‘Eén op de twee jongeren bezit cryptomunten’

© Getty

Meer dan één op de twee jonge Belgen tussen 16 en 24 jaar bezit cryptomunten. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek in opdracht van de financiële sector.

Het gaat om 52 procent van de jongeren tussen 16 en 24 jaar, tegenover 42 procent in 2023, zo leert de Digital Payment Barometer. Over alle leeftijdscategorieën heen hebben negen op de tien Belgen al gehoord van cryptomunten, maar is het bezit met 20 procent heel wat lager. Deze cijfers blijven stabiel ten opzichte van 2023. Net zoals vorig jaar blijft beleggen de belangrijkste motivatie om over cryptocurrencies te beschikken.

Volgens het onderzoek blijven voorts digitale betalingen aan populariteit winnen, zeker bij jongeren. Ze maken meer gebruik van betalingen met de smartphone en ‘wearables’ of betalingen via een QR-code, klinkt het.

QR-code populair

Zo heeft bijna één Belg op de twee (49 procent) al minstens één mobiele betaling uitgevoerd (via een QR-code of met de smartphone, smartwatch… ). Een jaar eerder was dat 44 procent. Vooral mobiele betalingen met een QR-code nemen toe: 42 procent scande al eens een QR-code tegenover 26 procent die al eens een ‘connected object’ hanteerde. Bij de jongeren is dat respectievelijk 47 procent en 50 procent. De jongeren verkiezen intussen ook mobiele betalingen boven contactloze kaartbetalingen.

De Vrije Universiteit Brussel voerde voor marktbevrager Ipsos in maart online en telefonisch een steekproef uit bij 1.116 Belgen voor het onderzoek dat peilt naar betalingstrends. Opdrachtgevers zijn sectororganisatie Febelfin, Bancontact Payconiq Company, Mastercard, Visa en betaalverkeerverwerker Worldline. Het onderzoek werd gevoerd naar aanleiding van ‘Digital Payment Day’ op 1 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content