Een slimme concurrent van Internet Explorer

Robert Van Apeldoorn redacteur Trends-Tendances

Het programma Firefox vormt een geschikte vervanger voor Microsoft Explorer, de browser die door een meerderheid van de surfers gebruikt wordt.

Reacties: e-trends@trends.be

Het ene gratis programma vervangen door het andere, heeft dat wel zin? We kunnen het ons afvragen voor Mozilla Firefox. De nieuwe browser kan in elk geval op veel belangstelling rekenen: meer dan 20 miljoen gebruikers hebben het programma al gedownload sinds het beschikbaar werd in november vorig jaar en het wordt, volgens het studiebureau WebSideStory, nu al gebruikt door 5 % van de surfers.

De grote troef van Firefox is dat het een veel gebruikt hulpmiddel op het internet nieuw leven inblaast. Internet Explorer, de browser die Microsoft levert, is de jongste jaren nauwelijks geëvolueerd. Hij wordt door meer dan 90 % van de gebruikers gebruikt, zit nu ingebouwd in Windows en heeft zo goed als geen concurrenten meer, met uitzondering van de veteraan op de markt, Netscape, en de vrijbuiter Opera, die geen hoge toppen scheren.

Firefox, dat uitgebracht wordt door de Mozilla Foundation – op zich niet meer dan een groep gepassioneerde programmeurs – heeft wel het potentieel om Microsoft op de hielen te zitten. Het programma bestaat in verscheidene tientallen taalversies, waaronder Nederlands en Frans, en is geschikt voor de verschillende types van computers, zoals de pc en de Macintosh die op Mac OS X draait. Het kan gedownload worden in drie of vier minuten tijd.

Makkelijke overgang

Er is alles aan gedaan om de overgang vanuit Explorer te vergemakkelijken. Firefox kopieert bijvoorbeeld de favoriete sites van Explorer. Een aangename verrassing was dat we een elektronische bankservice, meer bepaald KBC-Online, zonder problemen konden gebruiken, terwijl die toch geprogrammeerd is om exclusief met het programma Explorer te werken. Firefox logt zonder problemen aan op de beveiligingsmodule.

Het programma blijkt in elk geval sneller in het gebruik, zowel bij het openen als om van de ene site naar de andere te springen. Het blokkeert ook de hinderlijke pop-ups en het is beter bestand tegen aanvallen van buiten. Firefox weigert namelijk doodgemoedereerd om sites te aanvaarden die gebruikmaken van ActiveX. Die software was oorspronkelijk bedoeld om het surfen aangenamer te maken door – soms zonder medeweten van de gebruiker – programma’s te downloaden die nodig zijn om bepaalde multimediasites te kunnen bekijken. Maar die voorziening is uitgegroeid tot een kanaal om ongewenste spyware en virussen de computer binnen te brengen. Het vervelende is dat sommige zeer nuttige (en veilige) sites gebruikmaken van ActiveX. Het is dan aan de gebruiker om te oordelen of zijn gemoedsrust de opoffering waard is.

De slanke vormgeving van het programma werd verrijkt met een vernuftig systeem om verschillende sites tegelijk te raadplegen. Wie intens gebruikmaakt van het web heeft immers vaak de gewoonte om in Explorer een heleboel vensters te openen. Daardoor slibt de toolbar van Windows onderaan of opzij dicht. Firefox biedt een systeem van tabs, die van binnenin het programma kunnen worden geopend.

Abonnement op krantentitels

De functie automatische syndication, die bij Explorer niet bestaat, getuigt van de voorsprong van deze browser. Hij maakt immers gebruik van het RSS-systeem dat gebruikt wordt door heel wat nieuwssites zoals De Standaard, The Wall Street Journal, The New York Times, La Libre Belgique. Daarmee kunt u de actualiteit op een bepaald domein volgen zonder dat u van het ene naar het andere adres moet surfen. Om een abonnement te nemen, moet eerst de gewenste site bezocht worden. Als die over een RSS-functie beschikt, verschijnt er in Firefox een oranje vierkantje waarop u moet klikken. De meest actuele krantenkoppen worden dan getoond in het menu van de favorieten.

Firefox kan Explorer echter niet helemaal vervangen. Dat laatste programma hebt u aanvullend nog nodig voor sites die gebruikmaken van ActiveX. Maar dan wel erop letten dat het alleen veilige en gekende zones aandoet, waarin geen enkel virus geniepig kan binnendringen.

Robert van Apeldoorn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content