Energiebedrijven en Testaankoop vragen samen lagere taksen op elektriciteit

© Getty

De bedrijven uit de energiesector, bij monde van federatie FEBEG, vragen samen met consumentenorganisatie Testaankoop om de taksen op elektriciteit te verminderen. “De huidige situatie, met vele taksen, heffingen en openbare dienstverplichtingen, remmen de elektrificatie af”, klinkt het in de verkiezingsmemoranda. Die elektrificatie is nodig om de klimaatdoelstellingen te halen.

Elektriciteit wordt op dit moment veel zwaarder belast dan de meeste andere energiebronnen, hekelen beide organisaties, “ook al is de intrinsieke CO2-uitstoot van elektriciteit veel lager dan bijvoorbeeld gas en stookolie.” In het kader van de energietransitie moeten we in België de omslag maken naar meer elektriciteit, omdat die efficiënter is en dus leidt tot minder uitstoot van broeikasgassen.

De prijs van elektriciteit is door de taksen gemiddeld 4,1 keer hoger dan die van aardgas en 3,6 keer hoger dan stookolie. De meeste Belgen verwarmen nog op gas of stookolie, maar een omschakeling naar bijvoorbeeld een warmtepomp is financieel niet rendabel bij bestaande woningen, “onder meer door de te zwaar belaste elektriciteitsfactuur”, klinkt het. “Het is daarom essentieel om de taksen en heffingen uit de elektriciteitsfactuur te halen, zodat de prijsverhouding naar beneden kan.” 

FEBEG en Testaankoop pleiten ervoor om de kosten te financieren met algemene middelen. Als in 2027, onder impuls van nieuwe Europese regels, er een koolstofprijs komt op de meer vervuilende energiebronnen, pleiten beide organisaties voor begeleidende financiële steunmaatregelen “zodat geen enkele consument aan de kant moet blijven staan”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content