Europees Hof tikt FIFA op de vingers over transferregels: ‘Lagere transfersommen zijn slecht nieuws voor de Belgische clubs’

Toby Alderweireld van Royal Antwerp FC. © Jeroen van den Berg/Soccrates/Getty Images
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur bij Trends

Het Europees Hof van Justitie heeft vrijdag geoordeeld dat de transferregels van de wereldvoetbalbond FIFA in strijd zijn met de Europese wetgeving. Het arrest kan grote gevolgen hebben voor de transfermarkt in het voetbal. Voor de Belgische clubs ziet een expert sportrecht vooral negatieve gevolgen.

Het Europees Hof boog zich over een prejudiciële vraag van het hof van beroep in Bergen, dat de zaak van de Franse profvoetballer Lassana Diarra behandelde. De Franse middenvelder ondertekende in augustus 2013 een vierjarig contract bij Lokomotiv Moskou. Een zomer later raakte hij in onmin met de club, die zijn salaris wilde verlagen. Diarra verbrak daarop eenzijdig zijn contract. Lokomotiv beëindigde op zijn beurt het contract en eiste op grond van de transferregels van de FIFA 20 miljoen euro schadevergoeding. Hoewel het orgaan voor geschillenbeslechting van de wereldvoetbalbond dat bedrag halveerde, schaarde het zich achter de club. Diarra was intussen op zoek gegaan naar een andere club. In België wilde Charleroi de speler contracteren, maar de deal ketste af omdat de club het risico niet wilde lopen aansprakelijk gesteld te worden voor de schadevergoeding.

Diarra vorderde daarop bij een Belgische rechtbank 6 miljoen euro aan gederfde inkomsten. Zo belandde de zaak bij het Europees Hof. Dat oordeelde vrijdag dat die transferregels in strijd zijn met de Europese wetgeving. Ze “beperken het vrije verkeer van spelers en de concurrentie tussen voetbalclubs”, stelde het Hof in een persbericht.

Lees verder onder de reportage van Kanaal Z

Nieuwe transferregels

De uitspraak kan een grote impact hebben op de balansen van de clubs in opleidings- en doorstromingslanden, zoals België. Momenteel is de transfermarkt nog gebaseerd op het principe dat een speler met een lopend contract enkel naar een andere club kan vertrekken wanneer de twee clubs en de speler het daarover eens raken. Omdat eenzijdige opzeggingsvergoedingen hoog zijn voor spelers, worden er weinig contracten door spelers opgezegd.

‘Veel van onze clubs houden hun balans deels op orde door spelers te verkopen, maar zullen straks mogelijk lagere vergoedingen krijgen’

Stefaan van Den Bogaert, Universiteit Leiden en VUB

“Het Europees Hof spreekt over de hoge opzeggingsvergoedingen die spelers moeten betalen als ze hun contract eenzijdig opzeggen. Voor spelers die al een succesvolle carrière hebben gehad, zijn die opzeggingsvergoedingen misschien nog betaalbaar, maar dat ligt anders voor jonge talenten”, zegt Stefaan Van den Bogaert, hoogleraar Europees recht aan de Universiteit Leiden en gastdocent sportrecht aan de VUB. “De FIFA zal zijn transferregels moeten aanpassen, zodat die opzeggingsvergoedingen minder hoog zijn, en de toekomstige club van die spelers niet langer de rekening gepresenteerd krijgt. Er is ook nood aan meer transparantie over de manier waarop die opzeggingsvergoedingen worden bepaald, aldus het Europees Hof.”

Gevolgen voor Belgische clubs

De gevolgen reiken verder dan de opzeggingsvergoedingen, want de uitspraak kan de hele transfereconomie beïnvloeden. “De opzeggingsvergoeding is nauw verbonden met de transferbedragen in het voetbal. Dat zijn communicerende vaten. De transferbedragen die clubs zullen betalen, zullen dus ook lager liggen”, verwacht Stefaan Van den Bogaert.

Dat heeft mogelijk negatieve gevolgen, waarschuwt hij, in het bijzonder voor de Belgische clubs. Veel teams in de eerste klasse zitten in rode cijfers. “Veel van onze clubs houden hun balans deels op orde door spelers te verkopen, maar zullen straks mogelijk lagere vergoedingen krijgen. Tegelijk blijven de lonen van spelers hoog, en die loonlast is vandaag al een groot probleem bij veel clubs. Sterker nog: de salarissen kunnen in theorie nog hoger uitvallen, doordat spelers straks lagere vergoedingen krijgen bij transfers. Lagere transfersommen zijn slecht nieuws voor de Belgische clubs”, concludeert hij.

Pas wanneer de FIFA met aangepaste transferregels komt, zal de volledige impact van de uitspraak van het Europees Hof duidelijk worden.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content