Een bank vooruit
De afgelopen jaren hebben we weinig of geen aandacht geschonken aan de financiële sector, en vooral niet aan de Europese banksector. We vertrouwden het zaakje al niet voor de bankencrisis in alle hevigheid losbarstte in 2008-2009. Na een eerste herstelfase deden de Europese financiële waarden het ook de jongste jaren absoluut niet goed. Het afgelopen jaar is het weer huilen met de pet op en is de financiële sector het lelijke eendje onder de sectoren, met een return van -36,5 % sinds augustus 2015 voor de Stoxx600 Banks-index, tegenover -6 % voor de Stoxx600-index, of een verschil van maar liefst 30 % in twaalf maanden. Op twee jaar loopt het verschil zelfs op tot 42 %, en op vijf jaar tot een onwaarschijnlijk hoog verschil van 69 %. Wat een underperformance!
Zoals vele andere zaken pakten de Europeanen de sanering van de bankbalansen na de crisis niet doortastend genoeg aan. Ze deden dat veeleer op zijn Japans dan op zijn Amerikaans. Binnen de Europese Unie zijn er nog te veel banken die eerder aan zombiebanken doen denken, met veel te weinig buffers. Vooral de Italiaanse banksector is nog erg ziek en zwaar ondergekapitaliseerd.
In de strijd tegen recessie en deflatie is de negatieve rente van de Europese Centrale Bank natuurlijk ook geen hulp, want het beperkt de winstcapaciteit. Dat winstmodel was sinds de bankencrisis al zwaar aangetast. In juni kwam daar nog eens de brexit bovenop, met een nieuwe paniekgolf in de financiële sector tot gevolg.
De regelmatig uitgevoerde EBA-stresstests moeten de weerbaarheid van de Europese banken testen in een potentieel crisisscenario. Deze zomer gebeurde dat nog eens. De meeste banken komen er doorgaans goed uit. Niet alle banken worden echter aan de test onderworpen en bovendien zijn de geteste scenario’s niet altijd even streng, zodat ze zeker geen sluitende garantie bieden dat een Europese bankencrisis in de nabije toekomst uitgesloten is.
Herstelbeweging
De mindere prestatie van de financiële sector de afgelopen maanden en jaren is wel heel extreem. Bovendien laten de halfjaarresultaten – zeker in de lage landen – zien dat er in deze uitdagende omgeving wel degelijk behoorlijke winsten kunnen worden gemaakt. De cijfers van onder meer KBC, ING en ABN-Amro waren op dat gebied wel geruststellend. Het is duidelijk dat de meeste banken zich hebben aangepast aan de nieuwe omgeving en dat hun waardering lijdt onder een aantal slechte leerlingen in de klas (genre Deutsche Bank) die hun huiswerk nog maar half hebben gedaan.
Een katalysator in de herstelbeweging moet een oplossing worden voor de Italiaanse banken. De Europese Unie en Italië bakkeleien nu al maanden over hoe de herkapitalisering van die banken moet worden uitgevoerd. Het kan bijna niet anders dan dat er weer een typisch Europees compromis – een halfslachtige oplossing – uit de bus komt. Maar volgens ons kan die voldoende zijn om de sector een herstel te gunnen. We gaan dan ook voor een belegging in de tracker iSharesStoxx600 Banks (14 EUR; notering in Frankfurt; hoogste en laagste koers 12 maanden 21,8 en 12,1 EUR; ISIN-code DE000A0F5UJ7),die de afgestrafte Stoxx600-index volgt, om op dat herstel in te spelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier