‘Er zijn altijd wel redenen om pessimistisch te zijn’
Elke maand brengt Trends de vijf favoriete aandelen van een Belgische analist of fondsbeheerder. Deze maand is het de beurt aan Stéphane Mercier van Mercier Vanderlinden Asset Management.
Voorspellen wat de beurzen op korte of middellange termijn gaan doen, zal Stéphane Mercier, managing partner bij Mercier Vanderlinden Asset Management, nooit doen. Maar de aandelenmarkten zijn volgens hem wel correct gewaardeerd. “Misschien noteren ze net iets boven hun historische gemiddelde, maar gezien de lage rente, is de risicopremie voor aandelen heel hoog”, stelt hij. Dat het gemiddelde dividendrendement de langetermijnrente ver overstijgt, is volgens hem een teken dat de beurzen zwaar ondergewaardeerd zijn tegenover de obligatiemarkten. Hij is dan ook een uitgesproken fan van aandelen. “De stemming op de beurzen is meestal negatief: er zijn altijd wel redenen te vinden om pessimistisch te zijn”, aldus Mercier. “En toch presteert geen enkele belegging beter dan aandelen: de voorbije honderd jaar haalden aandelen een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 10 procent.”
“We kopen enkel aandelen van kwaliteitsvolle bedrijven met een bewezen historiek. Bovendien kopen we die enkel als ze tegen een redelijke waardering noteren.” Mercier volgt daarin Warren Buffett, wiens eerste regel is nooit geld te verliezen (zijn tweede regel is nooit de eerste regel te vergeten). Net zoals Buffett investeert Mercier altijd met een langetermijnvisie. “Het gros van je rendement als belegger behaal je via bedrijven die jaren in je beleggingsportefeuille zitten.”
Kansen zijn er volgens Mercier vooral in sectoren waar beleggers weinig interesse voor hebben. Zijn voorkeur gaat naar weinig cyclische bedrijven die een hoog rendement op het eigen vermogen halen, hoge kasstromen realiseren en mogelijkheden hebben om dat geld te herinvesteren tegen een hoge return. Cyclische bedrijven die veel moeten investeren, mijdt hij. “Hun resultaten zijn moeilijker voorspelbaar en ze zijn moeilijker te managen. Dat soort ondernemingen zul je zelden in onze beleggingsportefeuille vinden”, aldus Mercier.
1. AB InBev
“AB InBev is een basiswaarde in onze portefeuille. De bierreus is actief in een weinig cyclische sector, heeft een uitmuntend managementteam en sterke familiale aandeelhouders met een langetermijnvisie. Dankzij een aantal belangrijke strategische beslissingen is het bedrijf de voorbije vijftien jaar uitgegroeid van een Belgische brouwer tot het wereldwijde nummer één. AB InBev zal die leiderspositie niet snel verliezen, want het profiteert van een aantal competitieve voordelen. Denk maar aan zijn grote schaalvoordelen, zijn dominante positie op de meeste afzetmarkten en zijn sterke merkenportefeuille. AB InBev heeft zeventien merken die elk meer dan 1 miljard dollar omzet genereren.
“Daarbovenop komt de overname van het nummer twee in de wereld, het Zuid-Afrikaanse SABMiller. Beide bedrijven vullen elkaar geografisch uitzonderlijk goed aan, en via de overname krijgt AB InBev toegang tot nieuwe groeimarkten zoals Afrika. Omdat de overname grotendeels wordt gefinancierd met kredieten, zal de winst per aandeel de komende jaren sterk stijgen naarmate die schulden worden afgelost.”
Isin-code: BE0003793107
Beurs: Euronext Brussel
2. Alliance Data Systems
“Alliance Data Systems (ADS) is een Amerikaanse uitgever van getrouwheidskaarten en white-labelkredietkaarten, die enkel geldig zijn voor aankopen bij één winkelketen. Zijn grote troef is de informatie over de 400 miljoen klanten, die het mag gebruiken voor heel gerichte marketingcampagnes. Bovendien is het gemakkelijker de impact van een campagne te meten en het doelpubliek geëngageerd te houden. De resultaten liegen er dan ook niet om: na recente marketingcampagnes gaf het doelpubliek 2,5 keer meer uit en het stapte ook nog eens vaker de winkel binnen. De omzet van het bedrijf stijgt met dubbele cijfers. ADS heeft een uitstekend management en het aandeel is zeker niet duur.”
Isin-code: US0185811082
Beurs: New York
3. Goldman Sachs
“Goldman Sachs is waarschijnlijk de meest prestigieuze investeringsbank ter wereld. De bank bleef altijd rendabel, zelfs gedurende de financiële crisis. Ze verdient driemaal van wat ze verdiende in 2003, en ook de boekwaarde is sindsdien meer dan verdrievoudigd. Het management is zelf een grote aandeelhouder en springt uiterst gedisciplineerd om met het kapitaal.
“Goldman Sachs kwam onlangs heel goed uit de stresstests van de Amerikaanse centrale bank, en het mag zijn dividend verhogen en meer eigen aandelen inkopen. Beleggers betalen amper één keer de boekwaarde en slechts 11,5 keer de winst per aandeel. Die winst is lager dan normaal, want het negatieve sentiment op de financiële markten heeft de opbrengsten uit de tradingactiviteiten van de bank doen dalen. In betere tijden zal niet alleen de winst maar ook de waardering stevig stijgen. Die waardering is historisch laag.”
Isin-code: US38141G1040
Beurs: New York
4. JPMorgan Chase
“Acht jaar na de financiële crisis is duidelijk welke banken slechts een schaduw van zichzelf zijn en welke sterker uit de crisis zijn gekomen. JPMorgan is een voorbeeld van een bank die duidelijk sterker is geworden. In 2015 boekte de Amerikaanse zakenbank recordresultaten. Ze bleef tijdens de crisis winstgevend en verdient veel meer dan net voor de crisis (24,4 miljard dollar in vergelijking met 15,4 miljard dollar in 2007). Bovendien behaalt ze dat resultaat in een omgeving van strengere regulering, hogere kapitaalvereisten en lage interesten.
“De huidige waardering van het aandeel tegen 11,4 keer de winst en 1,3 keer de boekwaarde is zeer redelijk. Topman Jamie Dimon heeft onlangs nog voor 25 miljoen dollar aandelen gekocht. Na de enorme verliezen van 2008 mijden beleggers banken als de pest. Wij denken dat het negativisme te ver is gegaan en dat het sentiment langzaamaan zal keren.”
Isin-code: US46625H1005
Beurs: New York
5. Microsoft
“De voorbije twee jaar van Microsoft hebben duidelijk aangetoond hoe belangrijk een verandering in leiderschap kan zijn. Voordat Satya Nadella als CEO werd aangesteld, probeerde Microsoft te veel tegelijk te doen, waardoor het kapitaal te inefficiënt werd gebruikt. Al meteen na zijn aanstelling focuste Nadella op een ‘Mobile First, Cloud First’-strategie, waarbij enkel werd geïnvesteerd in divisies waar waarde kon worden gecreëerd. Daardoor is Microsoft nu een van de grootste spelers in de cloud. Daarnaast blijft het de onbetwiste leider in bedrijfssoftware: ongeveer 85 procent van alle ondernemingen gebruikt een of meer Office-toepassingen.
“Dankzij een cashgeneratie van 2 miljard dollar per maand heeft Microsoft een ijzersterke financiële balans. Het is een van de weinige bedrijven met een AAA-kredietrating. De significante recurrente inkomsten, de hoge vrije kasstromen en de sterk verankerde positie van Microsoft in zijn productmarkten maken dat het bedrijf een heel belangrijke rol zal blijven spelen in de technologische revolutie.”
Isin-code: US5949181045
Beurs: Nasdaq
Mathias Nuttin
“Het gros van je rendement als belegger behaal je via bedrijven die jaren in je beleggingsportefeuille zitten”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier