2,5 tot 3 miljard euro per jaar.
De lening gaat rechtstreeks naar de nationale begroting van Oekraïne, dat zelfstandig beslist waarvoor de kredieten worden gebruikt. “Dit zal de financiële stabiliteit van Oekraïne verbeteren en jullie aanzienlijke en broodnodige budgettaire ruimte geven”, verzekerde Von der Leyen. De Oekraïense financieringsnoden voor 2025 worden momenteel geraamd op 38 miljard dollar.
De lening zou in de loop van dit en volgend jaar in schijven worden verstrekt. Het Europees Parlement en de lidstaten moeten het licht nog op groen zetten, maar Von der Leyen heeft er vertrouwen in dat dit snel kan gaan. De lidstaten beslissen immers met gekwalificeerde meerderheid, waardoor een lidstaat als Hongarije geen vetorecht heeft.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier