Een nieuwe Potash?
Het overnamebod van BHP Billiton op meststoffengigant Potash Corp. zet ook andere sectorspelers als Mosaic in de schijnwerpers.
De wereldbevolking groeit jaarlijks met 75 miljoen mensen, wat betekent dat er per 13 jaar 1 miljard extra mensen bijkomen. Tegen 2050 zijn er bijgevolg meer dan 9 miljard monden te voeden. Tegen dan zal de beschikbare voeding met 55 % moeten toenemen ten opzichte van vandaag. Sinds 1990 is de wereldbevolking met 27 % geklommen. Indrukwekkender is de toename van het wereldinkomen met 68 %. De opkomst van een middenklasse in de emerging markets leidt tot toename van vleesconsumptie met 60 % sinds 1990. De beschikbare oppervlakte voor landbouw is in die tijd slechts met 12 % gestegen. Bovendien heeft het landbouwareaal de jongste jaren eerder neiging tot dalen. Vandaar de slogan van landbouwgigant Syngenta: ‘we need to do more from less’. De opbrengst per hectare klom het voorbije decennium met 1,3 %, maar moet dit decennium omhoog met 2,5 %. Dat kan enkel door meer en betere gewasbeschermingsmiddelen, zaden, landbouwwerktuigen en ook… meststoffen te gebruiken.
Het Amerikaanse Mosaic (56 USD; ticker MOS op beurs van New York; www.mosaicco.com; ISIN-code US61945A1079) is een ‘pure speler’ en nog een recente naam in de meststoffenwereld. Het resultaat van de fusie vijf jaar geleden tussen IMC Global en de gewasbeschermingsmiddelenafdeling van Cargill , een van de 4 reuzen in de agribusiness. Mosaic met hoofdzetel in Plymouth, in de Amerikaanse staat Minnesoata is ondanks de ‘jeudige’ leeftijd verre van een kleine speler. Mosaic is top-3 in de wereld in potash (kalihoudende meststoffen) met een jaarlijkse productiecapaciteit van 10,4 miljoen ton. Daarmee heeft de groep een marktaandeel van 13 % op wereldvlak en 40 % in Noord-Amerika. Mosaic baadt 5 mijnen uit, waaronder de ondergrondse mijn van Esterhazy, de grootste potashmijn ter wereld in de Canadese provincie Saskatchewan met vandaag een productiecapaciteit van 5,3 miljoen ton. De groep beschikt nog over vele decennia aan kwalitatief hoogstaande reserves. Mosaic kiest ook duidelijk ‘brownfield’ (uitbreiding op bestaande sites) over dure ‘greenfield’-projecten (volledig nieuwe sites). Mosaic wil richting 2020 de eigen capaciteit met 50 % optrekken tot 17 miljoen ton. Daarnaast is de Amerikaanse fusiemaatschappij met een jaarlijkse productiecapaciteit van 10 miljoen ton de grootste producent van afgewerkte, geconcentreerde fosfaten-producten. Het aandeel in de wereldproductie is 14 %, in de Noord-Amerikaanse 56 %.
Op basis van de biedprijs voor Potash hebben een koersdoel voor Mosaic van 72 USD. Een koopwaardig aandeel met andere woorden. (C)
Danny Reweghs
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier