Erop of eronder
De presidentsverkiezingen worden een test voor de Braziliaanse instellingen.
In 2022 zal in Brazilië alles in het teken van de verkiezingen staan. Dat betekent veel gespeculeer en gesjacher door zo’n dertig politieke partijen in de wedren om meer dan duizend wetgevende en uitvoerende postjes. Dat betekent ook opiniepeilingen die maandenlang nauwlettend in de gaten worden gehouden, tot aan de verkiezingen in oktober. De overheid zal de sociale uitgaven nog meer proberen op te drijven, in een poging meer stemmen binnen te rijven voor de belaagde populistische en rechtse president Jair Bolsonaro.
Tegen het einde van 2021 was de populariteit van Bolsonaro volgens de peilingen onder 30 procent gezakt, terwijl de economische toestand van Brazilië er steeds somberder begon uit te zien. Het bruto binnenlands product (bbp), dat in het eerste kwartaal met 1,2 procent was gegroeid, was in het tweede met 0,1 procent gezakt. De zwaarste coronagolf leidde tot nieuwe lockdowns en op een bepaald moment tot meer dan 3.000 doden per dag.
Hervormingen en privatiseringen zullen aan de kant worden geschoven voor de verkiezingen. Beleggers die hun steun betuigden aan Paulo Guedes, de minister van Economie, zullen beginnen te twijfelen of hij zijn bedrijfsvriendelijke plannen nog wel kan verwezenlijken. Eind 2021 had het Congres bijna een afgezwakte belastinghervorming goedgekeurd, maar de belangrijkere hervormingen voor de publieke sector lijken ten dode opgeschreven. In een periode van schaarste, wanneer de overheidsschuld bijna 100 procent van het bbp bedraagt, zullen de beurzen niet zo mild reageren als in 2021. De jarenlange inflatie en de beleidsrente, die in oktober respectievelijk 10,25 en 6,25 procent bedroegen, kunnen blijven stijgen. Zo’n 14 procent van de Brazilianen is werkloos. De meesten van hen zullen ook in 2022 geen werk vinden.
De petities voor de impeachment van president Jair Bolsonaro zullen blijven toenemen. Het zijn er nu al 139.
Alleen God
De petities voor de impeachment van Bolsonaro zullen blijven toenemen. Het zijn er nu al 139. Maar elke poging om hem te laten afzetten is gedoemd om te mislukken. De voorzitter van het Lagerhuis van het Congres, die verantwoordelijk is voor de inleiding van de procedure, is zijn bondgenoot. Uit enquêtes van eind 2021 bleek dat de belangrijkste uitdager van Bolsonaro, de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva, gewonnen zou hebben als er toen verkiezingen waren gehouden. Maar Lula is ook niet geliefd.
Een kwart van de Brazilianen ziet het niet zitten op een van de twee te stemmen. Gematigde partijen zullen proberen een minder polariserend alternatief naar voren te schuiven. Maar de meeste analisten voorspellen dat die gematigde kandidaten de stemmen onder elkaar zullen verdelen. Zo maken ze de weg vrij voor een tweede stemronde tussen Lula en de president.
Het zal een harde campagne worden. Bolsonaro bereidt zich nu al voor om de uitslag aan te vechten. “Enkel God kan me hier weghalen”, heeft hij tijdens een verkiezingsbijeenkomst in september gezegd. Zijn aanhangers hebben gevraagd papieren ontvangstbewijzen toe te voegen aan het elektronische stemsysteem in Brazilië, omdat Bolsonaro beweert dat het bol staat van fraude.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier