‘Europa is the place to be’
Elke maand brengt Trends de vijf favoriete aandelen van een Belgische analist. Deze maand is het de beurt aan Sandra Vandersmissen, senior equityspecialist bij BNP Paribas Fortis.
Sinds begin 2013 zijn aandelen de uitverkoren activaklasse van het analistenteam van BNP Paribas Fortis. Naarmate het jaar vordert, nam de voorkeur voor Europese aandelen toe. De Europese aandelenmarkten zijn goedkoper dan de Amerikaanse, en de Europese Centrale Bank houdt haar soepele monetaire beleid aan. De crisis van de overheidsfinanciën in de eurozone is langzaam onder controle, wat een lagere risicopremie verantwoordt. Bovendien zien de analisten van BNP Paribas Fortis dat de Europese economische indicatoren zich stilaan stabiliseren, met zelfs hoop op een verbetering. Dat betekent dat de Europese aandelen klaar zijn voor een opwaartse inhaalbeweging.
De voorkeur van Sandra Vandersmissen, senior equityspecialist bij BNP Paribas Fortis, gaat naar cyclische en waardeaandelen, inclusief financiële waarden. Ook achtergebleven groeiaandelen genieten haar voorkeur. Door de daling van de wisselkoersen van de opkomende landen gaan groeiaandelen van ondernemingen met activiteiten buiten Europa gebukt onder neerwaartse winstherzieningen. Bedrijven die het grootste deel van hun omzet in Europa realiseren, hebben daar geen last van. Vandersmissen heeft ook aandacht voor traditioneel moeilijke segmenten, zoals de nuts- en de telecomsector. Zij worden ondersteund door de massale uitgifte van achtergestelde obligaties en door de speculatie op een Europese consolidatiegolf.
1. Vinci Veilige gok op Europa
De operationele winst van het Franse Vinci komt uit stabiele concessies, vooral voor de uitbating van autosnelwegen. De rest wordt gegenereerd uit bouw- en ingenieurswerken voor infrastructuur en openbare projecten. Twee derde van de activiteiten bevindt zich in Frankrijk. De Franse autosnelwegenconcessies houden goed stand en vertonen zelfs opnieuw een lichte groei. De verwachte ecotaks op het vrachtwagenverkeer op de Franse wegen zal meer vrachtwagens naar de autosnelwegen leiden. De consolidatie van het onlangs overgenomen ANA, de uitbater van tien luchthavens in Portugal, zal de resultaten vanaf 2014 ondersteunen. In de bouwactiviteiten is het orderboek goed gevuld. Het aantal internationale projecten groeit — een voorbeeld is het nieuwe contract voor de bouw van een metrolijn in Qatar ter waarde van 1,5 miljard euro.
Anders dan veel beleggers verwachten, lijkt Vinci klaar voor een lichte groei, vindt Vandersmissen. Het aandeel is goedkoop tegen 11,5 keer de verwachte winst voor 2014 en een vrijekasstroomrendement van 8,5 procent. Het bedrijf heeft een gezonde balans. Het dividend-rendement bedraagt 4,2 procent.
Beurs: Parijs, ticker: DG
Koersdoel op 12 maanden: 45 euro
2. Telefónica Inspelen op de Spaanse relance
Sandra Vandersmissen blijft voorzichtig over de Europese telecomaandelen. De inkomsten van de bedrijven in die branche staan onder druk door de strengere Europese regulering en het veranderende gedrag van de consumenten. De consolidatiegolf in de sector legt een bodem onder de koersen. Dat is vooral het geval voor bedrijven waar de overheid geen belang in heeft, zoals Telefónica. Het aandeel is goedkoop als rekening wordt gehouden met de stabilisatie van de winsten in Spanje en met de activiteiten op de belangrijke Latijns-Amerikaanse markt.
Bovendien heeft de groep zich in Duitsland versterkt. Dochteronderneming Telefónica Deutschland, waarin Telefónica een belang van 75 procent heeft, heeft er de activiteiten van het Nederlandse KPN opgenomen. Ook het dividend van de Spaanse telecomgroep is goed gedekt. Hoewel Spanje slechts een kwart van de activiteiten uitmaakt, is Telefónica een aandeel om in te spelen op de Spaanse relance.
Beurs: Madrid, ticker: TEF
Koersdoel op 12 maanden: 13 euro
3. Infineon Profiteren van het industriële herstel
Na STMicroElectronics is het Duitse Infineon de grootste Europese producent van halfgeleiders. Het bedrijf heeft zijn activiteiten gehergroepeerd rond drie bedrijfstakken, die tegelijk groeimarkten zijn: auto’s, industrie (inclusief toepassingen voor alternatieve energie) en veiligheid (bijvoorbeeld toepassingen voor identiteitskaarten). Infineon is de wereldleider in het industriële segment en het nummer twee in de productie van halfgeleiders voor de autoproductie.
De resultaten van het afgelopen kwartaal waren bemoedigend en lagen ruim boven de verwachtingen. De omzet nam toe met 11 procent, terwijl de bedrijfswinstmarge afklokte op 11,4 procent (tegenover 7,4 % in het kwartaal daarvoor). Ook de vooruitzichten voor dit kwartaal liggen boven de verwachtingen, met een verwachte stijging van de omzet met 3 procent en een verbetering van de bedrijfswinstmarge tot 13 procent. De huidige industriële investeringscyclus vertraagt het herstel van de marges, maar de groep houdt vast aan haar doelstelling om tegen 2015 terug te keren naar een gemiddelde bedrijfswinstmarge van 15 procent.
Beurs: Frankfurt, ticker: IFX
Koersdoel op 12 maanden: 8,40 euro
4. Swatch Te goedkoop groeiaandeel
Het Zwitserse Swatch is ‘s werelds grootste horlogeproducent met een portefeuille van 18 merken die alle prijssegmenten dekken, waaronder Breguet, Blancpain, Omega, Tissot en Swatch. Daarnaast is de groep wereldwijd de grootste fabrikant van raderwerken en onderdelen. De recente groeivertraging heeft in de luxesector niet minder gewogen op de producenten van uurwerken en juwelen dan op de fabrikanten van lederwaren en andere luxe modeartikelen.
Dankzij de gediversifieerde portefeuille bedroeg de omzetgroei van juwelen en uurwerken voor Swatch in het eerste halfjaar maar liefst 11 procent. Het management is positief voor het tweede halfjaar. De Chinese markt voor uurwerken van de middenprijsklasse houdt goed stand en de markt van de duurdere uurwerken herstelt geleidelijk sinds juli. Swatch noteert nog altijd met een lichte korting tegenover het gemiddelde van de luxesector.
Beurs: Zurich, ticker: UHR
Koersdoel op 12 maanden: 660 Zwitserse frank
5. L’Oréal Schoonheid heeft geen prijs
Het Franse L’Oréal is wereldleider in cosmetica. Ondanks de dure waardering van het aandeel is er volgens Vander-smissen nog opwaarts potentieel. Na een sterke eerste jaarhelft houdt ze vast aan het vooruitzicht van een jaarlijkse omzetgroei met 5 procent en een toename van de nettowinst per aandeel met 10 procent. De troeven van zijn de innovatiekracht en de enorme slagkracht van het marketingbudget.
De waardering van het aandeel is minder duur als rekening wordt gehouden met de sterke balans van L’Oréal en met de mogelijkheid dat het bedrijf het belang van Nestlé in de groep terugkoopt. De Zwitsers bezitten 29,4 procent van L’Oréal; het aandeelhouderspact tussen Nestlé en de familie Bettencourt (30,6 %) vervalt in april 2014. Die transactie zou in het voordeel zijn van de resterende aandeelhouders: als we uitgaan van een premie van 25 procent boven op de huidige koers, stijgt de nettowinst per aandeel na de transactie met 10 procent.
Beurs: Parijs, ticker: OR
Koersdoel op 12 maanden: 150 euro
MATHIAS NUTTIN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier