Easdaq is dood, leve Equiduct

Lieven Desmet Lieven Desmet is redacteur bij Trends.

Het technologieplatform van Easdaq is een uitstekende uitvalsbasis om te beantwoorden aan de nieuwe Europese regelgeving op het gebied van beleggingstransacties en -informatie. Jos B. Peeters herlanceert daarom het platform onder een nieuw gesternte: Equiduct.

Voorlopig bergt Jos B. Peeters (58) zijn plannen op voor een pan-Europese IPO-markt voor technologische groeibedrijven. In de plaats wil de éminence grise van de Vlaamse durfkapitaalwereld met het technologieplatform inspelen op de opportuniteit die MiFID biedt. MiFID – dat staat voor Markets in Financial Instruments Directive – behelst een rist nieuwe Europese maatregelen die de financiële markten competitiever moeten maken (zie kader: Wat is MiFID?). Normaal wordt de richtlijn als wet van kracht op 1 november 2007. “Onze aankondiging valt bijgevolg symbolisch net één jaar voor die startdatum,” zegt Peeters. Als chief executive officer trok Peeters de Engelsman Bob Fuller aan. Fuller is IT-directeur van de internationale zakenbank annex beurshuis Dresdner Kleinwort Wasserstein.

Equiduct als bruggenbouwer

“Het vroegere Nasdaq-Europeplatform, later herdoopt in Easdaq, dat gebruikt werd in Duitsland en dat achteraf ook in licentie werd gegeven aan Nasdaq in de VS, is een zeer performant platform,” stelt Jos B. Peeters. Doorheen de jaren werd er 50 miljoen euro geïnvesteerd. “Het implementeren van MiFID gaat de financiële markt veel geld kosten. Wij maken gebruik van het bestaande platform waarlangs we verschillende diensten aanbieden die ervoor zorgen dat het niet alleen veel gemakkelijker, maar ook goedkoper wordt,” legt Bob Fuller uit.

De vennootschap wordt herdoopt in Equiduct, wat een versmelting is van equity en aquaduct. Equiduct wil een bruggenbouwer zijn tussen verschillende spelers op de pan-Europese markt. Jos B. Peeters en Bob Fuller lopen momenteel hun schoenzolen plat om hun businessplan te presenteren op ministerkabinetten, de Europese Commissie en de marktregulator. “Wij bereiden een dossier voor om een erkenning te krijgen als beurs in België,” zegt Peeters. “Weliswaar is dat voor het verhandelen van aandelen, niet voor het maken van nieuwe beursintroducties. Dat kan in een later stadium komen, maar het is zeker niet onze bedoeling op korte termijn.”

In die zin verschilt het vroegere Nasdaq-Europe van Equiduct. Nasdaq-Europe had enerzijds een IPO-poot voor nieuwe groeiondernemingen, en anderzijds een handel in aandelen die elders genoteerd waren. “Het is het voortbouwen op die laatste activiteit,” verduidelijkt Peeters. “Er is in eerste instantie een grote nood bij de Europese banken om zich in regel te stellen met die nieuwe richtlijn. Wij zien daar een businessopportuniteit om vanuit één systeem dat soort diensten aan te bieden aan die partijen. Wij zien MiFID niet als een kostenplaatje, maar als een opportuniteit,” klinkt het bij Bob Fuller, die als covoorzitter van de MiFID-IT Group de Europese impact van MiFID moest evalueren. “Wij zijn ervan overtuigd dat we door onze ervaringen met Nasdaq-Europe bijzonder goed geplaatst zijn. De nodige functionaliteit is al aanwezig én heeft zijn nut al bewezen.”

Equiduct wordt dus geen concurrent van een Euronext of een AIM (Alternative Investment Market, Londen Stock Exchange). “De volumes die daar zijn, zullen daar ook blijven,” zegt Peeters. “Maar er zijn veel gaten in het pan-Europese gebeuren, en dáár kunnen wij onze diensten aanbieden.” Op termijn is het de bedoeling dat eender welk aandeel, eerder waar in Europa gelist, op het Equiductplatform kan verhandeld worden.

Kapitaalverhoging

Het grote risico is de verbondenheid van het platform met de Europese wil in het streven naar een eengemaakte financiële markt. “Als de Europese Commissie daar faalt, is er inderdaad geen nood aan onze service,” erkent Bob Fuller. “Drie jaar geleden zou dit verhaal niet mogelijk geweest zijn. Vandaag is de context veranderd, en onze timing is perfect.”

Een andere klip is financieel. Momenteel wordt de hand gelegd aan een kapitaalverhoging. Bob Fuller denkt aan een financieringsronde in de orde van 15 tot 20 miljoen euro. “Momenteel lopen er gesprekken met business angels, marktparticipanten en historische aandeelhouders. Binnen enkele maanden moet dat rond zijn.” Daardoor zal het belang van Peeters van 63 % verwateren.

Peeters nam in december 2003 in persoonlijke naam de noodlijdende beurs voor groeiaandelen Nasdaq-Europe over van Nasdaq. Hij veranderde de naam opnieuw tot het oorspronkelijke Easdaq en werkte de schuldenberg weg door onder meer een platformlicentie aan Nasdaq te verkopen. Wat het technologieplatform de nodige credibiliteit gaf. Onder meer nationalistische reflexen en versnipperde regelgevingen zorgden ervoor dat Easdaq nooit de rol van Europese kapitaalmarkt kon vervullen. Toen de technologiecrash kwam, werd de beurs van de kaart geveegd. De beurs had ook haar reputatie tegen: hoge spreads en marktmakers die niet altijd hun rol speelden. Vandaag droomt Peeters alsnog van een pan-Europese technologiebeurs. “Maar we moeten realistisch zijn. Vandaag wordt, wat IPO’s voor groeiondernemingen betreft, de grootste nood geledigd door Euronext en AIM.”

Lieven Desmet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content