Eindelijk winst voor alternatieve providers
De Belgische internetproviders staan niet te trappelen om een ‘Nederlandse’ prijzenoorlog aan te gaan. Nochtans is er ruimte voor.
De alternatieve internetproviders maken weer winst, zegt directeur CarlAlloin, verantwoordelijk voor de residentiële markt bij Scarlet. “Vandaag hebben we tien euro minder kosten per ADSL-lijn, per maand,” zegt hij. Dat is het gevolg van de goedkope ‘Broba-2’-formule voor internettoegang die een jaar geleden door de telecomautoriteit BIPT aan Belgacom is opgedrongen (zie Trends, 12 juni 2003).”
De kostenverlaging is tenminste 35 percent. Broba-2 laat de internetserviceproviders ook toe om hun aanbod naar hartelust te diversifiëren. Lagere prijzen voor minder snel, hogere debieten voor de terugweg? U roept maar. Voordien konden de providers nauwelijks iets anders doen dan het groothandelsproduct van Belgacom door te verkopen. De opbrengst was verwaarloosbaar of zelfs negatief.
Comfortabele marge
“Onder de wholesaleregeling was onze kost per abonnee en per maand ongeveer 27 à 28 euro,” zegt Alloin. Onder het nieuwe regime ligt de basiskost voor Scarlet nu op 17 à 18 euro. De cijfers zijn zonder BTW. Wie zoals Belgacom of Scarlet zijn klanten rond de 33 euro per maand tarifeert (zonder BTW) moet nu dus een comfortabele marge draaien, ook al gaan daar nog de kosten voor support, verkoop en marketing af. Carl Alloin: “De Broba-regeling laat ons toe om een leefbaar businessmodel te maken. Niet zo leefbaar als voor telefonie, maar toch.”
Toch staat Scarlet, net zoals Belgacom of Telenet, niet klaar om zijn prijzen te verlagen, zoals een aantal politici wil. De hele sector volgt met argusogen Versatel, dat in december 2003 als eerste Broba-2 heeft gebruikt om grootschalig ‘goedkopere’ ADSL-formules te lanceren. De Nederlanders hebben hun gratis activering en andere promotievoorwaarden tot 31 januari 2004 verlengd “wegens groot succes”. Maar het zogenaamde FreeADSL van Versatel – een snellere versie van het klassieke ‘gratis’ inbelinternet – kost wel 4,25 eurocent per minuut (2,55 euro per uur!) na een startkost van 25 eurocent. Dat is alleen voor marginale groepen interessant. Een tweede aanbod van Versatel, AlwaysADSL, is een stuk aantrekkelijker met zijn vast bedrag van 19,9 euro per maand voor een downloadsnelheid van 512 kilobit per seconde. Dat is één zesde van de snelheid bij Belgacom, één achtste van Telenet. Echter, wie meer dan 250 megabytes per maand trafikeert – en dat is weinig – betaalt in deze formule voor elke extra megabyte 5 eurocent bij, tot een maximum van 29,9 euro, waarna elke extra megabyte gratis is.
Het concurrerende Tiscali heeft zopas zijn promotie voor een zes keer sneller abonnement tegen 29,5 euro verlengd. Het bescheiden Net4All levert een 2 megabit per seconde ‘X-Small’-abonnement voor 28,98 euro, een comfortabele 5 gigabyte volume inbegrepen.
Algemeen directeur Frank van der Ent van Versatel België wil nog niets kwijt over het resultaat van zijn intussen stopgezette reclamecampagne op radio en tv, behalve dat er minder belangstelling is voor de inbelformule dan voor ‘Always ADSL’. “Een aantal mensen is vrij benieuwd naar die cijfers,” lacht hij. Hij zal zijn geheim binnenkort wel met Belgacom moeten delen, want daar moet hij de toegangslijnen bestellen. De leveringen waren afgelopen maandag nog niet begonnen. In Nederland is de internetdienst Zon van Versatel na een jaar campagne met een ‘lichte’ ADSL-formule (14,95 euro per maand) voorbij de kaap van de 100.000 abonnees gesurft.
Grote bestanden en beelden
De concurrentie lijkt vooral voor hogere uploadsnelheden te gaan zorgen. Dat is nuttig voor wie grote bestanden en beelden verstuurt. “Upload is eigenlijk goedkoop, omdat de capaciteit in de grote internetpijpen ( nvdr – voorbij het toegangsnetwerk van Belgacom) altijd in de twee richtingen tegelijk wordt verkocht,” zegt Carl Alloin. Omdat er ruwweg acht keer meer informatie van het internet wordt gehaald ( download) dan ernaartoe wordt gestuurd ( upload), blijft het overgrote deel van de nochtans betaalde uploadcapaciteit ongebruikt. Een interessant restproduct, zoals vroeger sms, zeer geschikt om het verschil te maken.
Maar er hangt nog een onzekerheid over de markt. Het BIPT heeft de Broba-2-tarieven voor dit jaar nog niet goedgekeurd. Lagere activeringskosten en hogere huurprijzen worden verwacht. Dat zou het plaatje minder rozig kunnen maken voor de concurrenten van Belgacom.
Bruno Leijnse
In 2004 zou het plaatje voor de internetconcurrenten van Belgacom wel eens minder rozig kunnen worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier