Een roze bril

Elien Haentjens Elien Haentjens volgt voor Knack.be/cultuur de actualiteit op het vlak van beeldende kunsten, erfgoed, podiumkunsten en klassieke muziek op de voet.

Leren omgaan met stress, stoppen met roken en beter presteren. Psio, een bril met audiovisuele stimulatie, belooft dat het kan. De NASA en het Pentagon zijn geïnteresseerd in de Belgische wereldprimeur.

Hoewel visuele stimulatie vooral in Azië erg populair is, is Psio een op-en-top Belgisch ontwerp. Zoals het wel vaker gaat, ontstond de audiovisueel stimulerende bril uit een persoonlijke noodzaak.

“Midden in de nacht werd ik telkens weer wakker en kon ik niet meer inslapen. Tot ik tijdens mijn werk als communicatiemedewerker in de gezondheidsindustrie, en in mijn zoektocht naar een oplossing, Stéphane Dumonceau ontmoette. Hij was bezig met de creatie van een audiovisuele stimulator en leende me een prototype uit om het te testen. Op de bril stond een programma van 30 minuten. De eerste weken luisterde ik van het begin tot het einde, en viel dan in slaap. Maar na de derde week viel ik al na tien minuten in slaap. Nu heb ik het programma zelfs niet meer nodig en gebruik ik de bril alleen nog om overdag te ontspannen en extra energie te krijgen”, vertelt Georges Liekendael.

Aangezien het prototype van Psio zo’n enorme hulp was voor Liekendael zelf, besloot hij mee in het verhaal te stappen. “Wat Psio zo bijzonder maakt, is zijn autonomie. Eens opgeladen kan je de bril zeven uur gebruiken. Bovendien kan opladen gewoon via het stopcontact, maar ook via de computer. Dankzij zijn kleine formaat kan je Psio ook letterlijk overal gebruiken: thuis, op kantoor, maar bijvoorbeeld ook op het vliegtuig. Momenteel is wellness voor het uiterlijk al aan een serieuze opmars bezig, met Psio willen we ook zorgen voor de interne wellness.”

Voor de ontwikkeling van Psio werkte Liekendael nauw samen met het departement fysica van de universiteit van Luik en vooral met professor Serge Habraken. “Dankzij deze samenwerking zijn we erin geslaagd de visuele effecten in de bril te optimaliseren en hem zo autonoom te maken. Bovendien wisten we het energieverbruik te beperken, aangezien er slechts twee ledlampjes in de montuur zijn ingewerkt. Bij andere modellen zijn dat er al snel zes.”

“Habraken en zijn team zijn gespecialiseerd in de reflectie en diffractie van licht en werken ook voor de ruimtevaartsector. De lichteffecten bij Psio zijn gebaseerd op het Ganzfeld-effect: als je in een sneeuwstorm verloren bent, dan is alles wit. Je hersenen proberen dat te begrijpen, waardoor je beelden ziet. Maar eigenlijk zijn dat louter projecties van je hersenen. Na een tijdje voel je je als het ware verloren en geven je hersenen het op te proberen de situatie te begrijpen. Aangezien dit ontwerp bijzondere technische kennis vraagt, konden we niet anders dan het in het buitenland, in Taiwan, te produceren.”

Technieken uit hypnose

Psio biedt audiovisuele stimulatie en combineert licht en geluid. Terwijl lichteffecten ervoor zorgen dat je hersenen niet meer kunnen volgen en dus gaan ontspannen, krijg je ook rustgevende muziek te horen. Door die combinatie vergeet je de wereld rond je en voel je je meer ontspannen. Zelfs na een sessie van 8 minuten voel je al een verschil.

“Bij traditionele relaxatietechnieken worden de stimuli verminderd, terwijl Psio net het omgekeerde doet. We stimuleren de hersenen tot op een punt dat ze niet meer kunnen volgen, en forceren op die manier het loslaten. Zo wil Psio het mentaal herkauwen tegengaan. Want vaak ligt dat aan de basis van problemen zoals roken, stress of slecht slapen. Voor al deze klachten ontwikkelden Stéphane Dumonceau, die veel ervaring heeft met audiovisuele stimuli en hypnose, en ikzelf specifieke programma’s, die — een beetje zoals op iTunes — gedownload kunnen worden van onze site.”

Op die site zijn de programma’s opgedeeld in drie categorieën: relaxatie, prestatie en muziek. “Voor wie gewoon wat wil ontspannen zonder meer creëerden we, samen met enkele muzikanten, een hele reeks rustgevende songs. In het relaxatiegedeelte zitten programma’s die helpen je gewicht of verslavingen weer onder controle te krijgen en die je leren omgaan met stress. Met de programma’s uit het prestatiegedeelte kan je je hersenen stimuleren om beter dingen te kunnen memoriseren, om je beter te concentreren of om creatiever na te denken. Alle programma’s werken cumulatief: hoe meer je ze beluistert, hoe meer effect ze hebben.”

“Voor sommige programma’s hanteren we technieken uit de hypnosewereld: in een eerste fase zorgen we ervoor dat de hersenen zich ontspannen, en dat je je bewust wordt van je eigen lichaam. Na deze fase staat de gebruiker open voor nieuwe informatie, waardoor we in de tweede fase op hem kunnen inpraten met behulp van stemmen. Net als bij de ericksoniaanse hypnose vertellen we een verhaal vol metaforen, waardoor de gebruiker de boodschap op een onbewuste manier meekrijgt. Een combinatie van klank en licht zorgt ervoor dat de gebruiker aan het einde van de sessie weer kan ontspannen”, legt Liekendael uit.

Astronauten

Sinds het prille begin in september 2012 ziet Liekendael al een aantal tendenzen. “Onze eerste klanten waren vooral huisartsen, tandartsen, therapeuten en schoonheids- of wellnessinstituten. Zij gebruiken Psio vaak als een complementair hulpmiddel, bijvoorbeeld om een patiënt te ontspannen zodat het lichaam klaar is voor een meer medisch gerichte massage. Om een gemeenschap te creëren rond Psio, die het product nadien via mond-tot-mondreclame kan aanprijzen, verkopen we de bril voor 295 euro in plaats van 345 euro.”

Om hun product ook in het buitenland kracht bij te zetten, neemt het duo deel aan beurzen in de Verenigde Staten, Azië en het Midden-Oosten. “Zo heb ik tijdens de Consumer Electronic Show in Las Vegas iemand van het Pentagon ontmoet. Zij testen de mogelijkheden van Psio voor de behandeling van posttraumatische syndromen of het bijzonder diep mentaal herkauwen van de gebeurtenissen die de soldaten in conflictgebieden hebben meegemaakt. En ook de NASA voert testen uit. Zij willen met Psio het effect van de jetlag bij de astronauten die tussen Houston in de Verenigde Staten en Baikonur in Kazachstan moeten pendelen, beperken. Daarnaast willen ze proberen de effecten van dag en nacht, die elkaar in de ruimte in sneltempo afwisselen, te reduceren.”

ELIEN HAENTJENS

“Net als bij hypnose vertellen we een verhaal vol metaforen, waardoor de gebruiker de boodschap op een onbewuste manier meekrijgt” Georges Liekendael, Psio

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content