“Europa fnuikt ondernemerschap”
Eind deze week vindt in Knokke de tweede editie plaats van het evenement ‘Leaders Meet & Greet’. Europees topambtenaar Per Haugaard komt daar vertellen wat de nieuwe Europese Commissie voor ondernemingen gaat doen.
Leaders Meet & Greet, 7 tot 10 oktober in La Réserve, Knokke-Heist.
Op 1 november treedt de nieuwe Europese Commissie aan onder leiding van José Manuel Barroso, de opvolger van Romano Prodi. De komende vijf jaar zijn cruciaal voor Europa, dat volgens de Lissabon-norm de concurrentieelste economie ter wereld wil worden tegen 2010. Als het van de kritische topambtenaar Per Haugaard – een Deense stafmedewerker van Europees commissaris Olli Rehn – afhangt, moet er nu met een sneltreinvaart een aantal dingen veranderen, “of we mogen Lissabon vergeten”.
TRENDS. Wat heeft Barroso voor de ondernemingen in petto?
PER HAUGAARD (EU-TOPAMBTENAAR). “Barroso heeft nu al laten verstaan dat de industriële ontwikkeling van Europa weer bovenaan de agenda wordt geplaatst. Dat zal ook nodig zijn, want Europa doet het op economisch vlak bepaald niet goed. Innovatief ondernemerschap en R&D staan in Amerika veel verder. Een van de redenen is dat Europa veel te regulerend optreedt, zonder goed te weten wat er in een sector leeft. Het helpt ook niet dat de Europese regeringen nog altijd het back the winner-principe toepassen, via een hele reeks van steunmaatregelen of subsidies.”
Welk beleid moet Europa voeren tegenover KMO’s?
HAUGAARD. “KMO’s ondervinden in heel Europa hoofdzakelijk drie problemen. Eén: te veel bureaucratie. Twee: te hoge kosten om als starter te beginnen. Drie: te lange wachttijd voordat een nieuw bedrijf kan worden opgericht. Alleen als Europa op die verzuchtingen een antwoord vindt, zal het in 2010 een competitievere economie kunnen presenteren. In bepaalde landen zoals Denemarken duurt het amper drie dagen om met een nieuwe zaak van start te gaan. De lidstaten moeten ook dringend hun faillissementswetgeving aanpassen en stipuleren dat de banken een bankroet moeten zien als een opportuniteit.”
Wat doen we wél goed?
HAUGAARD. “Ik denk dat onze ondernemingen het op het vlak van ICT wel goed doen. In heel Europa hebben we een zeer voorbeeldige telecominfrastructuur en goede spelregels die de competitie hebben aangewakkerd. Door de liberalisering heeft Europa de concurrentie in veel sectoren gestimuleerd.”
Waar scoren we het zwakst?
HAUGAARD. “Geen twijfel mogelijk: R&D. Wie R&D zegt, zegt innovatie. Als we onze klassieke industrie, zoals textiel, willen laten overleven, moet ons onderzoek in die sector in de spits lopen. We moeten erover waken dat 3 % van het bruto nationaal product naar fundamenteel onderzoek gaat en daar staan we nog ver vanaf. Research kan je best stimuleren door bedrijven en onderwijs met elkaar in een netwerk te plaatsen. Ook het netwerken tussen bedrijven onderling moet dringend gestimuleerd worden. Als we daar niet in slagen, zal de braindrain nog versnellen.”
Karel Cambien
“Als we onze klassieke industrie, zoals textiel, willen laten overleven, moet ons onderzoek in die sector in de spits lopen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier