Een verzekeraar als risico
Ethias kan snel geld verdienen met de verkoop van zijn informaticapoot NRB. Ondertussen krijgt NRB wel minder opdrachten van Ethias.
Het belangrijkste verkoopbare actief van Ethias is zijn informaticabedrijf NRB, waarin Ethias 68,39 procent heeft. Met nu ongeveer 300 miljoen euro omzet en 2000 medewerkers – meer dan de 1700 bij Ethias – is het bedrijf uit Herstal het nummer drie onder de Belgische IT-dienstenbedrijven. Alleen Cegeka (379 miljoen) en De Cronos Groep (344 miljoen) doen beter.
Strikt naar Belgische omzet is NRB waarschijnlijk zelfs het grootste IT-dienstenbedrijf in België, na IBM. Kwalitatief staan de Luikenaren aan de top. In de jongste jaarlijkse outsourcingstudie van Whitelane, die klantentevredenheid meet, leidt NRB in datacenter hosting, voor Cegeka. Vanuit zijn sterke positie als ultraveilig datacenter investeert NRB in groeidomeinen als hybride cloud, mobiele apps, big data en smart cities. De bedrijfswinstmarge (ebit) is een respectabele 7,2 procent.
Groeien doet de groep door acquisities. In de jongste zeven jaar is de geconsolideerde omzet verdubbeld, terwijl het kernbedrijf minder dan een kwart vooruitging. In oktober 2015 kocht NRB de IT-integrator Trasys met zijn 75 miljoen euro omzet en 400 medewerkers, zelfstandige consultants niet meegerekend. Twee maanden van de Trasys-omzet zitten al in de geconsolideerde cijfers van NRB, wat mee de 11 procent omzetstijging van vorig jaar verklaart. De organische groei is bescheidener. Het kernbedrijf NRB dikte vorig jaar maar 0,4 procent aan. Dat verbergt een forse daling van de omzet bij Ethias en een forse stijging bij externe klanten.
Versnipperde markt
Sectorgenoten zoals Atos, GFI Informatique, Capgemini of Sopra Steria noteren tegen een koers-winstverhouding tussen 12 en 19. RealDolmen, met 236 miljoen dollar omzet en een lagere bedrijfswinstmarge van 5 procent (2015-2016), haalt met een koers-winstverhouding van 12,77 een beurskapitalisatie van 122 miljoen, de helft van zijn omzet. “Ondergewaardeerd”, vindt analist Guy Sips van KBC Securities, wiens koersdoel voor het schuldenvrije RealDolmen 11 procent hoger ligt. “De Belgische markt is nog zeer versnipperd. Een buitenlandse groep kan via NRB in één klap een interessante positie verwerven”, vindt hij. Volgens een insider zou NRB, Trasys meegerekend, in staat moeten zijn een nettowinst van 13 miljoen te halen. Met een koers-winstverhouding van 12 tot 19 spreken we over een waarde in de orde van 155 tot 250 miljoen euro. Vorig jaar was de nettowinst echter slechts 6,2 miljoen, onder meer door een provisie bij Trasys. Vrijwel zeker is dat NRB met zijn sterke balans een pak meer waard is dan het eigen vermogen van 120 miljoen, dat Ethias als maatstaf neemt voor de waardering in zijn boeken.
Volgens de vakbond Setca circuleert een scenario waarbij Ethias een belang van 30 procent in NRB zou willen behouden. Dat zou uiteraard de opbrengst danig omlaag halen en het aantal gegadigden beperken. Volgens Setca zou het ook de groei van NRB hinderen.
Niet enkel in Wallonië
NRB werkt in vijf sectoren: overheden en sociale instellingen, financiën, nutsbedrijven, gezondheidszorg en industrie. In overheid en sociale instellingen boekte de IT-groep 92 miljoen euro omzet in 2015. Dat was een lichte daling. De Waalse regio is een grote klant. NRB is 51 procent eigenaar van Adinfo, dat enkele historische Waalse en Vlaamse informatica-intercommunales controleert (Cevi, Logins en het voormalige Adehis en Stesud, nu samen Civadis). De overige 49 procent van Adinfo is gelijk in handen van Vlaamse en Waalse gemeentelijke en provinciale overheden. Andere klanten zijn de Waalse socialistische mutualiteit FSMB, de Neutrale Mutualiteiten, SD Worx en Partena. NRB wint veel contracten om andermans mainframeprogramma’s in zijn datacenters te draaien, met toegang via de cloud.
De acquisitie van Trasys loodst NRB ook binnen bij de Europese instellingen. Het was een goedkope deal. Ackermans & van Haaren en de Groep Frère, die samen 84,7 procent van Trasys controleerden, kregen er maar 14 miljoen euro cash voor.
In financiële instellingen en verzekeringen bedroeg de omzet 75 miljoen euro in 2015, een lichte groei. Ethias, de grootste klant, koos vorig jaar voor het beheer van zijn niet-levenactiviteiten voor een pakket van de Amerikaanse nichespeler Guidewire. Dat kost NRB jaarlijks ongeveer 15 miljoen omzet. 150 banen gaan verloren als NRB die werknemers tegen 2019 (sommigen spreken al van 2021 omdat het Guidewire-project vertraging oploopt) niet kan heroriënteren. Tegelijk heeft NRB zijn relatie met Ethias heronderhandeld in een ‘Marco Polo’-contract van vijf jaar. “NRB blijft Ethias een brede waaier van diensten leveren”, zegt Daniel Eycken, marketingdirecteur van NRB. “Dat contract wordt niet opnieuw ter discussie gesteld.”
In de sector van de nutsbedrijven haalde NRB vorig jaar 26 miljoen euro omzet (+15 % na een tegenvallend 2014). Onder meer EDF Luminus, Fluxys, Nethys, Eandis, Ores en Sibelga zijn klant.
In ziekenhuisinformatica boekte het IT-bedrijf 29 miljoen euro omzet in 2015 (+20 %).NRB heeft 55 procent van Xperthis Group, waar gewezen cdH-kamerlid en minister Melchior Wathelet CEO is. Xperthis ontstond uit het samengaan van Partezis (SAP-beheersystemen uit de historische Caritas-groep) en Xtenso (facturatiesoftware) met nu al drie Waalse ontwikkelaars van elektronische patiëntendossiers. NRB zegt aanwezig te zijn in 80 procent van de Belgische ziekenhuizen.
In de industriële sector bedroeg de omzet 13 miljoen euro (+180 %). NRB sloot grote outsourcingcontracten bij onder meer D’Ieteren en Sonaca en haalde nieuwe klanten als Univeg, ArcelorMittal en Techspace Aero binnen.
Net op dit cruciale moment krijgt de groep ook nog eens een nieuwe CEO. Ulrich ‘Uli’ Penzkofer, de voormalige Siemens IT-baas die sinds 2012 de omvorming van NRB doorzette, vertrok officieel omdat de turnaround grotendeels rond is. Officieus is de speculatie dat zijn positie tussen de referentieaandeelhouder Ethias enerzijds en de vakbonden anderzijds te moeilijk werd. Zijn opvolger Pascal Laffineur, voormalig CEO van het hightech-engineeringbedrijf Altran Technologies Benelux, begint op 1 oktober.
Bruno Leijnse
“Een buitenlandse groep kan hier via NRB in één klap een interessante positie verwerven” – Guy Sips, KBC Securities
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier