Europese beurzen kleuren massaal rood door groeiende onzekerheden, olie en gas duurder

Archiefbeeld van de beursvloer van de New York Stock Exchange (NYSE) © Getty Images
Kevin Van der Auwera Coördinatie Trends.be

De Europese beurzen duiken dinsdag massaal in het rood, in navolging van Wall Street en Azië. De oorzaak daarvan is te zoeken bij een combinatie van factoren.

Onder meer in Parijs, Amsterdam, Frankfurt en Brussel schommelen de verliezen van de sterindexen al de hele dag rond de anderhalve procent. Aan het einde van de beursdag noteerde de CAC 40 in Parijs 1,40% lager, de AEX in Amsterdam 1,06% lager, de DAX in Frankfurt 1,44% lager en de Bel 20 1,47% lager. Ook de Euro Stoxx 50, de belangrijkste beursindex in de eurozone, moest 1,35 procent toegeven.

Onzekerheden nemen toe

Er is opnieuw heel wat onzekerheid op de beursvloer. Er zijn de spanningen tussen Israël en Iran en de vrees voor een uitbreidend conflict in het Midden-Oosten. Hoewel grote paniekreacties op de markten maandag uitbleven, zal de geopolitieke onrust volatiliteit op de markt blijven veroorzaken, zo waarschuwde BNP Paribas Fortis-marktstrateeg Philippe Gijsels maandag bij Trends. “Onrust blijf het dominante sentiment.” (Lees meer en bekijk het studiogesprek van Kanaal Z)

Maar ook de Chinese groeicijfers doen twijfelen. De op een na grootste economie ter wereld groeide meer dan verwacht in het eerste kwartaal, maar dat was toch vooral dankzij de maanden januari en februari. Maart scoorde onder de verwachtingen. 

Lees verder onder deze link

En er is de Amerikaanse rente. De Amerikaanse inflatie blijft hardnekkig hoog, waardoor beleggers zich de vraag stellen of de lang verwachte rentedaling er alsnog komt.

Olie dinsdag toch duurder

Intussen stijgt de prijs van ruwe olie, nadat Israël heeft gewaarschuwd voor een tegenreactie op een Iraanse aanval op het land.

Een vat olie van de Noordzeesoort Brent – toonaangevend in Europa – stijgt richting 91 dollar per vat. Een vat Amerikaanse WTI-olie stijgt naar 86 dollar.

Nochtans was olie maandag licht gedaald, ondanks de Iraanse aanval. Handelaars leken erop te rekenen dat het conflict niet verder uitbreidt. Vanuit de Israëlische strijdkrachten kwam maandag de boodschap dat het land geen andere keuze heeft dan een antwoord te bieden op de Iraanse aanval van dit weekend, ondanks de Europese en Amerikaanse oproepen tot terughoudendheid.

Het Midden-Oosten is goed voor een derde van de wereldwijde productie van olie. Een escalatie van het conflict dreigt de oliebevoorrading in het gedrang te brengen. 

Gasprijs naar hoogste niveau dit jaar

Door de vrees voor een escalerend conflict tussen Israël en Iran is de Europese gasprijs dinsdag gestegen naar het hoogste peil sinds januari.

Op de toonaangevende Nederlandse termijnmarkt stijgt de gasprijs dinsdag meer dan 6 procent, tot 33 euro voor een megawattuur.

Ook de voorbije dagen ging de gasprijs al hoger door wereldwijde geopolitieke spanningen. Die dreigen de Europese gasbevoorrading te verstoren. Daarmee is de volledige daling van de gasprijs dit jaar tenietgedaan.

Volgens marktkenner en trader Matthias Detremmerie (Elindus) ligt de bodem van de gasprijs achter ons. Hij wijst ook op een periode van koud weer die eraan komt, wat de voorraadsituatie impacteert, ook al zijn de absolute voorraadniveaus nog steeds gunstig. Bovendien liggen enkele gasinstallaties in de Verenigde Staten en Noorwegen stil. En bijkomend is de situatie in het Midden-Oosten “koren op de molen”, legt Detremmerie uit. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content