Een redelijk geneesmiddelenbudget

Roeland Byl redacteur bij Trends

Nu de regeringsonderhandelingen eindelijk vorderen, roert de federatie van farmabedrijven zich. Voorzitter Leo Neels is niet bang van de geplande verlaging van de groeinorm in de gezondheidszorg. Integendeel.

Al drie jaar wacht de geneesmiddelenindustrie op een stabiele regering. Die is volgens Leo Neels, als voorzitter van pharma.be, de pleitbezorger van de farma-industrie in ons land, nodig voor een gezond langetermijnperspectief in de ziekteverzekering. “We willen een evenwichtig kader, zodat onze industrietak zich internationaal kan handhaven.”

De onderhandelingsnota van Elio Di Rupo (PS) wil de groeinorm van 4,5 procent in de gezondheidszorg laten dalen. Daar is naar verluidt de ruimte voor, maar de vraag hoe de overgebleven groeimarge dan over de spelers in de gezondheidszorg wordt verdeeld, blijft open. Daarom heeft Neels een boodschap voor formateur Di Rupo: een lagere groeinorm kan perfect, maar schuif de rekening niet door naar de farmaceutische industrie.

De sectorfederatie argumenteert dat het afgelopen decennium de geneesmiddelenmakers relatief minder groeiruimte kregen in het Riziv-budget dan pakweg de ziekenhuizen of artsen. Zo is het aandeel van de geneesmiddelenindustrie in de jaarlijkse uitgaven van de ziekteverzekering gedaald van 13,6 procent in 2005 naar 12,6 procent in 2011. Toch nog altijd goed voor 4,3 miljard van de 26 miljard die het Riziv dit jaar in de ziekteverzekering heeft gebudgetteerd.

Druk van multinationals

De farmasector voelt de druk van de internationale marktomstandigheden. Het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen wordt complexer en duurder, de overheden zijn strenger bij het toelaten van nieuwe geneesmiddelen en de consolidatie zet de werkgelegenheid onder druk. De directeurs van de Belgische filialen van multinationals hebben nood aan argumenten om de board in hun concern te overtuigen om banen in België te behouden.

Pharma.be berekende dat van de 4,28 miljard euro die het Riziv jaarlijks besteedt aan terugbetaalde geneesmiddelen, de sector bijna 1,8 miljard opnieuw in onderzoek en ontwikkeling investeert. Bovendien neemt de geneesmiddelenindustrie 11 procent van onze export voor haar rekening. “Het is niet billijk dat wij 65 procent van de besparingen leveren, terwijl we – inclusief de marge voor apothekers en grootdistributie – slechts 16 procent van het budget in de ziekteverzekering krijgen toegewezen”, besluit Neels. “Wij vinden de betaalbaarheid van het systeem belangrijk, maar de budgetdebatten zoals ze nu verlopen, bieden te weinig ruimte voor een langetermijnperspectief. We vragen daarom om de gemiddelde groei van het budget in de ziekteverzekering ook toe te staan aan de geneesmiddelensector.”

Bovendien argumenteert pharma.be ook dat de sector al een fikse duit in het zakje doet om het financieringsprobleem in de sociale zekerheid op te lossen. De federatie berekende dat door waardeverlies na octrooiverval, heffingen en niet-indexering, de farmabedrijven in ons land al een inspanning doen van ruim 465 miljoen euro (zie tabel).

“Wij begrijpen dat de beleidsruimte klein is en zijn ook bereid om een deel van de besparingen te dragen. Maar we vragen aan de toekomstige regering om onze bijdrage niet langer disproportioneel te benaderen, maar naar rato van ons aandeel in de uitgaven van het Riziv.”

ROELAND BYL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content