ENRON IN EUROPA
Een ex-medewerker van Electrabel loopt voor Enron al een jaar de deuren plat van de grote Belgische elektriciteitsverbruikers. Zij mogen straks immers vrij kiezen bij wie ze kilowatts aankopen. Enron deed hen voorstellen, voorlopig nog zonder succes. Jay Fitzgerald: “Er wordt onderhandeld met een resem industriële klanten. Zij vinden het leuk om een alternatief achter de hand te hebben.” Of Enron het dan niet vervelend vindt dat de klanten onder meer met hun bod wel bij Electrabel lagere prijzen lospeuteren maar nog niet toehappen? Fitzgerald: “Dat is het spel van de concurrentie. We zien het als een noodzakelijke investering.” Rebecca Followill: “Typisch voor Enron is dat ze eerst mee de markt helpen maken voor ze toeslaan.”
Welk marktaandeel wil Enron dan veroveren? Fitzgerald: “Denken in termen van huidige marktaandelen is niet relevant. Nieuwe producten zullen de markt uitbreiden. De definitie van elektriciteit wordt veel breder. Daar zal onze groei zitten.”
In elk geval zegt Fitzgerald: “Een eerste transactie in België zal niet lang op zich laten wachten. We hoeven daar zelf geen elektriciteit voor op te wekken. We willen eerst via trading een voet aan de grond krijgen in Europa. We zien de Europese markt op termijn evalueren naar het Scandinavische poolmodel, gekenmerkt door grote keuzevrijheid. Die keuze willen we brengen in het productgamma door gewoon aan lagere prijs te leveren of door bijvoorbeeld in de piekuren specifieke producten te verkopen.”
De tradingactiviteiten worden om de efficiëntie te verbeteren wel ondersteund door eigen infrastructuur. Al in 1989 begon Enron in het Vereningd Koninkrijk met de bouw van de Tesside Power Plant, met een vermogen van 1875 megawatt de grootste gasgestookte warmtekrachtkoppelingscentrale in de wereld. Niet toevallig startte Enron zijn Europese veldtocht in het VK: het VK dereguleerde als eerste in Europa de elektriciteitsmarkt. Via de vrije Scandinavische markten zakte Enron dan naar het Europese vasteland af met Duitsland als de strategische markt; de Franse is nog te zeer afgeschermd. In Duitsland behaalde Enron als eerste buitenlandse speler een licentie om er elektriciteit te leveren. Het voert er nu een oorlogje om overal vrije doorgang te krijgen, wat ze bij Enron wel gewend zijn te doen.
Inmiddels telt Enron in Europa 400 medewerkers in trading, marketing en opwekking van elektriciteit in Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Rusland, Zweden, Turkije en het VK.
Daan Killemaes
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier