ETEN EN DRINKEN

PAREL

“Het restaurant is maar twee dagen gesloten geweest”, zegt Filip Bogaert, die in augustus vorig jaar nog aan de telefoon hing om de geruchten over moeilijkheden tegen te spreken. Zijn restaurant was de parel aan de kroon van gastronomisch Kortrijk. Toch werd de bvba in november failliet verklaard, met een passief van 15 miljoen en een aktief van 3 miljoen.

Dure wijnen en auto’s werden verkocht ; er kwam een overnemer in de persoon van de heer Bossuyt, eigenaar van het voormalige Golfhotel in Kruishoutem en van de galerie Aert-Box in Waregem. Filip Bogaert werd werknemer en verzekert dat er voor de buitenwereld niets veranderd is, behalve een gereduceerde spijskaart en een verminderd personeelsbestand.

Filip Bogaert, Minister Tacklaan 5 in 8500 Kortrijk, tel. (056) 21.88.99.

LONDEN

De rode Michelin-gids 1995 was meedogenloos streng voor België : tien restaurants verloren één of meer sterren, slechts vijf eethuizen promoveerden. In Engeland was Michelin wat vrijgeviger : in de Britse hoofdstad kwamen er twee driesterrenhuizen bij, wat meteen bewijst dat Londen niet alleen de financiële maar ook de gastronomische hoofdstad van Europa aan het worden is.

Marco Pierre White van The Restaurant (Hyde Park Hotel) en Nico Ladenis van Chez Nico (Ninety Park Lane, Grosvenor House Hotel) werden beloond met de hoogste onderscheiding voor hun buitengewone keuken. Beide exclusieve hotels maken deel uit van de Forte-groep.

Marco Pierre White is de enige Britse kok (en met zijn 33 jaar ook nog de jongste ter wereld) die drie Michelin-sterren wist te behalen, en dit in iets meer dan een jaar tijd. Marco, die aan het fornuis al dansend staat te koken tot de volledige uitputting, valt op door zijn onkonventionele verschijning.

Pierre Wynants, die als traditionele chef-kok altijd de klassieke beroepskode gerespekteerd heeft, reageert wat geschrokken : “Met zijn lange haren en zijn wilde voorkomen lijkt White wel een drugsverslaafde. Zijn figuur is zeker niet conform het imago van Michelin ! “

HOP

Restaurant Pastorale is ondergebracht in een stijlvol gerestaureerde pastorie uit 1835. Op het bord verschijnen eerlijke hedendaagse gerechten op basis van verse seizoenprodukten. De jonge chef-kok en uitbater Bart De Pooter heeft zich voorgenomen om vanaf dit seizoen ieder jaar de eerste hopscheuten van België te serveren.

De hopscheut is een autentieke Belgische specialiteit. De oogst is beperkt ; de eerste kilo’s worden verkocht voor 4000 tot 5000 frank. Na schoonmaak blijft van een kilo zowat 600 gram over, amper genoeg voor acht tot tien personen. Veel kan een restaurateur er dus niet aan verdienen.

In restaurant Pastorale werden de eerste scheuten reeds op 1 februari gedegusteerd. De hopkaart vermeldt een zestal bereidingen en is beschikbaar tot half maart.

Restaurant Pastorale, Laarstraat 22 in 2840 Reet, tel. (03) 844.65.26. Gesloten op zaterdagmiddag en maandag.

BELUGA. LEKKER IN LEUVEN

Het Leuvense restaurant Beluga biedt geen voer voor studenten : de grote attraktie is het champagnemenu met krab en kaviaar.

Restaurant Beluga is een kleine, maar sfeervolle bistro met slechts zes tafeltjes. De hoofdrol in dit miniatuur-eetteater wordt gespeeld door Stefaan Knuts. Deze ambitieuze jongeman liep school in de beste eethuizen van het land, is sinds 1992 chef-kok van de Leuvense Beluga en nam de zaak vorig jaar over. Tijdens zijn vakanties gaat Stefaan vervolmakingsstages volgen in het buitenland (Marc Meneau in St.-Père-sous-Vézelay in ’92, Le Divellec in Parijs in ’93 en La Tenda Rossa in Firenze-Cerbaia Val di Pasa in ’94).

Op de spijskaart staan evergreens zoals blini’s met gemarineerde zalm en Sevruga-kaviaar (1185 fr.), gegrillde tonijn met ganzelever en preisliertjes (810 fr.) en zonnevis l’Amourette met een zoet-zure Sauternes-saus (1040 fr.).

Beluga heeft ook een gevarieerde wijnkaart met flessen van niveau. Behalve een mooie kollektie champagnes en uitgelezen Franse wijnen, zijn er ook interessante flesjes uit andere wijnlanden. Uit Toscane komt een Vernaccia Di San Gimignano, Terre Di Tufi Teruzzi ’93 (1250 fr.), uit Spanje een Conde de Valdemar (925 fr.), uit Amerika een Kenwood, Sonoma Valley, Chardonnay (1645 fr.) en uit Zuid-Afrika een KVV Cathedral Cellar, Chardonnay (1290 fr.).

Wij lieten ons verleiden door het champagne-degustatiemenu (vier gerechten, drie champagnes van het huis Taittinger, water en koffie voor 2350 fr.). Om in de stemming te komen was er een Japans aandoend hapje van rauwe sint-jakobsschelp op spinazie met sojasaus en aceto balsamico. Daarbij kwam een glaasje sprankelende champagne Irroy Carte d’Or, de tweede champagne van Taittinger.

Echte verrukking bracht het sappig-zoete draadjesvlees van koningskrab uit de Barentsz-zee, met kreukels en kruidenkoekje en een delikate vinaigrette. Er waren ook Tsarina-aardappelen, d.w.z. aardappelen in veldkleed met op het losgestoken kruim zure room en een lepeltje Beluga-kaviaar. Het glas werd gevuld met Taittinger Brut Millésime ’88, een mooie champagne waarin de Chardonnay-druif een belangrijke rol speelt.

Het hoofdgerecht was een moot kabeljauw, op de velzijde in grof zout gebakken, vergezeld van fijne lintspagetti met een bedwelmend truffel-aroma. Deze godenspijs werd gevolgd door een zalvend-zachte mousse van witte chocolade met een rijke saus van mascarpone en karamel, waarbij een glaasje krachtige Cuvée des Comtes de Champagne Rosé werd geserveerd. Deze indrukwekkende champagne is gemaakt van 100 % zwarte Pinot van de wijngaarden van Bouzy en Ambonnay.

Stefaan Knuts kookt modern en grensoverschrijdend. ‘s Middags krijgt hij veel volk voor de zakenlunch (drie gangen, 995 fr.) en het Beluga-menu (vier gangen, 1695 fr.). ‘s Avonds zitten er vooral jonge fijnproevers aan tafel.

PIETER VAN DOVEREN

BELUGA Miniatuur-eetteater met champagne-menu als grote attraktie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content