Efficiënt investeren in bordeauxwijnen

© Thinkstock

Stel u ziet straks een aantal folders voor bordeauxwijnen in uw brievenbus glippen en besluit een deel van uw spaargeld in deze befaamde wijn te investeren. Hoe gaat u te werk om in de toekomst een appeltje voor de dorst uit die belegging te halen?

Hoe groter de reputatie van de wijn, hoe kleiner het risico op een foute belegging. Dit klinkt logisch maar toch vergeten heel wat beginnende wijnverzamelaars deze voor de hand liggende tip al eens. Richt uw pijlen dus op de grote namen en betere wijnjaren. Of nog met de 1ers en 2es crus classés van Bordeaux of gerelateerde flessen doet u een gouden zaak. Een goede recensie in de pers is ook een bijkomende indicatie dat de wijn die u wil aanschaffen de moeite is.

Besluit u effectief op een hoog niveau te investeren dan moet u er wel rekening mee houden dat er van de grote namen en goede wijnjaren slechts een beperkt aantal flessen op de markt komen. Uw investering zal dus ook eerder beperkt zijn.

Wie besluit om in wijn te investeren, wil die af en toe ook zelf drinken. Informeer u dan ook over de reputatie van de wijngaard en de wijnboeren van uw favoriete Bordeauxwijngaard. Recensenten die u hierbij kunnen helpen zijn: Robert Parker, Jancis Robinson, Michel Bettane & Thierry Desseauve, Jean-Marc Quarin, Ronald en Sjoerd de Groot. Magazines waarin u uw licht kan opsteken: Wine Spectator, la Revue des vins de France en Perswijn.

De meerderheid van de wijnkenners raadt 50 euro aan als startprijs van een wijn waarin u zou willen investeren. Verder is het voor een stuk aan u om het potentieel van een goede wijn aan te voelen. Geen makkelijke oefening maar zeker een waaraan u veel plezier kan beleven.

Wat bewaarwijnen betreft moet u zeker kiezen voor de betere wijnen wil u niet het risico lopen binnen 10 jaar, azijn in uw aangekochte flessen aan te treffen. Volgens een verdeler in bordeauxwijnen rijpen wijnen in tegenstelling tot vroeger anders. Ook hun smaken evolueren. “De wijn jong consumeren is de trend vandaag en dit geldt ook voor bordeauxwijnen. Weet ook dat een goed wijnjaar voor rode bordeauxwijn niet noodzakelijk een goed wijnjaar is voor witte bordeauxwijn. Alles zit in wijnproces en het uiteindelijk bereikte evenwicht.”

Primeuraankoop

Wat u ook kan overwegen is om jaarlijks uit te kijken naar de Bordeaux Primeurcampagne. Let wel, deze primeurcampagne heeft niets te maken met de Beaujolais Primeur. Die laatste is een tussen wijn en limonade twijfelende wijn die in principe rond 15 november in de winkels ligt.

Met Bordeaux Primeur spreken we over een trapsgewijs verkoopsysteem, waarbij de meest recente, maar nog onafgewerkte oogst eerst gereserveerd wordt door de wereldwijde importeurs en in een volgende fase wordt aangeboden aan de wijnliefhebber. Die campagnes gaan meestal door in april/mei van het lopende jaar. De wijnen die u zo koopt via uw wijnhandelaar, krijgt u niet onmiddellijk. Meestal moet u nog een tweetal jaar geduld oefenen vermits de wijnen nog 12 tot 18 maanden op barriques moeten lageren en verder verfijnen. Pas daarna worden ze gebotteld.

Wij geven u alvast de volgende koopadviezen mee:

Tip 1: Koop nooit Bordeaux Primeur om meerwaarde te realiseren en een beter opbrengstpercentage te halen dan bij uw bank voor spaar- of termijnrekeningen, laat staan aandelenbeleggingen. Tenzij u uitsluitend investeert in de allergrootste etiketten zal uw winst heel relatief blijven.

Tip 2: Zelfs als u deze superwijnen koopt om ze later met winst te verkopen, moet u wel perfect weten waar en wanneer ze op de markt te plaatsen. Geduld is een schone zaak: u zal in regel minstens zo’n 8 tot 10 jaar na aankoop moeten wachten alvorens de markt kooprijp wordt en u eventueel winst kunt boeken.

Tip 3: Kleinere crus, pakweg in de prijsvork 10 tot 20 euro primeurprijs per fles, hoe sympathiek en lekker ook, zullen zelden of nooit een gigantische meerwaarde realiseren. Zelfs in een groots wijnjaar.

Tip 4: Driekwart van de crus uit Bordeaux bezitten nog slechts een beperkt bewaarpotentieel. Als het uw doel is flessen te kopen die uw (klein)kinderen binnen 20 jaar nog vrolijk kunnen ontkurken, kunt u beter kiezen voor een andere belegging.

Tip 5: Reserveer uw primeuraankopen uitsluitend bij gekende of betrouwbare wijnhandelaars. Ga niet fanatiek prijsshoppen. De paar euro’s die u misschien kunt besparen na intensief gesurf op het internet, kunnen u achteraf bij levering misschien zuur opbreken. Bij Bordeaux primeurcampagnes zijn twee variabelen namelijk cruciaal. Ten eerste de vraag waar die 2 jaar eerder gereserveerde flessen vandaag qua stockage en transport staan. Ten tweede moet u erop kunnen vertrouwen dat u de geprefinancierde flessen ook de facto ontvangt. Want tussen aankoop, botteling en levering zitten vaak 24 maanden, waar malafide verkopers gulzig van profiteren. (INM)

Bron: De Huisarts

Partner Content