En voor u, mijnheer?

Roeland Byl redacteur bij Trends

Onder de naam Party & Dinner (P&D), verwierf Vending Industries uit Antwerpen een plaats in de wereld van de bedrijfsrestauratie. Maar ook grootse evenementen – en uiteraard ook kerstpartijtjes – komen aan de beurt. Eigenares van het bedrijf is Myriam Vertenten, die erin slaagde in de zeven jaar dat ze het bedrijf leidt, de omzet te doen verdubbelen.

Neen, de geur uit de keuken van het bedrijfsrestaurant betekent nog niet dat de maaltijden door eigen keukenpersoneel zijn bereid. Grotere bedrijven investeren vaak wel in een eigen afdeling, maar dat doen ze lang niet allemaal. Daikin in Oostende en Nashuatec in Brussel serveren de maaltijden van P&D Catering. P&D, dat een vijftiental bedrijfsrestaurants uitbaat in België, ‘detacheert’ personeel dat in de lokale keuken de gerechten bereidt. “Maar we stellen ons flexibel op,” zegt zaakvoerster Myriam Vertenten (40 j.): “Soms leveren we broodjes en maaltijden om op te warmen. Kleinere bedrijven wensen vaak niet te investeren in een volledig uitgeruste keuken.”

P&D Catering is één van de drie afdelingen van het overkoepelende bedrijf Vending Industries. Samen met Readyfood (maaltijden aan huis) en P&D Events zijn ze – gegroepeerd in vier naamloze vennootschappen – samen goed voor een omzet van 350 miljoen frank. Ook de uitbating van de feestzalen Kasteel Middelheim en Ter Delft is een deel van de activiteit.

Wat zeven jaar geleden

tot een fataal opvolgingsprobleem had kunnen uitgroeien, was het begin van een explosieve groei van het bedrijf. Eigenaar Dirk Moralis, die 64 was en geen onmiddellijke opvolgers had, stelde het bedrijf te koop. Op dat moment was Myriam Vertenten – op haar achttiende begonnen bij Vending Industries als boekhoudster – verantwoordelijk voor het financieel beheer.

“Toen ik de zaak kocht – op dat moment was ze nog gevestigd in het hartje van Antwerpen – was de tijd rijp voor nieuwe investeringen,” vertelt ze. “Ik wilde verhuizen naar de stadsrand. Naar een nieuw gebouw met nieuwe keukens. Het kostte het bedrijf 40 miljoen frank, waarvan we de helft met eigen kapitaal hebben gefinancierd.”

Ook op het vlak van energie werden middelen vrijgemaakt. Zo voorziet Vending Industries zich van aardgas van zijn eigen elektriciteit. De inplanting van een warmtekrachtkoppelingscentrale vroeg een investering van 7,3 miljoen frank, de jaarlijkse besparing aan energiekosten bedraagt 1,4 miljoen frank. “Dat drukte aanvankelijk op de productiekosten,” zegt Myriam Vertenten, “maar op die manier raakte de onderneming snel vertrouwd met hygiëne en kwaliteitszorg.” De aanpassing in functie van de HACCP-richtlijnen die de Europese Unie begin dit jaar uitvaardigde, verliep dan ook als vanzelf.

VOLGEBOEKT.

In 1997 vertegenwoordigden de drie activiteiten een gelijk aandeel in de omzet van Vending Industries. In 1998 kwam daar verandering in. Grote groeier is de jongste en meest prestigieuze afdeling, P&D Events, met op de opdrachtenlijst evenementen met namen als Cirque du Soleil, Les Misérables… waar P&D telkens zorgde voor de inwendige mens. “De activiteit ontstond volledig op vraag van klanten,” zegt Myriam Vertenten. “Ze vroegen ons feestjes te verzorgen. Omdat ons klantenbestand heel wat bedrijven telt, evolueert deze tak heel snel.” Maar ook bedrijfscatering staat sterk en groeit.

Met de afdeling kant-en-klare thuismaaltijden liggen de zaken anders. “Dat is logisch, want het gaat om maaltijden van 200 frank,” legt afgevaardigd bestuurder Myriam Vertenten uit. “Omdat we aan de kwaliteit geen toegevingen willen doen, betekent dat een kleine winstmarge. Toch is deze activiteit belangrijk, omdat ze ons de mogelijkheid biedt de vaste kosten te spreiden.”

Groeien betekent een stijgende omzet – sinds 1991 is hij verdubbeld – maar ook een stijging van de personeelsbehoefte en een investeringsnood. Vandaag werken in totaal 170 mensen in het bedrijf (uitzendkrachten incluis), waarvan het merendeel actief is in de keuken, op verplaatsing of in het eigen huis. Daarnaast werkt het bedrijf met 45 chauffeurs en 22 bedienden – onder wie de man van Myriam Vertenten, Francis Van Gaever, die zijn tandartsenpraktijk stopzette om mee te werken in de zaak, en haar broer Erik, die voordien actief was in een concurrerend bedrijf.

Vandaag werkt het paar

zeven dagen op zeven. Hoe willen ze verder evolueren? “We willen niet groeien tegen elke prijs, de kwaliteit kan daar alleen maar onder lijden. De vraag bijvoorbeeld om een deel van de catering voor Euro 2000 te verzorgen, hebben we geweigerd, omdat we voor dat project niet beschikken over het nodige personeel.”

Ook het buitenland lonkt af en toe om de hoek, maar dat ziet Francis Van Gaever niet zitten. “Er is meestal een cultuurverschil,” vertelt hij. “Wij kregen aanbiedingen uit Nederland, maar de sfeer is er heel anders. Wat er gebeurt op een evenement, is er belangrijker dan wat er op het bord komt. Zolang er bitterballen zijn, is er feest. Bovendien moet je een rendabele prijs kunnen stellen tegenover de lokale traiteur. Dat is voor ons onmogelijk als de verplaatsingskosten hoog liggen.”

ROELAND BYL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content