Europa komt terug
Het fonds Carmignac Euro-Patrimoine wil een aantrekkelijk rendement halen en tegelijk de risico’s beperken. Daarvoor belegt het uitsluitend in Europese aandelen.
Carmignac Euro-Patrimoine
Isin-code: FR0010149179
Het fonds Carmignac Euro-Patrimoine heeft dezelfde ambitie als het bekende fonds Carmignac Patrimoine: op lange termijn het best mogelijke rendement bieden en tegelijk de portefeuille beschermen tegen de risico’s van de aandelenmarkten. “Hoewel de basisfilosofie dezelfde is als die van het fonds Carmignac Patrimoine, is Euro-Patrimoine een complementair fonds dat losstaat van het andere”, zegt François-Joseph Furry, de beheerder van Carmignac Euro-Patrimoine.
Er zijn belangrijke verschillen tussen beide producten. Zo beperkt Euro-Patrimoine zich tot de Europese aandelenmarkten. “Ondanks de ongunstige macro-economische omstandigheden is beleggen in Europa geen slecht idee. De risico’s van de Europese markten worden te veel gedramatiseerd. We denken dat de waarderingen een inhaalbeweging zullen maken”, stelt Furry. “Maar meer dan ooit is er expertise nodig om de juiste waarden te vinden. Niet alle aandelen zullen van die inhaalbeweging profiteren.”
Wisselkoersoorlog
Furry vindt zijn gading vooral bij Europese bedrijven die wereldwijd opereren, actief zijn op de opkomende markten en een ijzersterke identiteit hebben, zoals Nestlé, BMW en Syngenta.
Hij heeft weinig vertrouwen in de Duitse exportbedrijven, want die riskeren het slachtoffer van de wisselkoersoorlog te worden. “Dat Japan deelneemt aan de wisselkoersoorlog, dreigt de Duitse bedrijven onder druk te zetten”, zegt Furry. “Japan beschikt over een grote expertise in kapitalisatiegoederen en engineering — twee sectoren waar ook Duitsland in uitblinkt. Wij zetten vooral in op Zwitserse en Engelse bedrijven, waarvan de valuta’s in waarde zijn gedaald. De Zwitserse exportbedrijven hebben moeilijke jaren achter de rug door de sterke Zwitserse frank. Dat heeft hen ertoe verplicht in hun kosten te snoeien. Vandaag halen ze voordeel van het wisselkoerseffect en zijn hun balansen gezond.”
Gezonde banken
Sectoraal bekeken gaat de voorkeur van de beheerder uit naar de financiële sector. Maar daarbij gaat hij heel selectief te werk. Hij beperkt zich tot de gezondste banken, die geen kapitaalsverhoging nodig hebben om te voldoen aan de nieuwe Europese regelgeving. Een voorbeeld daarvan is BNP Paribas. François-Joseph Furry: “We blijven realistisch over de vooruitzichten van de banksector, die wellicht nooit meer de rendementen uit het verleden kan halen. De bankwaarden kunnen wel nog profiteren van een inhaaleffect. Wij willen daar een graantje van meepikken.”
Ook de consumptiesector behoort tot de favorieten van de beheerder, in tegenstelling tot de telecom- en de nutssector.
KARINE HUET
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier