‘Europese aandelen zijn goedkoop’
Tegen alle verwachtingen in zijn de beurzen gestegen na de overwinning van Trump. Verrassend? Nee, er is weinig reden voor ongerustheid, zegt Daniel Morris, strateeg bij BNP Paribas.
In Wall Street zijn de defensieve sectoren duur, maar de andere veeleer goedkoop. De Europese markten zijn ronduit aantrekkelijk. Tot die vaststelling komt Daniel Morris, senior investment strategist bij BNP Paribas in Londen, die onderzocht welke gevolgen de overwinning van Donald Trump in de race naar het Witte Huis kan hebben voor de aandelenmarkten.
De nieuwe Amerikaanse president zal wetgevend wellicht erg actief worden, verwacht Daniel Morris. Hij moet gebruikmaken van zijn Republikeinse meerderheid in het Congres, want het is niet zeker dat hij die kan behouden na de verkiezingen van november 2018. In de verkiezingen die halfweg het presidentiële mandaat worden gehouden, verliest de partij van de president doorgaans terrein. In 2010 verloren de Democraten zelfs 64 afgevaardigden, het hoogste cijfer sinds 1938, waarmee ze ook hun meerderheid kwijtraakten. Hetzelfde overkwam hen in de Senaat in 2014. Barack Obama heeft in de eerste twee jaar van zijn mandaat dus veel werk kunnen verzetten, maar hij boekte nauwelijks vooruitgang in de zes jaar daarna.
De vraag is wel of Trump de maatregelen die hij heeft aangekondigd tijdens zijn verkiezingscampagne kan doorvoeren, als de helft van zijn eigen kamp niet op dezelfde lijn zit. Wat met de protectionistische maatregelen die hij heeft beloofd? En terwijl hij ongetwijfeld kan rekenen op de steun van zijn partij voor een belastingverlaging van 4000 miljard dollar, is die steun twijfelachtiger voor zijn programma van grote infrastructuurwerken. Die zouden het begrotingstekort nog doen oplopen, wat bij de Republikeinen nooit op bijval kan rekenen.
Maar Trump zou zijn toevlucht kunnen zoeken in het Democratische kamp, suggereert Morris. Grote infrastructuurwerken staan ook in hun programma en bovendien is de nieuwe president allesbehalve een slaaf van zijn partij.
Geleidelijke rentestijging
Maar zelfs zonder grote infrastructuurwerken zullen de belastingverlagingen het begrotingstekort doen oplopen, als die niet elders worden gecompenseerd. Dat zal ook de rente doen stijgen. Morris hoopt dat dat niet te snel gebeurt, aangezien dat ten koste van de economie zou gaan. Een rentestijging is ongunstig voor obligaties, maar niet voor aandelen: zij kunnen in een eerste fase negatief reageren, maar op lange termijn zullen ze er niet onder lijden, verwacht hij. Een hogere rente zal ook geen negatieve impact hebben op de investeringen van de bedrijven: ondernemingen investeren op basis van de rentabiliteitsvooruitzichten, niet op basis van de rente.
De renteopstoot in de Verenigde Staten zal ongetwijfeld overwaaien naar deze kant van de Atlantische Oceaan. Maar Morris verwacht niet dat de Europese Centrale Bank haar obligatieaankopen zal opvoeren om de rente laag te houden. Vooral Berlijn zal niet aanvaarden dat Frankfurt nog een stap verder gaat. Niet alleen de rentevoeten maar ook de retailprijzen zullen stijgen. Die trend is al ingezet. Maar dat is niet erg: een beetje inflatie heeft aandelen nog nooit kwaad gedaan, zegt Morris.
Defensief is duur
Bovendien zijn aandelen niet echt duur, stelt Morris. De koers-winstverhouding van de Amerikaanse S&P 500-index is met 19 wat aan de hoge kant, tegenover een historisch gemiddelde van 16. Maar rekening houdend met de zeer lage rente biedt de Amerikaanse beurs een risicopremie van 4, wat hoogst aantrekkelijk is (zie infografiek Een mooie risicopremie). De risicopremie is de verwachte extra return tegenover een staatsobligatie op tien jaar. Het historische gemiddelde schommelt rond 3.
Maar de ene sector is de andere niet (zie tabel Defensieve waarden zijn duur). Energie en distributie, twee defensieve sectoren, zijn bijzonder duur, met een koers-winstverhouding die minstens 35 procent hoger is dan het historische gemiddelde. Met meer dan 25 procent zijn ook de nuts- en de distributiesector niet aantrekkelijk, en hetzelfde geldt voor banken en vastgoed. De enige defensieve sector die echt goedkoop is, is farmaceutica.
Dat is heel anders in Europa, waar de koers-winstverhouding amper 7 bedraagt. De situatie van de Zuid-Europese landen vertekent het beeld, maar de conclusie blijft: Europa is goedkoop, temeer omdat de regio in de eerste helft van het jaar een achterstand heeft opgelopen op de Verenigde Staten en de opkomende markten. De verwachte winstgroei maakt er een mooie inhaalbeweging.
Guy Legrand
“De Europese Centrale Bank zal haar obligatieaankopen niet opvoeren om de rente laag te houden”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier