Verlieslatend Edgard & Cooper is verkocht voor 434 miljoen dollar

© Getty
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Op 30 april nam de Amerikaanse voedingsmultinational General Mills de Kortrijkse producent van hondenvoeding Edgard & Cooper over. De verkoopprijs van 434 miljoen dollar werd bekendgemaakt in het kwartaalverslag van General Mills.

General Mills noemt Edgard & Cooper niet bij naam in zijn kwartaalrapport. “In het vierde kwartaal van het boekjaar 2024 werd een producent van dierenvoeding in Europa gekocht”, staat in het verslag. Op 30 april 2024 werd de overname bekendgemaakt. Edgard & Cooper uit Kortrijk kreeg een waardering van 434 miljoen dollar, waarbij 318 miljoen dollar voor goodwill en 118 miljoen dollar voor de merknaam.

General Mills draaide in het eerste kwartaal van 2025, dat liep van 26 mei tot 25 augustus, een omzet van 4,85 miljard dollar en een bedrijfswinst van 831,5 miljoen dollar. Het bedrijf heeft een balanstotaal van 32 miljard dollar. Bekende merken van de Amerikaanse voedingsmultinational zijn onder meer het roomijsmerk Häagen-Dazs en de ontbijtgranen Cheerios.

De vennootschap achter Edgard & Cooper heet NV4Healthy Pats en heeft haar hoofdkantoor in Kortrijk. Bij de overname op 30 april werd de voltallige raad van bestuur vervangen. Het bedrijf heeft nu twee bestuurders, van General Mills. Ben Backberg is onder meer actief rond deugdelijk bestuur. Gregor Ivanschits is de financieel verantwoordelijke, onder meer voor Europa. In het jaarverslag van de nieuwe raad van bestuur van NV4Healthy Pats voor het boekjaar 2023 wordt de overname bewierookt. “De overname door General Mills biedt gigantische opportuniteiten voor de verdere groei van Edgard & Cooper. Niet in het minst door de expertise in het internationale vermarkten en verdelen van sterke merken maar eveneens door het bieden van een stabiele basis waarop de onderneming verder kan excelleren.”

Aandeelhouders van AB InBev

Edgard & Cooper positioneert zich in de markt als een premiumvoedingsmerk voor honden en katten. De focus ligt onder meer op duurzaamheid en verse ingrediënten. De vennootschap achter de producent van dierenvoeding, NV4Healthy Pats, werd opgericht in het voorjaar van 2014 door Koen Bostoen (37) en Nordine Chalabi (41). Via diverse kapitaalverhogingen kwamen onder meer mensen rond AB InBev aan boord van het bedrijf, onder wie de Belgische brouwersaandeelhouder Frédéric de Mevius, via de vennootschap DLF Venture, en Elio Sceti, voormalig bestuurder bij AB InBev.

Het bedrijf achter Edgard & Cooper was verlieslatend. Eind 2023 was er een overgedragen verlies van 24 miljoen euro. De omzet in België vorig jaar bedroeg 17 miljoen euro, die in het buitenland ruim 60 miljoen euro. De onderneming heeft filialen in Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content