Een andere invalshoek op beleggen
In Ethisch beleggen is voor iedereen willen vier expers in de materie duidelijk aantonen dat beleggen meer kan zijn dan blind winstbejag. Wie ethisch belegt, springt verstandig om met zijn geld en met de wereld, zonder daarbij aan winst in te boeten, is de boodschap. De auteurs Dirk Coeckelbergh, Siem de Ruijter, Staf Lavergne en Herwig Peeters zijn wat dat betreft hoopvol. Volgens hen zal iedereen tot het besef komen dat ethisch sparen en/of beleggen ook bijdraagt tot een groter maatschappelijk geluk. Al zullen er altijd wel mensen blijven die liever buiten de lijntjes kleuren.
Het boek beantwoordt vragen als: wat betekent verantwoord beleggen? Waar komt mijn spaargeld echt terecht? Hoe krijg ik zicht op de activiteiten van mijn bank? Terechte vragen op een moment dat het traditionele spaarboekje niets meer oplevert, en het er niet naar uitziet dat daar gauw verandering in komt. Beleggen wordt dan een interessant alternatief. Toch hebben beginnende beleggers veel twijfels. Over duurzaam beleggen en sparen bestaan ook nog veel vooroordelen, zo staat in het boek. Dat het typisch een zaak is voor geitenwollensokkenjongens en -meisjes of voor greenwashers bijvoorbeeld. Of dat het financieel weinig tot niets opbrengt. In elf hoofdstukken worden al die misverstanden vakkundig uitgeklaard.
De auteurs houden tegelijk een stevig pleidooi voor een soort van ethisch reveil. Het wordt met zoveel worden ook duidelijk geponeerd: nietsdoen is geen optie. Maar de vraag blijft: hoe ga je aan de slag? De keuze voor ethische diepgang is een heikele kwestie. Je moet een beroep kunnen doen op informatie die niet altijd voor het rapen ligt. Cruciaal is dat de belegger vooraf zijn huiswerk maakt en goed weet wat hij wil. Het boek maakt een breed uitgesmeerde opsomming van de formules die op de markt zijn in binnen- en buitenland. Op de een of andere manier stelt elk fonds of elke bank iets anders voor, maar ethiek is wel altijd de rode draad.
De lezer wordt er ook op attent gemaakt dat een aantal algemene beleggingsprincipes ook gelden in duurzaam beleggen. Beleg enkel met geld dat je niet meteen nodig hebt, een investering houdt altijd een risico in, enzovoort. Met die basisprincipes in het achterhoofd kan men beleggen in ‘ethische aandelen’: geen wapenfabrikanten of tabaksproducenten, maar wel bedrijven die bijvoorbeeld actief zijn in het uitbouwen van een infrastructuur in nog altijd relatief arme Afrikaanse landen of die micro-ondernemingen in groeilanden ondersteunen.
Dirk Coeckelbergh, Ethisch beleggen is voor iedereen, LannooCampus, 2016, 256 blz., 24,99 euro
KAREL CAMBIEN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier